Vienas dramatiškiausių pabėgimų iš SSRS – skrydis vogtu slapčiausiu sovietų orlaiviu: vos nesusidūrė su civiliniu „Boeing 727“ (Foto, Video)  (24)

Leitenantas Viktoras Ivanovičius Belenko prabudo anksti ryte, kaip tai darė kasdien pastarąsias keturias savaites, norėdamas stebėti artėjančią aušrą ir ieškoti ženklų, galinčių atskleisti, kaip diena progresuos. Oras buvo nuostabus, ir nuo pat tos akimirkos, kai jis pamatė liepsnojantį kylančios Saulės diską, Belenko buvo tikras, kad tai bus ta diena.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-21 Vienas dramatiškiausių pabėgimų iš SSRS – skrydis vogtu slapčiausiu sovietų orlaiviu: vos nesusidūrė su civiliniu „Boeing 727“ (Foto, Video)  (24)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būdamas sovietų oro gynybos pajėgų 513-ojo kovotojų pulko, 11-osios oro armijos, pilotu, Belenko buvo skraidęs begalėje misijų ir per ilgai gyvenęs ant mirties slenksčio, kad galėtų bijoti skristi. Tačiau šiandien buvo kitaip.

Belenko pajuto, kaip įsitempė rankų, kojų ir skrandžio raumenys, laukdami laukiančios misijos. Belenko apskaičiavo, kad per šešias valandas 29 metų pilotas žinos, ar jis bus miręs, ar atgims naujame pasaulyje.

Po trumpos mankštos kieme už daugiabučių namų pareigūnams, Chuguyevka oro bazėje, Primorės krašte, Belenko išklausė pareigūnų instruktažą, kurie kruopščiai peržiūrėjo tos dienos skrydžio planus. Lėktuvai iš eskadrilės turėjo skristi į rytus virš jūros, kur karinio jūrų laivyno laivai paleis taikinius bepiločius orlaivius, į kuriuos lėktuvai paleis raketas.

Tada Belenko eskadrilė skis į kitas pratybų vietas, praktikuos perėmimo metodus, o paskui, pasikliaudama tik instrumentais, grįš į bazę ir nusileis. Belenko nejudėdamas sėdėjo apsimetęs, kad įdomiai klausosi, o jo mintys sukosi svarstydamos apie savo asmeninį skrydžio planą. Jis apskaičiavo laiką, atstumą, greitį, degalų sąnaudas, kursus, tikėtino perėmimo taškus, vengiančius manevrus, apgaulę ir visas avarines situacijas, kokias tik galėjo įsivaizduoti.

Po instruktažo Belenko atliko įprastą fizinį egzaminą, kurio metu gydytojas pamatavo piloto temperatūrą, pulsą ir kraujospūdį. Belenko nerimavo, ar jo kūnas jį išduos.

Jo kraujospūdis buvo aukštas, tačiau Belenko paruošė paaiškinimą: „Šį rytą, pamačius Saulę, išėjau ir nubėgau kaip stirna daugiau nei 6 kilometrus. Tikriausiai aš vis dar jaučiuosi šiek tiek uždusęs“.

Gydytojas linktelėjo, o Belenko prisijungė prie kitų pilotų, laukiančių šokti į vieną galingiausių naikintuvų pasaulyje.

 

MiG-25 – slapčiausias sovietų orlaivis

MiG-25 buvo naujausias sovietų lėktuvas ir atidžiai saugoma paslaptis. Jis buvo sukurtas reaguojant į JAV pradėtų eksploatuoti lėktuvų seriją – nuo naikintuvo F-108 iki SR-71 „Blackbird“ ir bombonešio B-70.

MiG-25, pirmajam skrydžiui pakilęs 1964 m., o tarnybą pradėjęs 1970 m., – 29 tonas sveriantis lėktuvas su dviem uodegomis, atgręžtais sparnais su ilga raketine nosimi, buvo varomas dviejų griausmingų variklių, kurių kiekvienas sugebėjo išstumti 11 tonų trauką, kurios pakanka tris kartus pralaužti garso barjerą. Jo radarai buvo tokie galingi, kad galėjo nužudyti triušį tūkstančio metrų atstumu.

1967 m. MiG-25 pasiekė pasaulio rekordą, pasiekdamas 2981 kilometrų per valandą greitį, o 1973 m. sumušė aukščio rekordus, pakilęs iki 36 240 m. Tokiame aukštyje oras buvo toks retas, kad variklio liepsna užgeso.

MiG-25 buvo pagamintas iš lydinio, kuriame yra 80 procentų nikelio ir plieno, o ne iš titano, iš kurio buvo pagamintas „Lockheed SR-71 Blackbird“. Titanas buvo brangus, o plienas - ir pigus, ir gausus. Plieną taip pat buvo lengviau apdirbti ir jį buvo galima suvirinti rankomis.

 

Naudojant tiek plieno, trūkumas buvo svorio padidėjimas, kurį reikėjo kompensuoti milžiniškais sparnais. Ilgą MiG-25 sparnų ilgį JAV žvalgyba neteisingai aiškino kaip supermanevringumo rodiklį. Tačiau, jie buvo tiesiog skirti išlaikyti sunkų lėktuvo korpusą ore.

