Lietuvos energetinė nepriklausomybė auga: Vyriausybės komisija įvertino sinchronizacijos projektus - du iš jų bus baigti šiemet

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2021-10-20 08:57
O kada elektrines pradės statyti? Suprantu kad suka uodegas kaip galėdami kad išsisukti nuo to reikalo, bet ateis laikas kai nebus kaip suktis
vytautas50 2021-10-20 09:07
kestutisz 2021-10-20 10:42
Tuoj supuls ir paaiškins kaip pesimistai nesuprantam to viso "gėrio" Realiai gi ir tie patys EV dar neišpopuliarėjo, va su jais ir pasimatys visas įdomumas. Ne? O gal prieš EV nusiperkam visi po elektrinį šildytuvą ir "išsprendžiam" dujų kainos problemą? :) Nebereikės net tos 200MWh batareikos pirkti bo labiausiai šildysimės tai vakarais/naktimis. p.s. dėjau ant tos "liberalizacijos", su tuo prievartiniu pasirinkimu lauksiu iki negaliu
qrad 2021-10-20 11:27
Turėjome galimybę pasistatyti atominę elektrinę, kuri šiuo metu jau būtų gaminusi elektra. Bet žalieji padugnės ir kiti populistai remiami Kremliaus, darė viską, kad tik sužlugdyti projektą. Ir jiems tai pavyko.
immortallt 2021-10-20 11:34
Prievartinis pasirinkimas vs jokio pasirinkimo Dar reikia sugebėti galimybę rinktis pavadinti prievarta. Nu omeny neuronas tik vienas likęs? Gytis, per ateinančius 4 metus Lietuvoje pastatys bent 1000 MW elektros gamybos pajėgumų. Per 8 metus, turbūt apie 2000 MW, turbūt be mokesčių mokėtojų pinigų. Iš dujų pajėgumų gaminti elektrą turime visiems savo poreikiams patenkinti, tik iš dujų elektra brangesnė, nei rinkoje didžiąją laiko dalį. Qrad, tai sakai švedai ar slovakai yra lochai ir mes būtume greičiau pasistatę, nei jie sugebėjo? O už elektrą nuolat mokėti tiek kiek dabar, kai jinai 3x pabrangusi rinkoje, tau būtų buvę priimtina? Ir tiek mokėti iki kol elektrinę uždarys. Ai, ir vis tiek atominė būtų pagaminusi tik trečdalį elektros, kurios reikia Lietuvai. Už tuos pačius pinigus vėjas viską pagamintų. Ir jei prieš 5 metus būtų išsikeltas tikslas pasigaminti viską patiems, tai net be investicijų į elektros gamybą, dabar jau gamintume viską iš vėjo.
kestutisz 2021-10-20 11:47
Kaip skambėjo pradinis variantas (iki pačios elektros brangimo, kada dar nekvepėjo energetine krize)? Privalai pasirinkti, arba mokėsi 25% brangiau. Tiesiog, ir tik todėl, kad nenori dalyvauti cirke. Kiek ten neuronų?
