Kas yra kontroversiška „Domino teorija“, įtraukusi JAV į pragaištingą Vietnamo karą – ir kodėl amerikiečiai jos taip bijojo (Foto, Video)  ()

Vadovaudamasi šia teorija JAV įsitraukė į pilietinius karus ne tik Vietname, bet ir Kambodžoje ir Laose. Taigi, kas buvo „Domino teorija“, atvedusi JAV prie didžiausio karinio pralaimėjimo po Antrojo Pasaulinio karo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Domino teorija“ buvo Šaltojo karo politika, teigianti, kad vienos valstybės komunistinė vyriausybė greitai sukels komunistų valdžios perėmimą kaimyninėse valstybėse, kurių kiekviena nukris kaip visiškai suderinta domino kaladėlių eilė.

Pietryčių Azijoje JAV vyriausybė pasinaudojo dabar diskredituota „Domino teorija“, kad pagrįstų savo dalyvavimą Vietnamo kare ir paramą nekomunistiniam Pietų Vietnamo diktatoriui.

Tiesą sakant, amerikiečių nesugebėjimas užkirsti kelią komunistų pergalei Vietname turėjo daug mažiau įtakos, nei manė „Domino teorijos“ šalininkai. Išskyrus Laosą ir Kambodžą, komunizmui nepavyko išplisti visoje Pietryčių Azijoje.

Šiaurės ir Pietų Vietnamas

1945 m. rugsėjo mėn. Vietnamo nacionalistų lyderis Ho Ši Minas paskelbė Vietnamo nepriklausomybę nuo Prancūzijos, pradėdamas karą, kurio metu Ho Ši Mino komunistinis Vietnamo režimas Hanojuje (Šiaurės Vietnamas) priešinosi Prancūzijos remiamam režimui Saigone (Pietų Vietnamas).

 

Vadovaujant prezidentui Harry Trumanui, JAV vyriausybė prancūzams teikė slaptą karinę ir finansinę pagalbą; logika buvo ta, kad komunistų pergalė Indokinijoje paskatins komunizmo plitimą visoje Pietryčių Azijoje. Taikydamas tą pačią logiką, Trumanas taip pat teikė pagalbą Graikijai ir Turkijai 1940-ųjų pabaigoje, kad padėtų suvaldyti komunizmą Europoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Kas yra „Domino teorija“?

Iki 1950 m. JAV užsienio politikos formuotojai tvirtai laikėsi idėjos, kad Indokinijos patekimas į komunistų rankas greitai sukels kitų Pietryčių Azijos tautų žlugimą. Nacionalinė saugumo taryba įtraukė šią teoriją į 1952 m. ataskaitą apie Indokiniją, o 1954 m. balandžio mėn., per lemiamą Viet Minh ir Prancūzijos pajėgų mūšį Dien Bien Phu, prezidentas Dwightas D. Eisenhoweris tai suformulavo kaip „krintančio domino“ principą.

Eisenhowerio nuomone, Vietnamo praradimas komunistams lemtų panašias komunistų pergales kaimyninėse Pietryčių Azijos šalyse (įskaitant Laosą, Kambodžą ir Tailandą) ir kitur (Indijoje, Japonijoje, Filipinuose, Indonezijoje ir net Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje). „Galimos Indokinijos praradimo pasekmės yra tiesiog neapskaičiuojamos laisvajam pasauliui“, - sakė Eizenhaueris.

 

Po Eisenhowerio kalbos frazė „Domino teorija“ buvo pradėta vartoti kaip Pietų Vietnamo strateginės svarbos Jungtinėms Valstijoms ir poreikio pažaboti komunizmo plitimą visame pasaulyje santrumpa.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()