Rusai baigia naujo tanko bandymus: kaip jį paveiktų lietuviška ginkluotė? (Video)  (1)

Kuriant kovinę techniką yra vertinami trys pagrindiniai kriterijai: mobilumas, ugnies galia ir apsauga, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Bet anot jo, visų trijų kriterijų pasiekti aukščiausiame lygyje neįmanoma. „Jeigu yra geras mobilumas, tada dėl mažo šarvo svorio nebus geros apsaugos. Panaudojus stiprią apsaugą, dėl išaugusio svorionebus įmanoma užtikrinti didelio mobilumo. Galingesnio kalibro montavimas išaugina kovos sistemos svorį ir nukenčia pravažumas, todėl norint išlaikyti pravažumą su dideliu kalibru, reikalingas mažesnis svoris – o tai reiškia menkesnę apsaugą, – su ginkluotės kūrimo problemomis supažindina karys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis nurodo, kad Rusijos žiniasklaida paskelbė, jog 2022 metais užbaigs savo naujo lengvojo tanko „Sprut-SDM1“ valstybinius bandymus. „Tačiau šį tanką nauju pavadinti sudėtinga – nes jo bazė yra sovietų laikų „BMD-3“, o pats projektas buvo pradėtas praeito amžiaus paskutiniame dešimtmetyje“, – pastebi ginkluotės entuziastas.

Pasak D.Antanaičio, šių metų liepos mėnesį rusų lengvasis tankas baigė bandymus, kurių metu buvo tikrinamos jo galimybės plaukti, desantuotis iš laivų į jūrą. Po šių bandymų jau prasidėjo antžeminis testavimas.

„Per šiuos bandymus „Sprut-SDM1“ turės įveikti 8 000 kilometrų, taip bus patikrinta visų sistemų veikla. Kitame bandymų etape prasidės šaudymo patikra: iš sumontuotos 125 mm tanko patrankos plaukiant ir esant bangavimui, kai bangų aukštis siekia iki 1,25 metro“, – pasakoja karininkas.

„Sprut-SDM1“ ginkluotas 125 mm tanko patranka, kuri gali šaudyti ne tik sviediniais, bet ir valdomomis raketomis. Papildomai sumontuoti du 7,62 mm kulkosvaidžiai. Šį tanką valdo trijų karių įgula. 18 tonų kovos mašina gali išvystyti iki 70 km/h greitį, o vandenyje išsilaikyti iki 7 valandų.

 

„Sprendžiant iš „Sprut SDM1“ svorio ir sumontuotos ginkluotės, tanko apsauga yra sumažinta, net palyginus su originaliu „BMD-3“. Tai padaryta siekiant sumontuoti 125 mm patranką ir užtikrinti, kad „Sprut-SDM1“ vis dar galėtų plaukti. Šios kovos technikos apsaugos lygis turėtų būti mažesnis nei Lietuvos kariuomenės naudojamų vikšrinių transporterių „M113“. Tikėtina, kad rusų lengvąjį tanką galima būtų sunaikinti ne tik Lietuvos kariuomenės turimais nedidelės pramušamosios galios lengvais prieštankiniais granatsvaidžiais „M72 LAW“, bet ir 40 mm automatiniais granatsvaidžiais bei 12,7 mm sunkiaisiais kulkosvaidžiais“, – pastebi atsargos majoras.

 

Jis atkreipia dėmesį, kad naujasis-senasis „Sprut-SDM1“ skirtas vykdyti puolamąsias operacijas iš jūros, tačiau dėl savo nedidelio svorio gali būti naudojamas ir kalnuotose bei pelkėtuose vietovėse, kur sugebės įveikti vandens kliūtis.

„Šis lengvasis tankas bus priskirtas Rusijos jūrų pėstininkų daliniams, kurie yra dislokuoti ir Karaliaučiaus srityje“, – nurodo D.Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(35)
(7)
(28)

Komentarai (1)