Palyginti nepriklausomų elektros tiekėjų kainas bus lengviau: sukurta skaičiuoklė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2021-09-22 11:47
Vieno dalyko aš nesuprantu su tais "nepriklausomų tiekėjų" marazmais - ko tuom negali užsiimti organizuotai kokia butus administruojanti kontora ar tiek ur sąskaitas į vieną surinkinėja. Na surastu jie mažiausią kainą, už tarpininkavimą kažkiek pasiimtų ir nereiktų sukti galvos.
Aklas 2021-09-22 12:13
Nepriklausomi tiekėjai dalyvauja valandinėje elektros biržoje (bent taip turėjo būti kuomet prie to įstatymo sėdėjau), prognozuoja suvartojimus (valandinius), nepataikius atitinkamos baudos. Administruojanti kontora to nepadarys, nebent steigsit etata kaip bendrija o po to draugiškai dalinsitės kiek pataikė, nepataikė etc...
kestutisz 2021-09-22 12:15
Tai jei normaliai tai taip. Bet dabar - tipinis vartotojas atsidaro tą skaičiuoklę ir renkasi kur pigiausia, viskas. Na dar turi ten sutartį pasirašinėti, prisirišti kažkokiam laikui, etc. Tai bendrija/kitas tarpininkas tokį pat dalyką galėtų daryti patys, kad ir kas mėnesį ar kiek ten minimali sutartis. Popieriaus susitaupytų :)
Aklas 2021-09-22 12:30
Tada bendrijos vidaus juridinis reikalas jei norit atsiskaitineti pagal viena skaitikli, o po to polygiai dalintis, perimti dali elektros ukio, islaidos elektros ukio priaziurai, metrologinei patikrai jei ne po lygiai dalintis ir daug kitu niuansu... Gamyklos turi net savo pastotes toliais tikslais
Pumper 2021-09-22 13:01
Visi perka elektrą iš tos pačios rinkos, bet tarpininkų įvedimas į sistemą kažkaip sumažina kainas galutiniam vartotojui? Kažkas gerai politikų kišenes papildė, kad tokia tvarka būtų įvesta.
Aklas 2021-09-22 13:10
Siaip tokia tvarka su imonėm jau seniai ivesta. Kitose salyse seniai ivesta ir su gyventojais taip pat. Ir nesuprantu pykcio, kodėl kazkas geriau suprekiauja/suprognozuoja biržoje ir pasiūlo geresne kaina. Ignicio pasiūlymai nėra pigiausi beje.
kestutisz 2021-09-22 13:12
Na, viena viltis yra - koks tarpininkas užmerkia akis ir perka iš Astravo. Na, gal ne tiesiai, o užmerkia akis į kokį potiomkino vėjo malūnų parką. Tada visi laimi - ir oficialiai neperkam, ir pigiau. "Valdiškas" tokio triuko daryt negalėtų.
Aklas 2021-09-22 13:24
As nesuprantu jusu kodel norit pasilikti prie monopolininko, kuri reguliuoja tik kainu komisija?
Giedriax 2021-09-22 13:36
Man, paprastam vartotojui, svarbiausias dalykas yra galutinė kaina. Visa kita tiesiog nelabai įdomu. Kaip dabar matau, nei vienas tiekėjas nesiūlo tokios kainos, kokią mokėjau iki šiol, visų tiekėjų siūloma kaina didesnė. Tai kodėl turėčiau būti tuo patenkintas?
kestutisz 2021-09-22 14:01
Jau parašė, bet man irgi susidaro toks įspūdis kad kainuos brangiau net tiesiog imant pigiausią. Tai WTF, kas man iš to brangesnio pasirinkimo?
conjurer 2021-09-22 14:11
Norim pasilikt prie monopolininko, kuris buvo ankščiau. Dabar tas monopolininkas pats nesveikai užkelė kainas, ir leido kitoms firmoms scaminti žmones, su didesnėm kainom nei buvo iki tol, bet vos mažesnėm nei patys siūlo. Visa šita situacija yra absurdas. Nėra jokio realaus atpigimo kad ir ką besirinktum.
