„Facebook“ vėl turėjo atsiprašinėti - dirbtinis intelektas juodaodžius vadina primatais  (12)

Žmonės yra primatai. Tiesą sakant, Homo Sapiens yra dažniausiai pasitaikanti primatų rūšis šioje planetoje. Tačiau pats žodis „primatas“ mums vis tiek yra įžeidžiantis, nes juo apibūdinama gyvoji gamta, iš kurios mes tarsi pasitraukėme sukurdami savo civilizaciją. Tik „Facebook“ algoritmai to nežino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Facebook“, kaip galbūt pastebėjote, kartais savo naudotojams siūlo pažiūrėti įvairių vaizdo įrašų. Dažnai tai - netikros išdaigos, vogti edukaciniai vaizdo įrašai (su nauju įgarsinimu, pridėtu vengiant problemų dėl autorinių teisių), neįtikėtinai blogi praktiniai patarimai ar informacija apie mažus, bet perdėtai išpūstus įvykius. „Facebook“, žinoma, nori, kad jūs žiūrėtumėte tuos įrašus, todėl kartais paklausia, ar norėtumėte daugiau turinio ta tema. Bet tie klausimai nėra sukurti žmonių - juos rašo dirbtinio intelekto algoritmai.

AI turi išanalizuoti vaizdo įrašą ir su juo pateikiamus duomenis ir pagal tai nuspręsti, kokią temą liečia šis turinys. Rezultatai nėra 100 % tikslūs, o klaidos kartais gali būti įžeidžiančios.

Praeitą savaitę „Facebook“ turėjo atsiprašyti, kai AI viename vaizdo įraše matomą juodaodį palaikė primatu. Ir tai nebuvo mokslinė kalba - AI manė, kad tai - beždžionė. „Daily Mail“ publikuotame vaizdo įraše užfiksuota istorija, kaip vienas baltaodis vyras kviečia policiją keliems juodaodžiams - viena iš tų mažų istorijų, kuriomis kai kurie žmonės mėgsta piktintis. Šį video žiūrėjusiems žmonėms AI pateikė klausimą - „Norite matyti daugiau vaizdo įrašų apie primatus?“

Nors tas vaizdo įrašas publikuotas dar birželį, problemą fiksuojančios ekrano nuotraukos paplito tik dabar. Ir „Facebook“ turėjo atsiprašyti - „Kaip sakėme, nors ir geriname savo AI, jis nėra tobulas ir jam dar reikia skirti labai daug darbo“, sakė „Facebook“ atstovė Dani Lever. „Facebook“ pripažino, kad tai buvo nepriimtina klaida ir pažadėjo padaryti viską, kad ateityje tai nesikartotų.

 

Ir tai ne pirmas kartais, kai AI šitaip pasišiukšlina. Štai „Twitter“ turi sistemą, kuri automatiškai apkarpo nuotraukas - ją valdantis AI mielai nukerpa juodaodžius, vyresnius ir neįgalius žmones. „Google“ nepykantos kalbą atpažįstantis algoritmas, pasirodo, nemėgsta juodaodžių. Tiesą sakant, „Google“ nuotraukų tvarkymo programa buvo patekusi į panašią situaciją kaip ir „Facebook“, kai albumą su juodaodžių nuotraukomis pavadino „Gorilos“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(0)
(30)

Komentarai (12)