Rusija: mūsų robotams žudikams nereikia jokių tarptautinių įstatymų  (3)

Jungtinių Tautų delegatai rinkosi aptarti galimų taisyklių, reglamentuojančių autonominių žudikų robotų naudojimą, tačiau Rusija to daryti neketina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos delegatas, atstovaujantis šaliai, kuri jau yra sukūrusi ir dislokavusi karinius robotus realaus pasaulio konfliktuose, liko tvirtai įsitikinęs, kad pasaulinei bendruomenei nereikia jokių naujų taisyklių ar reglamentų, reguliuojančių robotų žudikų naudojimą, praneša „The Telegraph“.

Ši Rusijos pozicija stoja prieš daugelį kitų tarptautinės bendruomenės narių nuomonę laikytis taisyklių, pagal kurias žmonės būtų atsakingi už sprendimą atidengti ugnį, pabrėžiant pagrindinius nerimą ir etinius nesutarimus, susijusius su autonomine ginkluote.

Rusija argumentuoja, kad šie dirbtinio intelekto algoritmais veikiantys robotai žudikai jau yra pakankamai pažengę, kad galėtų atskirti civilį nuo priešo, todėl nereikia apkrauti autonominių mirties mašinų nereikalingomis taisyklėmis.

„Aukštas šių ginklų autonomijos lygis leidžia jiems veikti dinamiškoje konfliktinėje situacijoje ir įvairiose aplinkose, išlaikant tinkamą selektyvumo ir tikslumo lygį“, – sakė Rusijos delegatas. „Dėl to yra užtikrinamas esamų tarptautinės humanitarinės teisės taisyklių laikymąsis“.

Nereikia nė sakyti, kad tai buvo mažumos nuomonė mėnesio pradžioje vykusios konferencijos metu.

Atvira ugnis

 

Rusija tikrai nėra vienintelė šalis, kurianti autonominius karinius robotus – JAV, Kinija ir Jungtinė Karalystė daro tą patį. Tačiau vis dėlto atrodo, kad kitos šalys priešinasi Rusijai, ragindamos imtis daugiau apsaugos priemonių, kad įsitikintų, jog sugedęs ar prastai išvystytas robotas nešaudo į civilį ar kitaip nesukelia pavojaus ne pagal paskirtį.

„Žmonės, vykdydami atakas, privalo laikytis tarptautinės humanitarinės teisės taisyklių, o robotai žudikai tai apsunkintų“, – BBC radijuje sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto patarėjas Neilas Davisonas.

„Mūsų nuomone, algoritmas neturėtų nuspręsti, kas gyvens ir kas mirs“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(4)
(17)

Komentarai (3)