„Microsoft“ skelbia nerimą keliančias tyrimo išvadas: ar tikrai darbas iš namų toks žalingas?  (1)

COVID-19 pandemija išmokė mus kelių dalykų - laikytis atstumo, dažnai dezinfekuoti rankas ir dirbti iš namų. Nauja darbo tvarka, tikėtina, daug kur liks ir po pandemijos, nes įmonės ją mato kaip galimybę sutaupyti pinigų, o ir darbuotojams tai patinka. Tiesa, „Microsoft“ mano, kad darbas namuose kenkia produktyvumui ir inovacijoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, tai net nėra nuomonė, o 61 tūkstantį darbuotojų apėmusio tyrimo rezultatai. Paaiškėjo, kad dirbdami iš namų žmonės retai bendrauja su kitų skyrių specialistais, o tai gali kenkti darbo kokybei. Nauja informacija taip greitai neplinta tarp skirtingų kompanijos skyrių, o tai gali pakenkti produktyvumui ir inovacijoms.

„Microsoft“ taip pat pastebėjo, kad per karantiną padažnėjo nesinchroniškos komunikacijos elektroniniais laiškais ir žinutėmis. Sinchroninės komunikacijos metodus (pokalbius telefonu, video pokalbius ir pan.) darbuotojai naudoja rečiau. Išsiunčiamų elektroninių laiškų skaičius išaugo labai stipriai. „Microsoft“ tyrime teigiama, kad tai apsunkina darbuotojų galimybes priimti ir apdoroti sudėtingą informaciją.

Kaip jau supratote, „Microsoft“ po šio tyrimo nebus didžiausia nuotolinio darbo gerbėja. Bet ne visi rezultatai rodo, kad darbas biure yra geresnis.

Kai kurie žmonės dirbdami namie dirba trumpiau, nes nėra kontroliuojami viršininkų. Tačiau dauguma dirbo ilgiau. Kodėl? Na, gali būti, kad jie bandė kompensuoti laiką, kuomet nedirbo, o, tarkim, žaidė su šunimis ar užsiiminėjo pašaline veikla. Bet gali būti ir priešingai - kadangi darbo dienoje nebelieka kelionės į darbą ir atgal, žmonės turi daugiau energijos ir laiko.

Tai negi „Microsoft“ kvies darbuotojus sugrįžti į biurus? Na, galbūt. Bet manoma, kad ateityje reikės pagalvoti apie hibridinę darbo tvarką, kai kartais dirbama biure, kartais - namie. Tai turėtų padėti dalintis informacija ir išvengti produktyvumo smukimo. „Microsoft“ darbuotojai išskyrė keletą darbo namie privalumų: geresnis darbo-laisvalaikio balansas, geresnės galimybės susikaupti, jokių kelionių į darbą ir iš darbo. Bet ir darbas biure turi savų privalumų: geresni ryšiai su bendradarbiais, geresnės bendradarbiavimo galimybės, aktyvesni socialiniai santykiai, prieiga prie biuro infrastruktūros.

 

Daug kompanijų galvoja į biurus nesugrįžti. O kam? Didelių komercinių patalpų išlaikymas kainuoja brangiai. Be to, darbuotojams nereikia sėdėti kamščiuose - vien dėl to kai kurie žmonės dirbdami namie gauna porą valandų papildomo laiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(8)
(-4)

Komentarai (1)