Eksperimentas Pietų Korėjos laboratorijoje žada stulbinančias permainas karo pramonėje: įkvėpimo sėmėsi iš gamtos (Video)  ()

Vienoje Seulo laboratorijų chameleonas atsargiai slenka skirtingų spalvų paviršiumi, o jo oda iškart prisitaiko prie aplinkos – visaip kaip gamtoje. Tik šiuo atveju chameleonas tai mechaninis robotas, kuriam pritaikyta dirbtinio kamufliažo technologija, atkartojanti minėtojo driežo gebėjimą keisti spalvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seulo valstybinio universiteto mechaninės inžinerijos profesorius Ko Seung-hwan vadovaujama komanda sukūrė „odą“, kurioje esantis specialus rašalas, reaguodamas į temperatūros pokyčius, keičia spalvą.

Seulo valstybinio universiteto mechaninės inžinerijos profesorius Ko Seung-hwan teigė: „Pietų Korėjos karinės uniformos audinio raštas atkartoja miškų masyvą, naudojamos konkrečios spalvos. Tad su tokia uniforma dykumoje gali būti labai greitai demaskuotas.

Kamufliažo technologijos pagrindas – galimybė aktyviai keisti spalvas ir raštus priklausomai nuo supančios aplinkos. Panašu, kad mums pavyko tai padaryti. Informacija apie spalvą (kurią nustato robote esantys jutikliai) siunčiame į mikroprocesorių.

Mikroprocesorius valdo informaciją apie temperatūrą, reikalingą išgauti tam tikras spalvas, taigi duoda nurodymus (sidabro nanogijų) šildytuvams pasiekti reikiamą temperatūrą ir viršutiniam iš skystų kristalų sudarytam sluoksniui sukurti pageidaujamą atspalvį“.

Ekspertai sako, kad svarbiausias jų tikslas buvo sukurti lengvai pritaikomą sprendimą, kaip greitai pakeisti raštą ir spalvą, o įkvėpimo šaltiniu taip maskuotės profesionalas iš gamtos – chameleonas.

Mokslininkų sukurtos ypatingomis savybėmis pasižyminčios medžiagos storis net plonesnis už žmogaus plauką.

Papildžius medžiagą daugiau sidabro nanogijų taškų, galima išgauti ir gana sudėtingų raštų. Ko Seung-hwan viliasi, kad jo ir komandos darbo rezultatai pasitarnaus net tik kariams, kurių naujos kartos uniformos galės susilieti su aplinka, bet ir atliks estetinę funkciją mados, automobilių ir pastatų eksterjero srityse.

 

„Spalvą priklausomai nuo temperatūros keičia termochrominių skystųjų kristalų sluoksnis. Po juo – sidabro nanogijų šildytuvai, kurie tą temperatūrą pasiekia. Abiejų sluoksnių pagrindas – plastiko substratas. Bendras šių trijų sluoksnių storis – itin plonas, taigi jis labai lengvai lankstosi“, – tikino Seulo valstybinio universiteto mechaninės inžinerijos profesorius Ko Seung-hwan.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()