Užmirštas karas. Dvi Ašies šalys susikovė tarpusayje. Nacių Vokietija viską stebėjo iš šalies (Foto, Video)  ()

1939 m. kovo 23 d. tarp Slovakijos ir Vengrijos kilo vadinamasis „Mažasis karas“, kai Vengrijos kariuomenė iš Karpatų Rusios įsiveržė į rytų Slovakiją, siekdama įvykdyti Miklós Horthy teritorines ambicijas regione.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-20 Užmirštas karas. Dvi Ašies šalys susikovė tarpusayje. Nacių Vokietija viską stebėjo iš šalies (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtajame dešimtmetyje nepriklausomybę atgavusi Vengrijos karalystė, valdant buvusiam Austrijos-Vengrijos admirolui Miklósui Horthyui, laikėsi revanšinės politikos, panašios į nacistinės Vokietijos. Vengrija pasinaudojo savo santykiais su Vokietija, siekdama peržiūrėti 1920 m. Trianono sutartį, pagal kurią šalis neteko dviejų trečdalių teritorijos ir gyventojų.

Vengrijai atvirai atmetus Trianono sutarties apribojimus savo ginkluotosioms pajėgoms, panašiai kaip Vokietija padarė su Versalio sutarties ribojimais (Reino krašto remilitarizacija ir Austrijos anšliusas), Adolfas Hitleris ir Benito Mussolini siekė taikiai įgyvendinti vengrų teritorinius reikalavimus, kuriuos Vengrija 1920 metais pralaimėjo Čekoslovakijai ir Rumunijai.

 

Po prieštaringo 1938 m. Miuncheno susitarimo, Pirmojo Vienos arbitražo sprendimu Čekoslovakija buvo priversta Vengriją perleisti daugiausiai vengrų gyventojų turinčias teritorijas pietų Slovakijoje ir pietinėje Karpatų Rusioje (Užkarpatėje).

Šiuo žingsniu buvo mėginama užkirsti kelią vis labiau įtemptai situacijai išsiplėsti į plataus masto karą. Tačiau padalijimas visiškai nepatenkino Vengrijos teritorinių ambicijų, o susidūrimai pasienyje ir toliau vyko.

Tuo tarpu kaimyninėje Slovakijoje, kuri po Miuncheno susitarimo įgijo didesnę autonomiją Čekoslovakijoje, vis labiau išryškėjo katalikų kunigo Jozefo Tiso autoritarinės tendencijos po to, kai jo partija 1938 m. gruodžio mėn. Slovakijos rinkimuose laimėjo daugumą.

 

Su didėjančiu susirūpinimu stebėdami įvykius rytinėje jų sąjungos dalyje, Čekoslovakijos lyderiai Prahoje atleido Tiso ir pakeitė jį Karelu Sidoru.

1939 m. kovo pradžioje Adolfas Hitleris pakvietė neseniai atstatydintą Slovakijos lyderį Tiso į Berlyną sudaryti paktą. Grasindamas apleisti Slovakiją Vengrijos teritorinių ambicijų valioje ir žadėdamas apsaugoti Slovakijos valstybės vientisumą, Hitleris paragino Tiso atsiskirti nuo kaimynų čekų. Taip 1939 m. kovo 14 dieną Slovakijos parlamentas, susirinkęs Tiso prašymu, vieningai paskelbė nepriklausomybę.

Tvirtindamas, kad neramumai Čekoslovakijoje kėlė grėsmę Vokietijos saugumui, Adolfas Hitleris pareiškė palaikąs Slovakijos režimą ir nedelsdamas išsiuntė karius į Čekoslovakiją, kurie priverstinai aneksavo Čekiją – buvo įkurtas autonominis Bohemijos ir Moravijos protektoratas Trečiojo Reicho sudėtyje.

 

Pripažinusi naują nepriklausomą Slovakijos valstybę, Vengrija netrukus paprašė Vokietijos tarpininkauti tolimesniam Slovakijos teritorijų perdavimui Vengrijai.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()