immortallt 2021-10-20 13:46
kestutiz, tu esi tas žmogus, kuris ateina į banką, sako: - noriu padėti indėlį. Bankas atsako - nereikia mums jūsų pinigų, neturime ką su jais daryti. - Man nesvarbu imkit. - Ok, paimsim, bet apmokestinsime 0,25% palūkanomis, - atsako bankas. O tu pradedi rėkti - vagys, pinigus atiminėja, iš manęs uždirbti bando! Lygiai tą patį darai šioje situacijoje. Visuomeninio tiekėjo nelieka iš esmės. Ir šiaip turėjo iškart visus vartotojus perkelti pas nepriklausomus. Būtų mažiau jovalo, daugiau konkurencijos ir didesnė nauda vartotojams iš karto. Dabar padarė etapais, kai po paskutinio etapo visuomeninio tiekimo nelieka iš viso. Atsiranda garantinis tiekėjas, kuris yra saugumo garantas. Kadangi pas garantinį tiekėją nukris visokie nemokūs vartotojai, ar atsidurs staiga užsilenkusių tiekėjų klientai, jie patirs didesnes sąnaudas. Kitaip sakant, kaip ir visose srityse, teikiantys garantines paslaugas, užtikrinantys papildomą saugumą yra brangiau nei įprastos paslaugos. O pasirinkti gali tą patį Ignitis nepriklausomą tiekėją. Galėsi džiaugtis didžiausia kaina, nes būtent Ignitis nepriklausomas tiekėjas ir perėmė tą visą milžinišką aptarnavimo infrastruktūrą, kuri brangiai ir kainuoja, ir kurios išlaikymą iki šiol kaldavo į tarifą net labai nekvestionuojant, reikalinga jinai ar ne.
kestutisz 2021-10-20 13:54
Tai nieko neišloši - viską reikės vistiek sumokėti, tik per kitur.
kestutisz 2021-10-20 14:25
Plius vienintelė nauda vartotojui yra, kad kaina/kWh būtų kuo mažesnė, tad visus "tarpininkus" 99% butinių vartotojų atveju drąsiai pakeičia kodo eilutė, net ne koks spec appsas - o formulė excelye (min įeinančios elektros kaina + minimali marža). Net ir tos "žalios energijos" nesąmonės gali būti pakeičiamos tiesiog savanoriškais donation'ais. Jei ne tiesiog akcijomis kokiam vėjo/saulės parke tai lipdukais (kaip sovietiniai DOSAF) knygutėje, už dalyvavimą "švarios energijos klube X"
vytautas50 2021-10-20 14:30
kestutisz 2021-10-20 14:43
Dar yra vienas logiškas paaiškinimas, bet čia jau toks plokščiažemiškas - visas tas cirkas buvo sugalvotas dar iki krizės, ir tik tam, kad pasikapeikiauti. T.y. taip paprastai nepaimsi ir nepadidinsi be jokių priežasčių, bet va taip - sugalvojus tarpininkų, kurie vėliau vistiek bankrutuos, žaidimą galima pasikelt kainą (iš to tie paties +25%). O ką daryti dabar, kai tarpininkai su fix'ai gali bankrutuoti dar iki įpusėjant pačiam cirkui - neaišku net jo sumanytojams. Tenka atidėliot iki tos pačios liepos.
vytautas50 2021-10-20 14:50
immortallt 2021-10-20 16:05
kestutiz, VERT'as nebedengia turto nusidėvėjimo ir darbuotojų, skirtų tiekimui iš reguliuojamo tarifo skirstymo tinklams. Tas atskirta ir perkelta į Ignitį. Taip kad nebemoki už tai. Jei tokį nepriklausomybės apibrėžimą imi, tai visi esame priklausomi ir nepriklausomybė yra iliuzija, gyvenimas beprasmis, visi esame nusikaltėliai, o teisingumas iš esmės neegzistuoja. Absoliutinami terminai, kuriais nieko nepasakai. Dėl nepriklausomų tiekėjų taip, pagrindinis dalykas yra kaina, tačiau į tą kainą susiveda daug niuansų. Pratęs mąstyti, kad kaina fiksuojama pusmečiui ir po to perskaičiuoja, tai dabar gali rinktis fiksuoti iki 2 metų, 1 mėnesiui, iš viso nefiksuoti. Ilgiausias fiksavimas dažniausiai reiškia ilguoju laikotarpiu didesnes išlaidas, bet jos stabilesnės, t.y. mažiau kinta. Taip pat neprikausomas tiekėjas negali po fiksavimo kainų pakelti, kad kompensuoti nuostolius už praėjusį laikotarpį. Šis