Gyvename į skolą: ar žmogus, sugadinęs klimatą, sugebės jį ir pataisyti? (Video)  (44)

Nors pandemija trumpam sumažino žmonijos išmetamą anglies dioksido kiekį, tai klimato kaitos nesustabdė. Ekstremalių reiškinių daugėja visame pasaulyje ir tai – vienareikšmiškai žmogaus veiksmų pasekmės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-10-23 Gyvename į skolą: ar žmogus, sugadinęs klimatą, sugebės jį ir pataisyti? (Video)  (44)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Buvo paskaičiuota, kad per 2020 metus šiltnamio dujų emisijos sumažėjo 6 ir 4/10 procento. Tai didelis sumažėjimas, jis pats didžiausias nuo Antrojo pasaulinio karo. Tačiau dabar išmetimai jau viršija ir 2019 metų emisijas. Stojame į senas vėžes, mūsų ūkis vystosi toliau pagal nedraugišką klimatui scenarijų“, – sako VU klimatologas prof. Arūnas Bukantis.

„Galima sakyti, kad gyvename į skolą: deginame fosilinę anglį, išmetame ją į atmosferą, bet jei kada nors norėsime grįžti prie stabilaus klimato, kuris taip pat reiškia sveikatą, milijonus gyvybių, taipogi politinį stabilumą – turėsime po truputį tą anglies dioksidą išiminėti iš atmosferos“, – sako VU paleontologas prof. Andrejus Spiridonovas.

„Kadangi žmogus sugadino klimatą, tai labai tikėtina, kad sugebės jį ir sugrąžinti į natūralią būklę. Sveikas protas ir mokslo bei technikos pasiekimai turėtų nugalėti ir įsitikinsime, kad dabartinės investicijos keleriopai atsipirks, palyginus su tais nuostoliais, kurie būtų, jei klimato kaita nenustojamai progresuotų“, – mintimis dalinasi prof. A. Bukantis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(3)
(2)
(1)

Komentarai (44)