„Raganosis“ – keistoji eksperimentinė visureigė transporto priemonė, turėjusi pakeisti tankus: galėjo važiuoti praktiškai visais paviršiais (Foto, Video)  (1)

Iki tol nieko panašaus pasaulio keliuose nebuvo – keistoji eksperimentinė visureigė transporto priemonė „Raganosis“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keistą amfibinę keturratę transporto priemonę, pavadintą „Raganosis“ („Rhino“), sukūrė graikų kilmės amerikiečių išradėjas Elie Aghnides.

Ketvirtajame dešimtmetyje Aghnidesas stebėjo traktorių, važiuojantį per Niujorko centrinį parką, ir suprato, kad gali sujungti buldozerio stabilumą su automobilio greičiu ir sukurti veiksmingą visureigį.

Po kelerių metų jis sugalvojo didžiulę transporto priemonę, pavadintą „Rhino“. Prototipą 1954 m. pastatė Indianapolyje įsikūrusi įmonė „Marmon-Harrington“.

 

Ypatingas mašinos bruožas buvo masyvūs įstriži priekiniai ratai, kurių skersmuo buvo 1,8 m ir kiekvienas svėrė 680 kg. Ratai taip pat buvo tuščiaviduriai, o tai leido „Rhino“ važiuoti vandeniu.

Keistai atrodanti transporto priemonė svėrė 5 tonas ir galėjo lengvai važiuoti pe gilų smėlį, purvą ir vandenį. Užmiestyje ji pasiekė iki 70 km/val. greitį, tačiau vandenyje ji negalėjo viršyti 8 km/val. greičio.

Mašina buvo suprojektuota su žemu svorio centru, todėl ji galėjo pasvirti 75 laipsnių kampu į abi puses ir neapvirsti.

 

Aghnidesas pademonstravo išradimą kariškiams kaip tanko pakaitalą, tačiau jie nusprendė šio išradimo nepirkti, nes baiminosi, kad tuščiaviduriai ratai gali būti lengvai peršaunami, dėl ko amfibija gali nuskęsti. Išliko tik keletas transporto priemonės bandymų nuotraukų ir vaizdo įrašų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(1)
(21)

Komentarai (1)