Naujas karinis aljansas AUKUS sukėlė precedento neturintį NATO sąjungininkės pyktį – susitarimą jau pavadino „duriu į nugarą“: kas čia vyksta ir kas bus toliau? (Foto, Video)  (2)

Nauja JAV, JK ir Australijos strateginė partnerystė nuliūdino Kiniją ir sukėlė vieną didžiausių ginčų tarp NATO sąjungininkės – Prancūzijos, kuri jau ėmėsi atsakomųjų veiksmų. Kas yra AUKUS, sukėlęs tokią audrą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-09-20 Naujas karinis aljansas AUKUS sukėlė precedento neturintį NATO sąjungininkės pyktį – susitarimą jau pavadino „duriu į nugarą“: kas čia vyksta ir kas bus toliau? (Foto, Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra AUKUS?

Tai naujas trijų krypčių strateginis gynybos aljansas tarp Australijos, Jungtinės Karalystės ir JAV, iš pradžių siekiant sukurti branduolinių povandeninių laivų klasę, bet taip pat dirbti kartu Indijos ir Ramiojo vandenyno regione, kur Kinijos iškilimas vertinamas kaip didėjanti grėsmė. Aljanso paktas pasirašytas 2021 m. rugsėjo 15 d.

Tai reiškia, kad Australija nutrauks 2016 metais su Prancūzija sudarytą 90 milijardų Australijos dolerių (55,7 mlrd. eurų) vertės sutartį dėl 12 dyzelinių elektra varomų „Attack" klasės povandeninių laivų, pakeisiančių esamą „Collins“ klasės povandeninių laivų parką. Šis susitarimas yra pirmas kartas, be JK, kai JAV dalijasi branduolinių povandeninių laivų technologija su savo sąjungininke.

Kodėl Australija siekia pakeisti povandeninių laivų tiekėjus?

Pastebimas Kinijos grėsmės mastas Indijos ir Ramiojo vandenyno regione – didžiulėje zonoje, besidriekiančioje per svarbiausius pasaulio jūrų kelius į rytus nuo Indijos iki Japonijos ir į pietus iki Australijos – pastaraisiais metais smarkiai išaugo.

 

Šiame kontekste branduoliniai povandeniniai laivai turi didesnį įveikiamą nuotolį, yra greitesni ir sunkiau aptinkami. Tačiau Jungtinės Karalystės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais seras Stephenas Lovegrove'as aiškiai nurodė, kad AUKUS apima ne tik povandeninius laivus, bet daro šį susitarimą kaip „bene svarbiausią pajėgumų bendradarbiavimą pasaulyje per pastaruosius šešis dešimtmečius“.

JAV prezidentas Joe Bidenas kalbėjo apie būtinybę išlaikyti „laisvą ir atvirą Indijos-Ramiojo vandenyno regioną“ ir spręsti regiono „dabartinę strateginę aplinką“.

Koks Kinijos atsakas?

Trijų sąjungininkų ir Kinijos santykiai jau iki tol buvo prasti, o susitarimas, kuriame nebuvo įvardyta Kinija, bet buvo plačiai suprantama kaip atsakas į jos ekspansiją Pietų Kinijos jūroje ir agresiją Taivano atžvilgiu, sukėlė greitą Pekino atsaką.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad šios trys šalys yra „pasenusio Šaltojo karo mentaliteto ir siaurų geopolitinių koncepcijų gniaužtuose“ ir turėtų „gerbti regionų žmonių siekius, kitaip jie tik pakenks savo interesams“.

 

Kinija taip pat suabejojo Australijos įsipareigojimu neplatinti branduolinio ginklo, o Kinijos valstybės valdomas „Global Times“, kuris dažnai laikosi griežtesnės pozicijos nei Kinijos pareigūnai, teigė: „Australijos kariai taip pat greičiausiai bus pirmieji Vakarų kariai, prarasiantys savo gyvybes Pietų Kinijos jūroje“.

Kada povandeniniai laivai bus paruošti ir kas juos statys?

Data nepaskelbta, o pats nustatymo etapas truks 18 mėnesių. Gali būti, kad Amerika tuo metu gali diskoluoti atakos povandeninius laivus Hiros Stirlinge, Australijos karinio jūrų laivyno bazėje Perto mieste. JAV vadovaus projektui, o tiksli technologija, kuria ji nori pasidalinti, neaiški, kaip ir JK vaidmuo tiekiant povandeninius laivus.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(35)
(3)
(32)

Komentarai (2)