Rusijoje suimtas hipergarsinių technologijų mokslininkas - kas čia dedasi? Pasirodo, per pastaruosius metus, tai jau ne pirmas toks atvejis (Video)  ()

Rusijoje ketvirtadienį dėl įtariamos valstybės išdavystės suimtas hipergarsinių technologijų mokslinių tyrimų instituto vadovas, pranešė šalies naujienų agentūros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remdamosi šaltiniais saugumo tarnybose, naujienų agentūros „Interfax“ ir TASS pranešė, kad per specialiąją Federalinės saugumo tarnybos (FSB) operaciją buvo suimtas mokslininkas Aleksandras Kuranovas.

Maskvos Lefortovo rajono teismo spaudos tarnyba naujienų agentūroms patvirtino, kad šis asmuo yra suimtas.

73 metų A. Kuranovas kaltinamas „užsienio piliečiui“ perdavęs su jo tyrimais susijusios „slaptos informacijos“, tačiau valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ pabrėžė, kad papildomų bylos detalių nebus paviešinta.

Rusijoje bylos dėl išdavystės, numatančios 12–20 metų laisvės atėmimo bausmę, paprastai įslaptinamos.

A. Kuranovas vadovauja antrajame pagal dydį Rusijos mieste Sankt Peterburge įsikūrusiai „Hipergarsinių sistemų mokslinių tyrimų įmonei“.

Remiantis jos tinklalapyje paskelbta biografija, A. Kuranovas yra daugiau nei 120 mokslinių straipsnių autorius ir vadovauja hipergarsinių technologijų tyrimams.

Biografijoje priduriama, kad jis „dalyvauja tarptautinių asociacijų“ veikloje ir „atlieka darbus pagal daugelio pasaulio šalių pirkimo užsakymus“.

Praėjusį mėnesį Rusija sėkmingai išbandė „Zirkon“ – iš laivo paleidžiamą hipergarsinę sparnuotąją raketą, skriejančią septynis kartus didesniu greičiu nei garsas.

 

Prezidentas Vladimiras Putinas šią neseniai į ginkluotę įtrauktą sistemą anksčiau vadino „neįveikiama“.

Maskva pastaraisiais metais pristatė virtinę naujų futuristinių ginklų modelių, kurių plėtra, kaip tikimasi, suteiks šaliai pranašumą ginklavimosi varžybose su Jungtinėmis Valstijomis, tvyrant didelei įtampai tarp Rusijos ir Vakarų valstybių.

Jei tolesni bandymai bus sėkmingi, raketa „Zirkon“ bus įtraukta į Rusijos hipergarsinių ginklų arsenalą, kaip ir hipergarsinės raketos „Avangard“ bei „Kinžal“.

 

Tačiau nepateikta jokių įrodymų, kad A. Kuranovas prisidėjo kuriant tokią ginkluotę.

Pastaraisiais metais Rusijoje iškelta nemažai bylų dėl valstybės išdavystės, įskaitant valstybės paslapčių atskleidimu kaltinamus mokslininkus.

Balandį Rusijoje buvo suimtas išdavyste įtariamas fizikos profesorius Valerijus Golubkinas, daugiausia dirbęs Žukovske įsikūrusiame Centriniame aerohidrodinaminiame institute (CAGI).

Kitas CAGI darbuotojas Anatolijus Gubanovas gruodį irgi buvo areštuotas dėl įtariamos išdavystės, nes galimai perdavė Vakarų valstybėms įslaptintos informacijos.

Šis fizikas specializavosi hipergarsinių orlaivių projektavimo srityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(13)
(0)

Komentarai ()