niuansas būtų labai labai pasimatęs, jei nebūtų uždėję lubų elektros kainos brangimui visuomeniniam tiekėjui ir įsiskolinimo nebūtų padarę išdėstymo per 5 metus. Jei galiotų tvarka kokia galiojo, tai pas visuomeninį tiekėją elektrą būtų kainavusi bent 5-7ct/kWh brangiau, nei pas bet kurį nepriklausomą tiekėją nuo sausio mėn. Tada per mėnesį visi pabėgtų pas nepriklausomus, o visuomeninis liktų su didele skola, kurią užkrautų arba visiems elektros vartotojams, arba visiems mokesčių mokėtojams. Ir šiaip nepriklausomas tiekimas turi krūvą faktorių, kurie pradės žaisti, kai absoliuti dauguma vartotojų bus pas nepriklausomus tiekėjus. Įsijungs niuansai su gaminančiais vartotojais, demand responsive market, akumuliatoriais ir dar krūva kitų faktorių, kurie negalimi, kai yra reguliuojamas tiekėjas, kuriam inovuoti, mažinti kaštus ar pan. yra nepriimtina iš principo. Nepriklausomas tiekimas sugalvotas prieš maždaug 40 metų. Lietuvoje nepriklausomas elektros ir dujų tiekimas verslui vykdomas jau dešitmetį kažkur. Mes ES esame paskutiniai liberalizavę elektros tiekimą namų ūkiams. PASKUTINIAI. Tarpininkas jei su fix'u bankrutuoja, tai durnas tarpininkas. Vartotojas turės pereinamąjį laikotarpį kai galės pasirinkti kitą tiekėją ir jam tiekimą užtikrins garantinis tiekimas. Nė vienai ms neliksi be elektros. Protingas tarpininkas nuo fiksavimo nenukentės, nes arba jis turės savo elektros energijos gamybos pajėgumus, arba bus nupirkęs avansu pakankamai elektros už fiksuotą kainą. Kitaip sakant, tiekėjui dzin kokia bus rinkoje kaina ir jis uždirbs tiek pat, nepriklausomai kaip rinkoje keisis kaina. Elektros tiekimas nėra tik sąskaitų išrašymas, tai sudėtinga rinka, kurią visą suprasti yra sunku, nes yra daug faktorių, kurių buitinėje aplinkoje yra nenatūralūs. P.S. jei nenori, kad bankrutuotų tiekėjas, rinkis didesnį. Estijos Igničio atitikmuo, ar Latvijos, ar tas pats Ignitis. Stebiuosi, kad Telia neįšoko į šitą verslą, ar VP.
sigun 2021-10-20 17:19
Tai kad stato. Parama saulės elektrinėms pavasarį išgraibstyta per 3 dienas. Pagal kiekį turbūt vidutiniškai po 3 naujas kasdien. OK, ok, suprantu, jog turėjote galvoje dideles. Vėjo elektrinių parkai statomi. Kai kurių galia prilygsta hidro ar dujinių elektrinių blokų galiai. Pvz. senoji Kauno HES 100 MW. Kauno termofikacinė su visais savo blokais 160 MW. Palyginimui bendra vėjo parkų galia 2019 metais siekė 480 MW. Neseniai pastatyta Telšiuose virš 68 MW.
kestutisz 2021-10-20 19:54
Dėl to sutinku, net sutinku, kad turint namą ir perdaug pasigaminant pačiam elektros gallima jau dėl kažko tartis su tiekėju/saugotoju. Bet mieste, daugiabučiams tai yra tiesiog briedas. Min kaina (įskaičiavus visą sudėtingą rinką) ir viskas, jokių ten tarpininkų na() nereikia. Na ok, tau ten patinka su elektros rinka gal žaist, man ne. Bet ar tikrai norėtum, kad atsirastų dar ir tarpininkai vandeniui, šildymui, nuotėkoms? Ten gi visur irgi nėra "konkurencijos" - bet ir visos tos paslaugos nuo pradžių ir buvo kuriamos kaip nekonkurencinės. Ir būtent viską gadina tas bandymas imituoti kažkokias konkurencines nesąmones ten kur to nėra ir nereikia. F*k, aš net internetui norėčiau kažkio tarpininko, kuriam ten mokėčiau minimaliai už kabelį iki skydininės, o jis jau ten perjungtų ant tuo metu pigiausios "akcijos" nes nenoriu bendrauti su visokiais ten verkiantiem aptarnavimo vadybininkais kai nori atsijungti. Nors visą laiką dirbtu IT, ten kaip tik pradėjom nuo visokių ten ISP kūrimų ir pan.
