Nerimą kelianti tendencija: masiškai plinta 3D spausdintuvais pagaminti ginklai, dažnai vadinami „vaiduokliais“ (Video)  (31)

3D spausdinimo technologijos nuėjo ilgą kelią - iki to momento, kai visa pogrindžio šaunamųjų ginklų entuziastų kultūra dabar lankosi renginiuose, kuriuose šaudo ginklais, spausdintais namuose, praneša „Vice“ nerimą keliančiame naujame dokumentiniame filme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai distopinė vizija. Neseniai Floridoje vykusiame renginyje, pavadintame „Gun Maker's Match“, dalyviai varžėsi naudodami namuose pasigamintus ginklus.

Tokie ginklai dažnai vadinami „vaiduokliais“, nes neturi serijos numerio, todėl jų iš esmės neįmanoma atsekti.

Nenuostabu, kad teisėsauga vis labiau nerimauja dėl šios tendencijos. Remiantis neseniai paskelbta Teisingumo departamento ataskaita, nuo 2016 iki 2020 metų buvo rasta beveik 24 000 „privačiai pagamintų šaunamųjų ginklų“.

Ši praktika stebėtinai vis dar yra teisėta daugelyje JAV valstijų. Pasak „Vice“, tik dešimt valstijų ir Vašingtonas turi įstatymus, draudžiančius spausdinti taip vadinamus „DIY“ (angl. do it yourself, liet. pasidaryk pats) ginklus–vaiduoklius.

Metalas ir plastikas

Nors 3D spausdinimas plastiku tampa vis labiau prieinamu, ginklai–vaiduokliai paprastai nėra gaminami vien tik iš jo.

„Jums reikia metalinių dalių“, – „Vice“ sakė asmeninės gynybos instruktorius ir ginklų teisių gynėjas Robas Pincusas.

„Techniškai, ar galėtumėte pagaminti ginklą vien tik iš plastiko? Taip. Ar tai bus patikimas ir nuostabus ginklas? Tikriausiai ne.“

 

Reguliuotojai ir teisėsauga dabar itin stengiasi aplenkti šią tendenciją, tačiau dėl to padarė nedaug, o smurtas, naudojantis ginklu, išaugo keliose šalies dalyse, kur ginklai–vaiduokliai yra neteisėti, praneša „Vice“.

Tai problema ir tarptautiniu mastu. Balandžio mėnesį Ispanijos policija surengė reidą sandėlyje, kuriame buvo spausdinami ginklai.

Tai pavojinga tendencija, leidžianti praktiškai kiekvienam pasigaminti neatsekamus ginklus. Nepaisant visų pastangų, valdžios institucijos stengiasi tai suvaldyti. Tačiau džinas jau išleistas iš butelio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(4)
(36)

Komentarai (31)