Tyrimas: vaikų telefonams ir ryšio planams Lietuvos tėvai neišlaidauja  (1)

Tėvai vaikams Lietuvoje dažnai atiduoda savo nenaudojamą telefoną, o jei perka – tai naudotą ar naują, bet nebrangų. Neišlaidaujama ir vaikų ryšio paslaugoms, dažniausiai apsiribojant iki 5 eurų per mėnesį suma, rodo „Telia“ užsakymu atliktas tyrimas. Tačiau, kaip ir kiekviena taisyklė, ši turi stebinančių išimčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Telia“ Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, trečdalis tėvų vaiko telefonui skyrė ar ketina skirti nuo 51 iki 150 Eur, tai populiariausia vaikų telefonams skiriama suma. Dar 15 proc. tėvų tam išleidžia nuo 151 iki 300 Eur, o 32 proc. apklausoje dalyvavusių tėvų išlaidų dėl vaiko telefono nepatyrė – tiesiog atidavė ar ketina atiduoti savo seną telefoną.

„Geras išmanusis neprivalo būti itin brangus – gamintojai turi gerų pasiūlymų jau nuo šimto eurų. Ir visai suprantama, kodėl tėvai renkasi ekonominės klasės telefonus: jie visiškai patenkina vaikų poreikius, o ir tokį įrenginį pametus ar netyčia sudaužius mažiau gaila. Be to, brangus išmanusis vaiko rankose gali patraukti vagišių dėmesį“, – atkreipia dėmesį „Telia“ telefonų ekspertė Rimantė Marcišauskienė.

Visgi yra ir tokių, kurie vaikams perka gerokai brangesnius įrenginius: 3 proc. tėvų neslėpė pirkę ar pirksiantys telefoną už 301–600 Eur, o 1 proc. tam skyrė ar ketina skirti daugiau nei 601 eurą – tiek kainuoja aukštos klasės išmanieji flagmanai.

Tyrimas taip pat patvirtina, kad mygtukinių telefonų era baigiasi: net kaip pirmą telefoną vaikai dažniausiai gavo išmanųjį (54 proc.), mygtukinį ragelį pirmiausia gavo 28 proc. vaikų, o 11 proc. naudojo laikrodį-apyrankę.

Išlaidas lemia amžius ir finansinė padėtis

 

Kaip telefonams, taip ir vaikų mobiliojo ryšio paslaugoms tėvai stengiasi daug neišlaidauti. Kiek daugiau nei pusė tėvų tam išleidžia iki 5 eurų per mėnesį, dar trečdalis (34 proc.) vaikų mobiliojo ryšio poreikiams kas mėnesį skiria nuo 6 iki 10 eurų. Daugiau nei 11 Eur/mėn. išleidžia apie 13 proc. tėvų. Beje, kai kurie tėvai (apie 1 proc.) už vaikų mobiliojo ryšio paslaugas sumoka ir daugiau nei 21 eurą per mėnesį.

R. Marcišauskienė pastebi, kad vyresni tėvai vaikų ryšiui išleidžia daugiau, taip pat ši suma priklauso nuo šeimos gaunamų pajamų. „Tėvams svarbiausia, kad jie galėtų bet kada susisiekti su savo atžalomis, tuo tarpu vaikams reikia ne tik skambučių ir SMS, bet ir mobiliojo interneto. Vyresni tėvai turi vyresnių vaikų, o šiems reikia daugiau gigabaitų – nuo jų kiekio labiausiai ir priklauso tėvų išlaidos“, – teigia ji.

 

„Telia“ užsakymu reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko tyrimų bendrovė „KOG Institutas“. Iš viso apklausti 1 006 Lietuvos gyventojai nuo 18 iki 64 metų. Tyrimas atliktas 2021 m. rugpjūčio 25–31 dienomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai (1)