JAV prieš džihadistus Afganistane panaudojo modernią „bombą nindzę“: kaip ji veikia? (Video)  ()

Pentagonas, keršydamas už praėjusios savaitės sprogdinimą Kabule, kai žuvo daugybė afganistaniečių civilių ir trylika JAV karių, šeštadienį grupuotės „Isis-K“ kovotojams smogė išskirtine „Hellfire“ raketa. Kad būtų sumažinta tikimybė, jog nukentės su taikiniu nesusiję žmonės, buvo panaudoti ne sprogmenys, o specialūs peiliai, rašo „The Wall Street Journal“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Du JAV pareigūnai dienraščiui patvirtino, kad per smūgį iš oro, surengtą iš bepiločio orlaivio „Reaper“, žuvo du su „Isis-K“ – Afganistane veikiančia džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ atšaka – siejami kovotojai.

Dar vienas asmuo buvo sužeistas. Tiesa, po antskrydžio rytinėje Nangarharo provincijoje vietos žmonės teigė, kad žuvo trys žmonės, o dar keturi buvo sužeisti, įskaitant moterį.

Pentagonas neatskleidžia taikiniais tapusių kovotojų tapatybės, bet būtent „Isis-K“ prisiėmė atsakomybę už sprogdinimą prie Kabulo oro uosto, kai žuvo trylika JAV karių ir beveik 200 afganistaniečių civilių.

Amerikiečiai savaitgalį panaudojo raketą R9X, kuri yra inertiška. Raketa ne sprogsta, o priartėjusi prie žemės „pasipuošia“ šešiais išskleistais dideliais peiliais – jie paskutinę minutę aktyvuojami ir mirtinai sužeidžia taikinį.

Kariuomenės strategams tokia raketa labai naudinga, nes leidžia itin tiksliai nusitaikyti ir sumažina civilių aukų tikimybę. Kuo mažiau civilių aukų, tuo mažiau galimybių priešui susirinkti propagandinių taškų.

Iki šiol nebuvo paviešinta, kad JAV panaudojo naujovišką „Hellfire“ raketą, kuri kariuomenėje dar vadinama „Skraidančiais Ginsu peiliais“ – praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje tokie peiliai Amerikoje buvo labai populiarūs. Raketa taip pat vadinama „bomba nindze“.

 

Vaizdo įrašai iš Afganistano rodo, kad bomba šiek tiek apgadino pastatą. Jo sienos apgadintos, langai išmušti, aplink – išmėtyti baldai, drabužiai, sandalai.

Vašingtonas atsisako patvirtinti, ar buvo panaudota daugiau nei viena raketa, bet tvirtina, kad buvo įvykdyta „viena misija“. Tai reiškia, kad galėjo būti daugiau nei vienas smūgis, įskaitant tą, per kurį buvo panaudota raketa R9X.

„The Wall Street Journal“ dar 2019 metais buvo skelbęs apie tokios raketos egzistavimą. Ji skirta atvejams, kai reikia prasiskverbti pro, pavyzdžiui, automobilio stogą ar pastato langą ir taip pasiekti taikinį padarant minimalią žalą aplinkiniams.

 

JAV vyriausybė dar niekada nebuvo viešai patvirtinusi, kad sukurta tokia raketa. Vis dėlto manoma, kad 2017-ųjų vasarį raketa R9X buvo panaudota prieš egiptietį teroristinės grupuotės „Al Qaeda“ vadeivą ir 2019 metų sausį Jemene.

Abi misijos buvo sėkmingos, o JAV Specialiųjų operacijų pajėgos raketą panaudojo ir pernai Sirijos šiaurės vakaruose, kur eliminavo vietinio „Al Qaeda“ padalinio lyderį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(48)
(2)
(46)

Komentarai ()