Mokslininkai sukūrė keistą papildytos realybės programėlę - padės įsivaizduoti, kad ant jūsų rankos ropoja voras  ()

Net jei nebijote vorų, tikriausiai nenorėtumėte, kad vienas ropotų ant jūsų rankos. Bet jei visgi bijote, vien nuo tos minties jums norisi bėgti. Arba parsisiųsti naują Bazelio universiteto programėlę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arachnofobija yra labai dažnas reiškinys. Maždaug 5 % žmonių labai bijo vorų. Mokslininkai atliko tyrimus ir pastebėjo, kad vorų bijo vis vos 6 mėnesių sulaukę kūdikiai, todėl manoma, kad tai - evoliucinis reiškinys, padedantis apsisaugoti nuo potencialiai pavojingų gyvių. Visgi, kai kuriems žmonėms vorų baimė trukdo gyventi. Gali būti, kad ir šį straipsnį skaito žmogus, kuris turėjo kviestis draugą, kad pašalintų vorą iš jo tualeto.

Geriausias būdas nugalėti neracionalias fobijas yra susidūrimas su jomis akis į akį. Bet kai žmogus paniškai bijo vorų, tikriausiai jis nelabai apsidžiaugtų, jei psichiatras vieną uždėtų jam ant rankos. Ir būtent tam Bazelio universiteto mokslininkai sukūrė programėlę „Phobys“. Ji virtualiai ant žmogaus rankos uždeda vorą. Tai padidina nerimo lygį, bet su laiku žmogus pripranta ir tai, kaip mano mokslininkai sumažina vorų baimę.

Tam, kad išbandytų savo kūrinį mokslininkai pasikvietė 66 savanorius dalyvauti tyrime. 44 iš jų per dvi savaites su „Phobys“ programėle žaidė 6 kartus po 30 minučių. Likę savanoriai gyveno savo įprastą gyvenimą - tai buvo kontrolinė grupė. Visi dalyviai turėjo atlikti ir testus, kurie padėjo įvertinti jų vorų baimę ir šių gyvių sukeliamą šleikštulį. Vienas iš tų testų, žinoma, apėmė bendravimą su voru skaidrioje dėžutėje (didžiausi arachnofobai prie jos ir prieiti negalėjo).

 

„Phobys“ naudoję savanoriai po dviejų savaičių demonstravo pagerėjimą. Maži ir vidutinio dydžio vorai jiems kėlė ne tokią didelę baimę ir pasišlykštėjimą. Taigi, programėlė veikia, nors sunku pasakyti, ar poveikis yra ilgalaikis.

Beje, mokslininkai panašiai ketina kovoti ir su kitomis fobijomis, kartais tam pasitelkdami ir virtualios realybės sprendimus. Taip bus galima pabandyti kovosi su, pavyzdžiui, skrydžio ar aukščio baimėmis. Nes jos iš tikrųjų gali griauti gyvenimo kokybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()