Maskvoje pradėjo veikti „Face Pay“: „didžiausias veido atpažinimo technologijos naudojimas pasaulyje“ turi neigiamą pusę  ()

Penktadienį Maskvoje pradėjo veikti „Face Pay“ – veido atpažinimo mokėjimo sistema, įdiegta daugiau nei 240 „Mosmetro“ stotelių, ir tai yra „didžiausias veido atpažinimo technologijos naudojimas pasaulyje“, „The Guardian“ teigė pareigūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grėsmė privatumui

Paslauga remiasi išsaugotomis nuotraukomis, kad būtų galima patvirtinti mokėjimus metro, o tai akivaizdžiai kelia susirūpinimą dėl privatumo, atsižvelgiant į tai, kad Rusijos sostinės teisėsauga anksčiau naudojo veido atpažinimo technologiją.

„Face Pay“ reikalauja, kad metro keleiviai įkeltų nuotrauką ir prijungtų savo banko ir metro korteles prie „Mosmetro“ mobiliosios programėlės. Kai viskas įkelta, tereikia pažvelgti į virš turniketų įrengtą kamerą, kad spėtumėte į kitą traukinį. Maskvos valdžios institucijos tikisi, kad per ateinančius dvejus trejus metus „Face Pay“ „reguliariai“ naudosis 10-15 proc. keleivių, nes tikimasi, kad mažiau laiko bus skirta, skirto maigymui ir mokėjimui už važiavimą, sutrumpės eilės ir laukimas, o vykstant pandemijai sumažės artimųjų kontaktų.

Santykinis patogumas, kurį biometrinis atpažinimas gali suteikti mokėjimo sistemoms, yra koncepcija, kuri šiuo metu JAV įgyvendinama per „Amazon One“ – siuntų gabenimo milžinės delnų atpažinimo technologiją. Kaip pažymi „The Guardian“, Maskvos informacinių technologijų departamentas teigia, kad oficialiais kanalais surinktos nuotraukos nebus perduodamos policijai, o bus saugiai šifruojamos GIS ETSHD (Maskvos vieningojo duomenų saugojimo ir apdorojimo centro) sistemoje.

Tačiau tai neįtikino Rusijos privatumo gynėjų. „Tai naujas pavojingas žingsnis Rusijai siekiant kontroliuoti savo gyventojus. Mums reikia visiško skaidrumo, kaip ši programa veiks praktiškai“, – „The Guardian“ sakė skaitmeninių teisių grupės „Roskomsvoboda“ įkūrėjas Stanislavas Šakirovas. „Maskvos metro yra valstybinė įstaiga ir visi duomenys gali atsidurti saugumo tarnybų rankose.“

 

S.Šakirovas turi pagrindo nerimauti. Maskvos įgyvendinamas veido atpažinimas daugiau nei 10 tūkst. vaizdo stebėjimo kamerų tinkle yra bauginantis. Blogiau nei tai, kad Maskvos teisėsauga gali piktnaudžiauti, yra tai, kad iniciatyvūs įsilaužėliai gali užgrobti sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()