Tuo metu Jungtinėms Valstijoms daugelis MiG-25 pajėgumų buvo nežinomi ir tai padarė jį vienu iš labiausiai baimę keliančių sovietų lėktuvų Vakaruose. Kiekvienas MiG-25 buvo toks slaptas, kad buvo aprūpintas savęs susinaikinimo mygtuku. Pilotams buvo nurodyta, kad jei jie bus priversti nusileisti arba turės katapultuotis iš orlaivio už Sovietų Sąjungos ribų, jie turi paspausti mygtuką prieš palikdami kabiną.

Tai buvo lėktuvas, kurį Viktoras Belenko planavo pavogti 1976 m. rugsėjo 6 d., norėdamas pasitraukti į Vakarus.

Dramatiškas pabėgimas

1976 m. rugsėjo 6 d. 12:50 vietos laiku, Belenko ir keli kiti jo eskadrilės Sovietų Sąjungos oro gynybos pajėgų pilotai mokomuoju skrydžiu pakilo iš Chuguyevka aviacijos bazės, esančios maždaug už 300 km nuo Vladivostoko. Belenko iš pradžių laikėsi skrydžio plano.

Norėdamas sutaupyti degalų, reikalingų 640 km kelionei į Japoniją, Belenko anksti išjungė papildomus degiklius (afterburner). Jis taip pat pakilo lėčiau nei įprastai, užtruko 5 minutes, vietoj įprastų keturių minučių, kad pasiektų 24 000 pėdų (7 300 m) aukštį. Kurį laiką skridęs, Belenko atitrūko ir leido lėktuvui slysti žemyn, tikėdamasis, kad nusileidimas bus toks laipsniškas, kad radaro stebėtojai iš karto nepastebės.

Būnant 19 000 pėdų (5 800 m) aukštyje, Belenko pilotuojamas MiG nėrė į 100 pėdų (30 m) aukštį. Ir milžinišku greičiu pasileido virš Japonijos jūros. Jis paspaudė mygtuką, kuris pradėjo transliuoti nepertraukiamą švyturėlį, naudojamą tik avariniais atvejais, kurį po 40 sekundžių išjungė. Kiekvienas, klausantis nelaimės dažnio, būtų pamanęs, kad Belenko sudužo. Tuo pat metu jis išjungė radarą ir visą kitą įrangą, įskaitant radiją, kurio elektroninis spinduliavimas gali būti stebimas.

 

Kad išvengtų aptikimo sovietų radarais, Belenko turėjo skristi žemai. Du kartus jis turėjo nusukti, kad nepataikytų į žvejybos laivus. Tik supratęs, kad bangos taip pat kyla, jis pakilo iki 150 pėdų (45 m). Tačiau tokiame mažame aukštyje variklis nerimą keliančiu greičiu rijo degalus, ir Belenko baiminosi, kad niekada nepasieks Japonijos Hokaido oro bazės. Rizikuodamas būti aptiktas, Belenko buvo priverstas pakilti iki debesų.

Po 30 minučių skrydžio Belenko suprato, kad artėja prie Japonijos oro erdvės ir sulėtino variklius, kad parodytų priešiškų ketinimų nebuvimą ir palengvintų perėmimą. Belenko tikėjosi, kad jį sulaikys japonų F-4 „Phantom II“ naikintuvai ir jis bus palydėtas į saugų nusileidimo lauką.

Japonai savo radaro ekrane jau aptiko Belenko orlaivį, tačiau F-4 „Phantom II“ ir sovietų MiG, kurie jį vijosi, negalėjo tarp debesų rasti įsibrovusio orlaivio.

Galiausiai Belenko suprato, kad turės nusileisti pats ir pradėjo ieškoti galimos nusileidimo vietos, pavyzdžiui, plokščios žemės ruožą ar greitkelį. Kai degalai beveik baigėsi, Belenko nusileido palei žemę ir pamatė Hakodate oro uostą, Hokaido saloje.

 

Belenko tris kartus apsuko ratą virš Hakodate oro uosto. Besileisdamas jis beveik atsitrenkė į skrendantį lėktuvą „Boeing 727“. Hakodatės oro uosto takas buvo per trumpas jo orlaiviui, todėl, nepaisant to, kad išsiskleidė lėktuvo parašiutas, priekinės važiuoklės padanga sprogo ir lėktuvas nusileido 240 metrų  nuo pakilimo tako pabaigos. Galiausiai jis sustojo prieš pat lokalizatoriaus anteną, likus degalų, kurių būtų užtekę maždaug 30 sekundžių skrydžio.

Belenko ketino nusileisti karinėje oro bazėje ir neplanavo atvykti į civilinį oro uostą. Pradėjo burtis vietiniai žmonės ir darbuotojai, o kai kurie pradėjo fotografuoti. Belenko šaudė į orą savo tarnybiniu pistoletu.

„Hakodate“ skrydžių vadovas susisiekė su policija, kuri atvyko apie 14.10 val. ir uždarė oro uostą.

Hokaido policija suėmė Belenko už Japonijos oro erdvės pažeidimus ir šaunamųjų ginklų pažeidimus. Apklausiamas policijos jis paprašė politinio prieglobsčio JAV.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(253)
(17)
(236)

Komentarai (24)