Jėgos laukas, šaldantis lazeris ir kiti mokslinės fantastikos ginklai artėja prie realybės? Štai kaip mokslininkams sekasi juos perkelti iš filmų į realybę (Video)  (1)

Mokslinės fantastikos filmų ginklai, tokie, kaip šviesos kardai, iki šiol žavi daugumą sci-fi filmų žanro gerbėjų. Nors didžiąją dalį atvejų tai yra įspūdingų specialiųjų efektų bei kompiuterinės grafikos rezultatas, vis dėlto, žmonių smalsumas beribis, tad dauguma įžymiųjų „žaisliukų“ bandyta atkurti realybėje. Tik, ar jiems pavyko?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jėgos laukai

Jėgos laukai paprastai yra „įprastas dalykas“, kai kalbama apie mokslinę fantastiką. Ir, norite tikėkite, norite ne, bet atliekami tam tikri kariniai tyrimai, kurie turėtų padėti šiai technologijai iš tikrųjų taptų realybe.

Aviacijos ir kosmoso milžinė „Boeing“ jau anksčiau yra gavusi patentą būtent tokiam dalykui. Technologija kuriama plazmos pagrindu ir teoriškai galėtų atremti arba absorbuoti sprogmenų sukeltas smūgines bangas.

Nors ši technologija dar tik pradedama kurti, ji naudoja elektrą, lazerius ir mikrobangų spinduliuotę, kad greitai įkaitintų prieš smūginę bangą esančią sritį. Bent jau teoriškai tai turėtų sukurti plazmos sąsajos lauką, kuris absorbuotų kinetinę energiją ir išlaikytų numatytą taikinį saugų ir sveiką.

Geležinio žmogaus kostiumas

Nors prieštankinių raketų, grįžtamosios traukos reaktyvinių lėktuvų ir prieštankinių ginklų, įmontuotų į Geležinio žmogaus kostiumą niekur nerasite, dabartiniai kariniai prototipai yra būsimų geležinių žmonių armijos pradžia. Gynybos ir kosmoso bendrovė „Raytheon“ kuria 150 kg sveriantį egzoskeletą, kuris leistų pakelti iki 200 kg sveriančius daiktus be prakaito.

 

Bendrovė „Lockheed Martin“ taip pat įsitraukė į robotizuotų kostiumų lenktynes su „Human Universal Load Carrier“. 53 kg sveriantis HULC (asociacija į Halką) egzoskeletas yra varomas hidrauliniu varikliu, leidžiant prie egzoskeleto pritvirtintoje kuprinėje nešti iki 200 kg. Jis nepridės rankų jėgos, kaip XOS 2, tačiau yra pakankamai lankstus, kad naudotojas galėtų daryti gilius pritūpimus ir šliaužti žeme kovos metu.

Fazeris iš „Žvaigždžių kelio“

Žvaigždžių kelio (Star Trek) fazeris – tiesioginės energijos ginklas, galintis apstulbinti arba visiškai suardyti nebendradarbiaujančius kosminius ateivius – pirmiausia įkvėpė impulsinės energijos sviedinį. PEP buvo suprojektuotas šaudyti plazmos impulsais, kurie apsvaigintų arba nužudytų taikinius, tačiau po šešerių metų jo buvo atsisakyta, kai mokslininkai, kalbant techniniais terminais, nustatė, kad „tas prakeiktas daiktas neveikia“.

 

Vis dėlto tai paskatino išrasti personalo stabdymo ir stimuliavimo reakcijos ginklą, arba PHaSR, kurį JAV Gynybos departamentas sukonstravo tam, kad laikinai apakintų ir dezorientuotų blogiukus. Jame naudojami du lazeriai: vienas nukreipia dėmesį, o kitas įkaitina odą ir atbaido užpuoliką. Deja, jis skambėjo daug šauniau, nei buvo iš tikrųjų: tinkamai veikdavo tik tada, kai oda būdavo visiškai nuoga. Kadangi nedaug piktadarių gatvėmis vaikšto nuogi, tai buvo nesėkmė.

Robotai-vabzdžiai

Dirbdami JAV gynybos pažangiųjų mokslinių tyrimų agentūroje (DARPA), mokslininkai iš tikrų kandžių ir vabalų padarė nuotoliniu būdu valdomus robotus-blusas. Ateityje šie vabzdžiai į lauką galės nešiotis kameras arba cheminius jutiklius. Inžinerija prasideda, kai vabalai yra lervos. Tuo metu į vabalus galima implantuoti laidus, o jų kūnai sveikai auga aplink juos. Jų nervai, raumenys ir smegenys elektriškai susipina su implantais.

 

Šis susipynimas padeda kontroliuoti vabalus, nes kandys ir vabalai veikia refleksais. Kadangi entomologai žino, kokius modelius siųsti į kokius nervus, kad būtų išprovokuotas tam tikras elgesys, jie gali naudoti elektrodus vabalams užvaldyti. Pavyzdžiui, stimuliuodami kaklo raumenis priverčia jį suktis į kairę arba į dešinę. Implantavę mažytį radijo imtuvą ant kandies nugaros, tyrėjai gali ją valdyti belaidžiu būdu, naudodami vairalazdę.

Šaldantis lazeris

Atrodo, kad filmų ir komiksų superdidvyriai (gal dažniau net piktadariai) labai mėgsta užšaldančius spindulius, nes jie leidžia įkalinti priešus kietame ledo luite ir valandų valandas be pertraukos vesti monologą, kol priešas miršta nuo hipotermijos arba nuobodulio. Mokslininkai nustatė, kad naudojant lazerius ant aukšto slėgio dujų, temperatūrą vos per 19 sekundžių galima sumažinti per 48 laipsnius pagal Celcijų.

 

Šio nuostabaus mokslo gudrybė ta, kad fotonai išmuša elektronus iš orbitos. Tuomet atomas praranda elektronus, dėl to praranda energiją ir šilumą. Kalbant lakoniškais terminais, lazeriai išmuša šilumą žemyn atomų lygmeniu, o reakcija vyksta taip greitai, kad dujos gali būti užšaldytos ir paskirstytos prieš joms tampant skysčiu. Tad nenustebkite, jei greitu metu policijos pareigūus išvysite su šaldančiais lazeriniais ginklais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(7)
(3)
(4)

Komentarai (1)