Vienas iš keisčiausių JAV karinio jūrų laivyno povandeninių laivų – „USS Parche“: turėjo į slides panašias „kojas“ ir vykdė ypatingai slaptas misijas (Foto, Video)  ()

„USS Parche“ buvo sukurtas ne tik slysti per vandenyno dugną, bet ir „sėdėti“ ant jo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš neįprasčiausių povandeninių laivų, kada nors sukurtų JAV kariniam jūrų laivynui, buvo „USS Parche“.

Iš pradžių „Parche“, 1973 m. pastatytas kaip branduolinis povandeninis laivas, buvo labai stipriai modifikuotas, kad galėtų vykdyti povandenines šnipinėjimo misijas.

Misijos apėmė itin slaptas pastangas patekti prie SSRS povandeninių ryšių kabelių, leidžiančių JAV žvalgybai stebėti komunikaciją tarp sovietų karinio jūrų laivyno bazių ir iš jų.

„Parche“ buvo nuleistas į vandenį 1973 m. ir sekančiais metais pradėjęs tarnybą kaip „Sturgeon“ klasės branduolinis povandeninis laivas.

Iš tikrųjų povandeninis laivas „Parche“ buvo šnipas, skirtas vykdyti tam tikras misijas.

Aštuntojo dešimtmečio pradžioje JAV žvalgybos bendruomenė atrado, kad sovietų kariuomenė nutiesė povandeninius ryšių kabelius Ochotsko jūroje Ramiajame vandenyne ir Baltojoje jūroje Atlanto vandenyne.

 

Daugelis šių kabelių su žemynu sujungė sovietų karinio jūrų laivyno bazes – kai kuriose jų buvo dislokuoti branduolinėmis raketomis ginkluoti povandeniniai laivai.

JAV žvalgyba padarė išvadą, kad jei ji galėtų kažkaip pasiekti šiuos kabelius ir uždėti ant jų „blakę“, gauti duomenys gali būti neįkainojami. Taip buvo pradėta operacija „Ivy Bells“.

„USS Parche“ buvo stipriai modifikuotas – ant laivo buvo sumontuotos ištraukiamos į slides panašios „kojos“, leidusios povandeniniam laivui nusileisti ant jūros dugno.

Povandeniniame laive buvo įrengtas „mėnulio baseino“ naro liukas, leidžiantis narams iš povandeninio laivo patekti į jūros dugną.

Per savo karjerą „Parche“ dalyvavo bandant paimti sovietinių raketų fragmentus iš jūros dugno. Didžioji jo veiklos istorijos dalis buvo praleista vykdant slaptas misijas, o didžioji dalis atliktų misijų iki šiol įslaptintos.

 

1987–1991 m. „Parche“ buvo vėl stipriai modifikuotas. Laivo korpusas priekyje buvo prailgintas 30 m. Papildomas skyrius buvo plokščias (panašus į balistinių raketų povandeninio laivo raketų denį) ir suteikė vietos, reikalingos didesnei įgulai ir papildomai įrangai laikyti.

Šie papildymai apėmė daugybę žvalgybos rinkimo antenų, elektroninę įrangą ir kitą navigacinę bei vandenynų inžinerinę įrangą.

Atlikus kapitalinį remontą taip pat buvo pridėta daug pagalbinių navigacinių ir manevravimo funkcijų, įskaitant į viršų ir į priekį nukreiptus trumpojo nuotolio sonarus, taip pat šarvuotų prožektorių ir uždaro ciklo televizijos kamerų, skirtų operacijoms po ledu, rinkinys.

Dauguma „Parche“ modifikacijų buvo paslėptos po vaterlinija. Vienas įrenginys, kurio karinis jūrų laivynas negalėjo paslėpti, buvo naro kamera už povandeninio laivo bokštelio.

Todėl ji buvo sukurta taip, kad atrodytų kaip gelmių gelbėjimo transporto priemonė (Deep Sea Rescue Vehicle, DSRV), skirta gelbėti jūreivius iš nukentėjusių povandeninių laivų.

 

„Parche“ buvo nurašytas 2004 m., jo vaidmenį perėmė „USS Jimmy Carter“. Kaip ir „Parche“, „Jimmy Carter“ iš pradžių buvo pastatytas iš įprasto povandeninio laivo korpuso, tačiau pailgintas maždaug 30 m, kad tilptų specializuota įranga.

Povandeninio laivo plėtinyje greičiausiai yra vietos nepilotuojamoms povandeninėms transporto priemonėms, nuotoliniu būdu valdomoms transporto priemonėms ir galbūt mažiems povandeniams aparatams. Spėjama, kad laivas gali atlikti daugelį tų pačių užduočių, kaip ir jo pirmtakai, įskaitant tokių šalių kaip Kinija, Rusija ir Šiaurės Korėja kabeliais sklindančios informacijos pasiklausymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(2)
(35)

Komentarai ()