Izraelio vyriausybė beveik 20 metų specialiai „trynė“ spalvas iš televizijos transliacijų – kam prireikė tokios drastiškos priemonės: spalvotos TV žiūrovai greitai rado į tai atsaką (Foto, Video)  ()

Pirmoji televizijos transliacija Izraelyje buvo nespalvota, tačiau skirtingai nei dauguma tautų, tai įvyko ne dėl to, kad trūko spalvų transliacijos technologijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai pirmą kartą 1968 m. Izraelyje pradėtos reguliarios televizijos transliacijos, pasaulis jau pereidinėjo prie spalvotos televizijos transliavimo. Tačiau Izraelio valdžia manė, kad spalvotos televizijos transliavimas yra lengvabūdiškos išlaidos, kurių geriausia vengti.

Taigi, nepaisant galimybės transliuoti spalvotai, vienintelis Izraelio nacionalinis kanalas daugiau nei dvidešimt metų sąmoningai ištrynė spalvas iš visų savo programų, net iš tų, kurias pirko ar gavo iš užsienio.

Televizija atėjo į Izraelį po abejonių ir baimės gaubtu. Valstybės įkūrėjai televiziją suvokė kaip grėsmę; jie bijojo, kad tai pakeis jaunosios valstybės politines, socialines ir kultūrines savybes.

Jie manė, kad televizijos transliacijos sukels nereikalingą ekonominį spaudimą valstybei, o masinis televizorių pirkimas taip pat būtų ekonominė našta gyventojams. Televizija, jų teigimu, buvo prabanga, tinkanti tik turtingoms ir ekonomiškai nusistovėjusioms valstybėms.

Vyriausybė taip pat bijojo, kad televizija ir vakarietiškos laidos susilpnins hebrajų kultūrą ir pakeis žmonių politines pažiūras. Be to, televizija sutrumpintų laiką, kurį žmonės praleistų skaitydami, eidami į teatrą ir dalyvaudami visuomeninėje veikloje, taip sukeldami grėsmę tradicinėms normoms ir šeimos gyvenimui.

 

Politikai kuo ilgiau atidėliojo televizijos pradžią šalyje, kol jos poreikis pasijuto per 1967 metų konfliktą su arabų šalimis. Centrinės transliacijos sistemos nebuvimas reiškė, kad naujienos apie karą negalėjo būti greitai paskleistos tarp piliečių.

Antra, vyriausybė suprato, kad jiems reikia priemonės kovai su arabų propaganda. Daugelis okupuotose teritorijose gyvenančių palestiniečių turėjo televizorius, per kuriuos jie gaudavo programas iš arabų šalių, o Jordanija pradėjo transliuoti naujienas hebrajų kalba Izraelio auditorijai.

Izraelio valdžia nusprendė, kad jie negali sau leisti palikti savo publikai tik priešiškų kaimynų transliacijas. Tik valstybės kontroliuojamas Izraelio televizijos kanalas galėtų pasiūlyti kontrataką šiam psichologiniam karui.

Taip 1968 m. gegužės 2 d. Izraelio transliavimo tarnyba pradėjo pirmąją viešą transliaciją – tų metų Nepriklausomybės dienos eitynes.

 

Pirmasis Izraelio televizijos kanalas – „Channel One“, buvo transliuojamas nespalvotai, nors spalvota transliacija jau buvo pasaulinė technologinė konvencija.

JAV visi trys pagrindiniai transliavimo tinklai, NBC, ABC ir CBS, visas pagrindinio laiko laidas transliavo spalvotai, o viešieji transliavimo tinklai, tokie kaip NET, didžiąją savo programų dalį.

1955 m. JAV buvo nupirkta 20 000 spalvotų televizorių rinkinių, o 1966 m. šis skaičius viršijo 5 milijonų ribą.

Iki 1972 m. JAV parduodamų spalvotų televizorių skaičius viršijo nespalvotų pardavimus, o daugiau nei 50 procentų JAV televizijos namų ūkių turėjo spalvotą televizorių.

Didžiojoje Britanijoje pirmąją įprastą spalvotą transliaciją 1967 m. pradėjo BBC. Spalvotos TV transliavimas Japonijoje prasidėjo 1960 m., o Sovietų Sąjungoje – 1967 m. Lietuvoje, tuomet priklausiusioje SSRS, televizija atsirado 1957 m., spalvotos transliacijos – 1975 m.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(44)
(5)
(39)

Komentarai ()