Milžiniškas „Saulės cunamis“ bet kada gali sunaikinti pasaulinį internetą – neapsaugotas net ir „Starlink“: kaip atrodytų „interneto apokalipsė“? (Video)  (4)

Pagal „Forbes“ paskaičiavimus, interneto užtemimas vien JAV ekonomikai gali kainuoti 7,2 mlrd. USD per dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame Kalifornijos universiteto tyrime išsamiai aprašomas galimas Saulės audros poveikis mūsų pasauliui, kuris labai priklausomas nuo interneto.

Kokių tai turėtų pasekmių? Ypač stipri Saulės audra gali turėti pražūtingų padarinių povandeniniams interneto kabeliams, kurie yra esminė pasaulio interneto infrastruktūros dalis. Tyrimas teigia, kad einame link „interneto apokalipsės“.

Saulės audros ir elektros tinklas

Saulės audras, dar žinomas kaip geomagnetinės audros, sukelia didžiulis Saulės pliūpsnis, kuris sukelia koroninės masės išmetimus (CME) – didžiulius kiekius magentinės plazmos laukus.

Didžiuliai Saulės cunamiai gali pasiųsti į Žemę ypač stiprius CME, kurių greitis siekia iki kelių milijonų km per valandą. Nors Žemės atmosfera apsaugo mus nuo tokių audrų radioaktyvaus poveikio, jos gali pakenkti mūsų elektronikai.

 

Šios Saulės superaudros gali sukelti ilgus elektros energijos tiekimo sutrikimus, kai Saulės vėjai atakuoja Žemės magnetosferą, sukeldami milijonus ar net trilijonus dolerių žalos elektros įrangai, įskaitant palydovus.

Ir tai ne tik hipotetinis scenarijus. 1989 m. Saulės audra buvo atsakinga už tai, kad Kvebeke ir jo apylinkėse devynioms valandoms nutrūko elektros tiekimas daugiau nei 6 milijonams žmonių.

Tai net sustabdė Toronto vertybinių popierių biržą trims valandoms, sutrikdydama kompiuterį, kuris turėjo būti „atsparus gedimams“.

Kaip atrodytų „interneto apokalipsė“?

 

Kalifornijos universiteto docentė Sangeetha Abdu Jyothi savo darbe „Saulės superaudra: interneto apokalipsės planavimas“, pateikia hipotetinį scenarijų, pagal kurį interneto pertrūkiai gali tęstis net ilgą laiką po stiprių Saulės audrų.

Abdu Jyothi teigia, kad regioninė interneto infrastruktūra iš tikrųjų yra stebėtinai atspari Saulės audroms. Taip yra todėl, kad optinio pluošto neveikia Saulės audroms būdingos geomagnetiškai sukeltos srovės.

Tačiau elektroniniai retransliatoriai, naudojami sustiprinti ilgų povandeninių kabelių optinius signalus, yra labai pažeidžiami tų srovių, o stipri Saulės audra gali nutraukti ryšį visame pasaulyje.

Abdu Jyothi pradėjo galvoti apie Saulės audrų poveikį mūsų interneto infrastruktūrai, kai pamatė, kaip pasaulis nepasiruošęs COVID-19 pandemijai. „Mūsų infrastruktūra nėra pasirengusi didelio masto Saulės įvykiui. Mes labai ribotai suprantame, kokia būtų žalos suma",- teigia Abdu Jyothi.

Duomenų trūkumas

 

Kadangi geomagnetinės audros yra palyginti retos, mes turime duomenų tik iš trijų didelių įvykių, įvykusių palyginti neseniai: anksčiau minėto 1989 m. Kvebeko elektros užtemimo ir 1921 bei 1859 m. įvykių. Visa tai įvyko prieš atsirandant šiuolaikiniam internetui.

Saulės audros pažeidžiami būtų ne tik povandeniniai kabeliai, bet ir „SpaceX“ palydovinis internetas „Starlink“, nes jo palydovai skrieja 550 kilometrų aukštyje.

Abdu Jyothi atkreipia dėmesį, kad šiuo metu nėra modelių, kaip tiksliai vyktų stipri Saulės audra šiandieninėje nuo interneto priklausomoje aplinkoje. Ji tikisi, kad jos tyrimas padės pasaulinėms pramonės šakoms vėl sutelkti dėmesį į galimai žalingą Saulės audrų poveikį mūsų pasaulio ryšiui.

 

Svarbiausia, pasak Abdu Jyothi, jog paskutinė stipri Saulės audra įvyko daugiau nei prieš tris dešimtmečius,  ir mes galime būti arti kito incidento, galinčio sukelti didžiulius gedimus, kurie gali siekti trilijonus dolerių žalos elektroninei įrangai ir prarastas pajamas dėl interneto dingimo.

Pagal „Forbes“ paskaičiavimus, interneto užtemimas vien JAV ekonomikai gali kainuoti 7,2 mlrd. USD per dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(1)
(28)

Komentarai (4)