SILORAKAS 2021-09-22 15:04
Energijos kaina kyla (elektra, dujos ir t.t.). Pažiūrėkit didmeninės kainos tendencijas paskutiniu metu (https://www.nordpoolgroup.com/Market-da ... view=table). Net jeigu tvarka nebūtų keitusis, reguliuojanti institucija kitiems metams kainą būtų perskaičiavusi ir ji tikrai kiltų. Visi tie nepriklausomi tiekėjai skiriasi tik savo marža ir sutarčių " kabliukais" . Kiek žiūrinėjau sutartis, net pasirinkus fiksuotą planą (6,12, 24 mėnesiai), jie pasilieka teise vienašališkai pakeisti kainą (žinoma tada galite nutraukti sutartį ir pereiti pas kitą tiekėją).
bahuriux 2021-09-22 15:49
Turėtu būti įstatymas pažaboti tuos ale tiekėjus-saskaitininkus, jokio pririšimo jokių terminuotų sutarčių, jokių ale nuolaidų tik tokie planai ir kainos kokie yra tuo metu kainininke ir viskas. Tada ir būtu reali konkurencija. O dabar kaip prekybcentrių š malimas tipo nuolaidos. Priminkit kai pasileisiu saulės elektrinę 10kW su palnu +41% energijos už pasaugojimą, kokia naudą nepriklausomas tiekėjas gaus iš manes, jei aš nepirksiu iš tinklo nei 1kWh (tik atsiimsiu ką pasidėjau) ir per tiekėją mano pinigai neis? Tipo gauna tuos 50ct per mėnesį "už žalia elektrą" kur kiti durneliai dėl ekomados savanoriškai renkasi? Aš čia apie perlas energija kalbu.
conjurer 2021-09-22 15:57
Jo ir kas per BS su žalia elektra? Tipo jei naktį nebus vėjo, tau atjungs elektrą? Nes jei ne, čia tiesiog durniaus mokestis. Numetama ale našta žmogui, vietoje to, kad tiesiog turėtų didėtį žalios energijos procentas visiems, kai yra įrengiamos naujos jėgainės.
sigun 2021-09-22 20:20
jau viską paaiškino: yra birža, iš kurios visi perka. Jokių Astravų (bent jau tiesiogiai). Biržoje kaina keičiasi kas valandą. Tuo tarpu tu mokėsi vidutinę kainą per mėnesį, arba priklausomai nuo sutarties - pusmetį, metus, 2 metus, su sąlyga, kad kaina ne pagal biržą (apie biržą vėliau). Nepriklausomi tiekėjai daro analizę kas kada kiek vartoja, kiek šokinėja kaina per parą (savaitę) ir bando atspėti kiek elektra kainuos ateityje. Už tai užsideda savo maržą plius papildomus 3 - 6 cnt/kWh svyravimams padengti. Visa likusi kaina visiems vienoda: elektros kaina biržoje + ESO perdavimas (priežiūra) + VIAP ir kt. pastovūs mokesčiai. Jeigu tarpininkas daug užsidės, bus brangiausias ir ko gero niekas jo nesirinks, tad bankrutuos. Jei per mažai užsidės, eis į nuostolį ir bankrutuos. Jei daug maž pataikys bus gerai. Jei visi po kilimėliu susitars ir užsidės pakankamai riebų atsargos koeficientą, jiems bus gerai, tau blogai. Jei manai, kad taip ir yra, t.y. tarpininkai apiplėšinėja, renkiesi planą, kur elektros kaina šokinėja kas valandą ir pats galvoji kada skalbti, kepti, jungti šildymą, krauti elektromobilį, kad būtų pigiausia ir nesijaustum tarnaujantis elektros kainai. Jei neplanuočiau pavasarį statytis saulės elektrinės, rinkčiausi biržos variantą, kadangi man paprasta nustatyt elektromobilio krovimą pigiausiu metu, o tai didžiausias naudotojas ir man ne problema, jei kaina vieną ir kitą mėnesį skirsis stipriai, kadangi ne biržos plane tai bus dar blogiau. Su saulės elektrine tas tampa nebesvarbu, nes turbūt 90% elektros bus už pasaugojimo kainą. Visą šią idėją kompromituoja 2 dalykai: 1. tarpininko mokestis sudaro mažą dalį nuo elektros kainos, todėl galutinė labai panaši. Ypatingai butui, nesišildančiam elektra ir neturinčiam elektromobilio, realus skirtumas bus 1-3 eurai tarp pigiausio ir brangiausio. 2. labai nepataikyta su pasirinkimo laiku. Kaip tik dabar kainos kyla ir netgi pasirinkus pigiausią, vis tiek kaina pakils bent 20%.
