Kruopščiai slėpta „Milijono litrų bandymo sfera“ – turėjo meilią pravardę, bet kraupią paslaptį: to patirti tikrai nenorėtume (Foto, Video)  ()

Paslėptas Detricko Forto kampe Frederike, Merilande, tarp trijų pastatų, stovi Šaltojo karo reliktas – 12 metrų pločio plieninė sfera, kurios tūris yra 1 milijonas litrų. Didžiąją savo egzistavimo dalį sfera liko paslėpta po dideliu medžio ir metalo kubu. Tačiau dabar uždangalo neliko ir atsiskleidė šis nepaprastas vaizdas su grėsminga praeitimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 1943 iki 1969 m. Detriko Fortas buvo JAV biologinių ginklų programos centras. Dauguma bandymų, kuriuose buvo naudojami infekcinių agentų aerozoliai, buvo atliekami šioje plieninėje sferoje, kuri buvo meiliai vadinama „Eight-Ball“ („Aštuonetuku kamuoliu“).

Vieno milijono litrų bandymo sfera buvo tarsi debesų kamera, naudojama patikrinti, kaip aerozolizuoti biologiniai veiksniai, labai patogeniški žmonėms ir gyvūnams, laikosi ore ir įsiskverbia į plaučius kontroliuojamoje aplinkoje. Prieigos angos išilgai sferos perimetro, įrengtos su biologinės saugos spintelėmis, leido į kamerą įvesti mažus pririštus gyvūnus, tokius kaip beždžionės.

Per šias angas savanoriai žmonės taip pat galėjo įkvėpti užkrečiamųjų organizmų aerozolių. Toks tyrimas leido mokslininkams nustatyti mirtinas dozes. Mokslininkai taip pat išbandė efektyviausią mirtinų agentų sklaidos metodą – nuo bombų iki purškalų.

 

„Infekcinio aerozolio sulaikymas buvo užtikrintas iš anksto patikrinus sandarumą dujoms, naudojant didelio aptikimo jautrumo bandomąsias dujas. Apsauga nuo sistemos gedimų ir žmogiškų klaidų buvo užtikrinta naudojant atsargines sistemas, kurios automatiškai arba akimirksniu buvo įjungiamos įjungus įspėjamuosius signalus. Be to, kad sistema yra nepralaidi dujoms, visas kompleksas buvo reguliariai vertinamas esant nedideliam neigiamam slėgiui, kad atsiradęs nuotėkis į sistemą patektų tik švariu oru; užterštas oras negalėjo ištrūkti. Oro proceso sistema, naudojama kontroliuojamai aplinkai pasiekti ir palaikyti, buvo parodyta schematiškai, todėl operacijų vadovas nuolat stebėjo įrangos būklę.

Liudijant įrenginio vientisumą, susijusį su agentų sulaikymu, verta paminėti, kad per beveik 19 kasdieninių veiklos metų Sferos biologinės saugos rodikliai buvo puikūs. Ne tik kad niekada nebuvo išvengta mirtinai pavojingų biologinių medžiagų, su kuriomis dirbta Sferoje, taip pat nebuvo jokių profesinių ligų atvejų tarp dirbančių darbuotojų. Šie darbuotojai dirbo sferą supančioje zonoje be jokios naudos ar kvėpavimo takų apsaugos.“, - raportavo JAV Nacionalinio parko tarnyba prie Vidaus reikalų departamento.

 

Sfera ne visada buvo naudojama kariniais tikslais. Ji taip pat buvo naudojama kuriant vakcinas nuo priešiškų valstybių biologinių ginklų. Labiausiai žinomas jos panaudojimas buvo operacijos „Whitecoat“ metu – programa, skirta išbandyti biologinių veiksnių poveikį žmonėms.

Daugiau nei 2300 armijos savanorių, dažnai paimtų iš atsisakiusių tarnauti JAV armijoje, įkvėpė oro į plaučius, kuris buvo pilnas biologinių veiksnių, o tada tyrėjai stebėjo jų reakcijas. Kai kurie tiriamieji buvo skiepijami nuo Q karštinės ir tularemijos, taip pat nuo geltonosios karštinės, Rifto slėnio karštinės, hepatito A, Yersinia pestis (maro) ir Venesuelos arklių encefalito bei kitų ligų, norint patikrinti vakcinų efektyvumą.

 

Bandymo sferos eksploatacija buvo sustabdyta 1969 m., kai buvo nutraukta JAV biologinių ginklų programa. Po penkerių metų gaisras nuniokojo sferą dengusią konstrukciją, tačiau pati sfera liko nepažeista, nors gaisras apgadino valdymo skydus ir ekspozicines kameras bandymo sferos pagrinde.

Dėl savo istorinės mokslinės reikšmės bandymų sfera dabar yra Nacionaliniame istorinių vietų registre.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(62)
(10)
(52)

Komentarai ()