Nepavykę Sovietų Sąjungos megaprojektai, turėję supurtyti pasaulį – nuo sovietinio interneto, kosminių šviesos spindulių iki paslaptingojo sukimo lauko, laikomo pseudomokslu (Foto, Video)  (10)

Šie labai ambicingi projektai turėjo padaryti SSRS pasauline lydere daugelyje sričių, tačiau kažkas visada nepavykdavo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-09-06 Nepavykę Sovietų Sąjungos megaprojektai, turėję supurtyti pasaulį – nuo sovietinio interneto, kosminių šviesos spindulių iki paslaptingojo sukimo lauko, laikomo pseudomokslu (Foto, Video)  (10)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sovietinis internetas

Sovietinis internetas arba „valstybinė automatizuota buhalterinės apskaitos ir informacijos apdorojimo sistema (OGAS) buvo projektas, skirtas sukurti visos šalies informacinį tinklą.

Šis projektas buvo pradėtas 1962 m., tačiau 1970 m. jam buvo nutrauktas finansavimas. Tai buvo vienas iš daugelio bandymų sukurti visos šalies tinklą, analogišką tam, kas tapo internetu.

Tačiau sovietinis internetas nebuvo skirtas pramogoms: OGAS turėjo prižiūrėti sovietinės ekonomikos planavimą, pvz., prekių kiekį lentynose.

OGAS veiktų taip: susietų kompiuterių centrų tinklas būtų surinkęs ir išanalizavęs duomenis iš visos šalies realiu laiku, pateikdamas optimaliausias strategijas. Visi sovietų žmonės būtų užregistruoti. Be to, popieriniai pinigai būtų pasenę ir pakeisti elektronine mokėjimo sistema.

Tačiau idėja taip ir neišsipildė – nepakako techninės įrangos ir finansų, kad ji pradėtų veikti.

Žmonių skrydis į Marsą

Kosmoso lenktynės su JAV neapsiribojo tik nusileidimu Mėnulyje – tai buvo žingsnis į kažką didesnio: kelionę į Raudonąją planetą, kurią vyriausiasis kosmoso konstruktorius Sergejus Koroliovas pradėjo planuoti jau 1960 m.

 

Viskas buvo kruopščiai suplanuota – itin sunki raketa, skirta patekti į Marso orbitą; autonominė stotis su gyvybės palaikymo sistemomis ir perdirbamu gamybos ciklu; erdvinis šiltnamis ir pan. Tačiau Mėnulio lenktynės sustabdė projektą – sovietai pamatė, kad amerikiečiai ten pateks pirmi, todėl pasikeitė prioritetai.

Po to, kai SSRS iš tikrųjų pralaimėjo Mėnulio lenktynes, buvo atsigręžta į misiją į Marsą: ji turėjo apimti penkis kosmonautus ir buvo suplanuota 1985 m.

Tačiau 1966 m. mirus Koroliovui, misija į Marsą pradėjo strigti ir galiausiai buvo visiškai atšaukta.

Sovietų rūmai

Šio milžiniško administracinio pastato statyba turėjo tapti viena didžiausių visoje sovietinėje istorijoje.

Milžiniškas pastatas turėjo būti 416 m aukščio, o rūmų stogą turėjo vainikuoti 100 metrų aukščio Lenino statula. Jei rūmai būtų pastatyti, jie būtų tapę tuometine aukščiausia pasaulio struktūra.

Sovietų rūmai turėjo stovėti vietoje 1931 m. nugriautos Kristaus Išganytojo katedros.

 

1933 metais prasidėjusias statybas nutraukė Antrasis pasaulinis karas – 1939 m. sausį spėta tik išlieti pamatus.

Po karo Stalinas prarado susidomėjimą projektu, todėl vietoj rūmų 1958 m. buvo pastatytas didžiausias baseinas po atviru dangumi – „Moskva“.

1994 m. baseinas buvo nugriautas, o jo vietoje 2000 m. pastatyta nugriautos katedros kopija.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(73)
(12)
(61)

Komentarai (10)