sigun 2021-09-22 20:35
Mano supratimu turėtų būti būtent taip. Jei turėsi savo elektrinę, mokėsi ESO'ui už pasaugojimą. Tiekėjas negalės imti už pasaugotą elektrą. Idealiu atveju ESO tiekėjui gal net nerodys kiek atidavė pasaugotos, bet dėl šito nesu tikras. Tiesa, čia tuo atveju, jei esi gaminantis vartotojas su 1-o tipo atsiskaitymu. Kitais atvejai gal bus kitaip
immortallt 2021-09-22 21:47
Reiktų suprasti, kodėl ta kaina dabar mažesnė. Kaina užfiksuota su elektros įsigijimo kaina kokia 38€/MWh, tiksliai nežiūrėjau. Faktinė kaina elektros įsigijimo panašu bus 120€/MWh. Tai jei tokia pati elektros įsigijimo kaina bus iki metų galo, tai visuomeninio tiekimo kaina sausio mėnesį bus bent 0,3€/kWh, kai nepriklausomų tiekėjų bus kokie 0,22€/kWh. Ką tada sakysi? Nesupranti dabartinio reguliavimo ydų ir džiaugiesi, kad dabar kaina maža, ir nesupranti, kad už tą "mažą" kainą dabar, ateityje susimokėsi dar didesniu tarifu, į kurį įtrauks dar ir palūkanas, tą nepriemoką visuomeniniam tiekėjui padengti, kol pinigus susirinks vėl. Tuo tarpu jei užfiksuosi kainą pas nepriklausomą tiekėją dviems metams, jei tiekėjas nebankrutuos, nesvarbu, kiek kaina kils biržoje, tu gausi tą pačią, ir kai baigsis fiksavimo periodas, nieko primokėti nereikės. T.y. klaidas, kurias padaro nepriklausomas tiekėjas, tau nereikia finansuoti. O dabar džiaugiesi, kad su tavo pinigais kažkas žaidžia loteriją
immortallt 2021-09-22 22:10
(facepalm) nu kaip taip galima nusikalbėti. Net nežinau nuo ko tau pradėti pasakoti. Jei trumpai, tai tiekėjai išsiperka elektros tiekimo dalį iš parkų ir jiems moka ekstra. Iš parkų/žalių elektrinių, kurie pastatyti be paramos. Tai skatina statyti daugiau žalių elektrinių, nes gauna, kad ir nedidelį, kainos priedą nuo rinkos. "tiesiog didėdi žalios energijos procentas visiems".... Nu čia tai iš viso pasakei absurdą. Žalios elektros tinkle dalis ir didėja. Tik vieni linkę sumokėti ekstra, kad tai įvyktų greičiau. Kitiems tinka ir pilti teršalus į upę, padangas išmesti į mišką, o panaudotus tepalus deginti.
immortallt 2021-09-22 22:21
sigun, tik papildysiu, kad nuo sausio 1 d. nepriklausomi tiekėjai bus pigiau nei visuomeninis, nes visuomeninio reguliavimas atsilieka pusę metų, o nuostolį vartotojai vis tiek turi kompensuoti. Taip pat, dėl pasaugojimo plano, jei 90% vartosi ne pagaminimo metu - rinkis tik pagal galią mokestį. Pagal galią yra pigiausia, jei nesunaudoji bent 30% elektros pagaminimo metu. Tiekėjas mato ir kiek suvartojai iš tinklo, ir kiek atidavei pasaugoti, ir kiek sukaupei. Tiekėjas atskirai neapmokestina tavo pagamintos ar iš tinklo atsiimtos elektros. Jis apmokestina tik papildomai perkamą elektrą iš tinklo, trūkumą pasigamintos. Kaip uždirba - mechanzimą aukščiau aprašiau. P.S. trumpas reziumė, jei manote, kad visuomeninis tiekėjas yra pigiau nei nepriklausomas, palaukite gruodžio pabaigos, kai paskelbs sekančio periodo elektros kainą. Čia jei neįsikiš subsidijuoti nuostolių visuomeniniam tiekėjui, bet tada nepriklausomi tiekėjai paduos teisman, ir jei nelaimės Lietuvoje, tai laimės tarptautiniame be jokių šansų apsiginti Lietuvai.
sigun 2021-09-22 22:22
Gal gali paaiškinti plačiau kaip bus su gaminančio vartotojo elektros pasaugojimu? Iš tavo komentaro panašu, kad būsiu klydęs (skaičiau pagal šiuos metus ESO + Ignitis), jog pasaugojime dalyvaus tik ESO, o už sunaudotą "pasaugotą" bus mokama ESO perdavimo tarifu + mokesčiai, o tiekėjas čia nedalyvaus. P.S. kol rašiau, spėjai atsakyt. Dėkui