immortallt 2021-10-20 20:04
Dar kartą, tarpininkas visada buvo. Tik tu jam mokėjai, kiek jis užsigeisdavo. Taškas. Už tarpininko klaidas mokėdavai net ne 100%, bet dar ir palūkanas dengi.
kestutisz 2021-10-21 12:16
Nekenčiu politikos tai gal aišku ir nesuprantu esamo "tarpininko". Žodžiu tai ir dabar vistiek Ignitis, t.y. "tipo UAB'as", bet kurio visus pageidavimus vykdo valdžia. Smulkūs akcininkai tik pelną iur nuobiras nuo "investicijų" dalinasi. Sakys, kad neišsilaiko išėjus mokiems klientams - gaus pinigų, t.y atims iš mūsų visų kitais metodais ir vistiek gaus. Jiem gi vistiek nereikia (ir niekada nereikės) dirbti kažkaip efektyviai - vistiek viską apmokėsim.
immortallt 2021-10-21 14:06
Šokinėji tarp frazių, nors jos visiškai nesusijusios. Politikos jokios nėra. Elektra vartotojams atsiranda ne pati, ją reikia nupirkti, apskaityti, išrašyti sąskaitas. Nupirkimo procesas gali būti gan paprastas - perka bet kaip, prisidirba šūdo tiekėjas, reguliuojamoje aplinkoje apmoka vartotojas klaidas, su visomis palūkanomis. Jei neprklausomas tiekimas vyksta, elektros pirkimas gali vykti įvairiais būdais, pradedant savo gamybos įrenginių vystymu, pritraukimu krūvos gaminančių vartotojų, užbiržiniais ilgalaikiais sandoriais, išvestinės priemonės, tiesiog atvira rizika, ar šių veiksmų mišinys. Sąskaitas išrašyti nėra tik sąskaitas išrašyti, turi ir susirinkti pinigus. Visuomeninis tiekėjas pradelstų apmokėjimų kainą (skolinimosi kainą) paskirsto visiems vartotojams, nepriklausomas jau dengia iš savo pelno. Visuomeninis tiekėjas turi krūvas pastatų vos ne kiekviename bent kiek didesniame miestelyje ir dar daugiau personalo. Visuomeninis tiekėjas grindžia, kad būtina tai aptarnauti klientams, todėl traukiama į tarifą ir jokių paskatų mažinti, priešingai, kuo daugiau reguliuojamo turto, tuo didesnis pelnas. Ir būtent nepriklausomiems tiekėjams niekas nieko neapmokės ir nekompensuos, o visuomeninio tiekėjo tiesiog neliks. Bus garantinis, kuriam nereikės aptarnavimo centrų, o darbuotojų liks labai maža dalis. Iš esmės jei nebus bankrotų, garantiniame tiekime turėtų būti 0 žmonių. Bet bus nemokių ir pan., kuriems įstatymas neleis nutraukti tiekimo elektros šaltuoju metų laiku, bet nepriklausomi tiekėjai su tokiais nepasirašinės sutarčių. Tai tam ir bus 25% didesnė kaina. Už garantinį tiekimą mokės tik tie, kurie juo naudosis. Nebebus kitiems vartotojams perkeliama nemokių vartotojų našta. Kaip ir vagysčių.