Siurrealistinis vaizdas, kurio kasdien nepamatysite – kviečių laukas viduryje Manheteno, Pasaulio prekybos centro dangoraižių pašonėje: kaip jis ten atsidūrė? (Foto, Video)  ()

Siurrealistinis vaizdas, kurio kasdien nepamatysite – Manheteno dangoraižių papėdėje augantis kviečių laukas: kaip jis čia atsirado?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš pastatant „Battery Park City“ daugiaaukščius namus, butus ir finansinius centrus, teritorija už Pasaulio prekybos centro (WTC) bokštų dvynių buvo statybinio laužo ir žemių sąvartynas.

Žemių sampila buvo sukurta naudojant žemes, iškastas statant Pasaulio prekybos centrą ir kitus Manheteno pastatus, sanpilos vietoje vėliau išdygo modernus „Battery Park City“ rajonas.

Prieš pat pradedant vietovės užstatymą, 1982 m. vengrų kilmės menininkė Agnes Denes Viešojo meno fondo užsakymu sukūrė vieną reikšmingiausių viešųjų kūrinių, kokius tik yra matęs Manhetenas – meninę instaliaciją „Wheatfield—A Confrontation“ („Kviečių laukas – konfrontacija“).

 

Vietoj skulptūros Denes pasėjo auksinių kviečių lauką prie pat blizgančių sidabrinių Pasaulio prekybos bokštų.

Denes manė, kad jos sprendimas „pasėti kviečių lauką Manhetene, užuot suprojektavus dar vieną viešą skulptūrą, išaugo iš ilgalaikio susirūpinimo ir poreikio atkreipti dėmesį į mūsų netinkamus prioritetus ir prastėjančias žmogaus vertybes“. Jos misija iš dalies buvo priversti žmones permąstyti savo prioritetus.

Denes, padedama dviejų padėjėjų ir kai kurių savanorių, pašalino statybines šiukšles iš 1,6 ha žemės sklypo, 225 sunkvežimiai atgabeno ir paskleidė viršutinį dirvos sluoksnį, o Agnes pasėjo 0,72 ha kviečių.

 

Buvo įdiegta drėkinimo sistema, skirta palaikyti ir reguliuoti kviečių augimo ciklą per keturis mėnesius.

Vasarą žali kviečių stiebai iškilo į dangų ir vėlyvą vasarą nusidažė gintarine spalva. Derlius buvo nuimtas rugpjūčio 16 d. ir davė daugiau nei 450 kg sveikų, auksinių kviečių.

Sėjant ir nukuliant kviečių lauką 4,5 milijardo dolerių vertės žemėje, atsirado galingas paradoksas.

Kviečių laukas buvo simbolis, universali sąvoka; ji atstovavo maistui, energijai, komercijai, pasaulio prekybai ir ekonomikai.

Jame buvo kalbama apie netinkamą valdymą, atliekas, badą pasaulyje ir ekologines problemas. Denes atkreipė dėmesį į mūsų netinkamus prioritetus.

 

Surinkti grūdai apkeliavo 28 miestus parodoje „Tarptautinė meno paroda bado pabaigai“, o jos tinklalapio duomenimis, „sėklas išsidalino žmonės, pasodinę jas daugelyje pasaulio šalių“.

Kaip tais metais rašė „NY Times“: „Žiūrėti per šį kviečių lauką reiškia pamatyti Laisvės statulą, Eliso salą ir laivų eismą kaip siurrealistinę iliuziją“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(0)
(40)

Komentarai ()