Kur fotografas „pagavo“ žymųjį kadrą, tapusį „Windows XP“ viršeliu? Į „Microsoft“ būstinę asmeniškai skraidino nuotrauką  (1)

Žalia kalva ir mėlynas dangus virš jos. Nuotrauką, kurią matote aukščiau, matė daugiau negu milijardas žmonių. Ji yra vadinama populiariausia nuotrauka pasaulyje. Būtent ši nuotrauka buvo pagrindinė „Windows XP“ operacinės sistemos darbastalio nuotrauka. Ši sistema švenčia 20-ąjį gimtadienį – masinėje prekyboje ji pasirodė 2001 m. spalio 25 d.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-11-05 Kur fotografas „pagavo“ žymųjį kadrą, tapusį „Windows XP“ viršeliu? Į „Microsoft“ būstinę asmeniškai skraidino nuotrauką  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią nuotrauką pagal nutylėjimą prieš savo akis išvysdavo kiekvienas įsidiegęs „Windows XP“. Neabejotina, kad ją kasdien matėte ir daugelis jūsų. Ir galbūt ne vienerius metus.

Oficialiai „Windows XP“ vartotojų pasaulyje buvo per 400 milijonų – o pridėjus nelegalias kopijas, šis skaičius dar žymiai išaugtų.

Be to, daugeliu kompiuterių su „Windows XP“ naudojosi daugiau negu vienas žmogus. Tad teiginys „populiariausia nuotrauka pasaulyje“ turi pagrindo.

Kaip ir kokiomis aplinkybėmis atsirado ši nuotrauka? Ji nufotografuota Kalifornijoje, o jos autorius spausdamas fotoaparato mygtuką tikrai nesitikėjo, kad ji susilauks tokio populiarumo.

Nuotraukos gimimas

1996 m. sausį fotografas Charlesas O’Rearas važiavo automobiliu iš savo namų Sent Helenoje (miestelis Kalifornijoje) pas savo merginą, kuri gyveno San Fransiske. Buvo penktadienio popietė.

Tuo metu C.O’Rearas kaip tik dirbo prie knygos apie Kalifornijos vynuogynus. Šiai knygai jis turėjo padaryti daug nuotraukų.

Tą dieną jis važiuodamas ypač atidžiai dairėsi gražių Kalifornijos gamtos vaizdų – sąlygos tam buvo tinkamos.

Neseniai buvo praėjusi audra, ir žolė buvo ypač žalia. Būtent sausį Kalifornijoje gamta būna žaliausia – jau pavasarį, prasidėjus karštajam metų laikui, saulė daug kur išdegina žolę ir žalumą pakeičia ruduma.

 

Važiuodamas Sonomos greitkeliu, jis atkreipė dėmesį į žalią kalvą, kuri šiame regione išsiskyrė iš kitų tuo, kad ant jos neaugo vynuogės. Keliais metais anksčiau jos čia augo, bet jas užklupo infekcija ir jos buvo išnaikintos.

C.O’Rearas nutarė pabandyti pagauti gerą kadrą. Jam pasirodė, kad kalva puikiai tam tinka – ji buvo padengta ypač žalios žolės kilimu, be to, tuo metu kaip tik švietė saulė, danguje nebuvo daug debesų.

Sustabdęs automobilį, C.O’Rearas išsitraukė savo „Mamiya R Z67“ fotoaparatą, pasistatė jį ant trikojo ir ėmė fotografuoti, naudodamas „Fujifilm“ gaminamą „Velvia“ juostą.

Vėliau fotografas teigė, kad įamžinti šį kadrą jam padėjo tinkamai parinktas fotoaparato ir juostos derinys.

Kol fotografas pasiruošė fotografuoti, debesų danguje šiek tiek padaugėjo. Tačiau tai nuotraukos nesugadino.

Padaręs keturis kadrus, C.O‘Rearas sėdo į automobilį ir tęsė kelionę.

Nors vėliau, kai nuotrauka išgarsėjo, daug kas manė, kad ji buvo apdirbta ar net sukurta su „Adobe Photoshop“ ar panašia programa, pats fotografas visą laiką teigė, kad nė vienos nuotraukos vėliau niekaip neapdirbo ir neretušavo.

Kurjeriai atsisakė gabenti nuotrauką

 

Išryškinęs nuotrauką C.O‘Rearas suprato, kad ji graži, bet knygai apie vynuogynus netiks. Todėl pardavė šią nuotrauką fotoagentūrai „Westlight“, kuri nuotrauką įtraukė į savo klientams siūlomą nuotraukų katalogą.

Tai reiškė, kad šią nuotrauką bet kokiais tikslais galėjo naudoti bet koks „Westlight“ klientas, sumokėjęs mokestį.

1998 m. „Westlight“ bendrovę įsigijo „Corbis“, tuomet viena didžiausių JAV fotoagentūrų. Tais pačiais metais bendrovė suskaitmenino dažniausiai perkamas nuotraukas iš savo archyvo, tarp jų ir C.O‘Rearo nuotrauką.

Prabėgo pora metų. 2000 m. „Microsoft“ dizainerių komanda ieškojo grožiu ir ramybe pasižyminčių nuotraukų, kurios galėtų būti siūlomos kaip darbalaukio foninės nuotraukos naujoje „Windows XP“ operacinėje sistemoje. Neatsitiktinai jie ieškojo būtent „Corbis“ archyve – bendrovė priklausė Billui Gatesui.

Kiek nuotraukų iš viso buvo peržiūrėta ir kiek atmesta, nežinia. Bet radę C. O‘Rearo nuotrauką „Microsoft“ dizaineriai nutarė, kad rado tai, ko reikia.

 

„Microsoft“ per fotoagentūrą susisiekė su fotografu. Ir pranešė jam, kad nori ne tik įsigyti teisę naudoti jo nuotrauką kaip „Windows XP“ darbalaukio foną, bet ir įsigyti visas teise į nuotrauką.

„Microsoft“ C.O‘Rearui pasiūlė sumą, kuri, jo paties teigimu, buvo antra pagal dydį suma, kada nors istorijoje pasiūlyta fotografui už vieną nuotrauką.

Visgi konkrečios sumos C.O‘Rearas niekada neatskleidė dėl pasirašyto konfidencialumo susitarimo. Bet suma greičiausiai turėjo viršyti 100 tūkst. dolerių.

C.O‘Rearas turėjo nusiųsti fotojuostą su nuotraukos originalu „Microsoft“ bendrovei.

Tačiau kai siuntų pristatymo bendrovės sužinojo siuntinio vertę, atsisakė jį siųsti, nes vertė buvo didesnė negu jų draudimo bendrovės sutiktų padengti nelaimingo atsitikimo atveju.

Tad „Microsoft“ C.O‘Rearui tiesiog nupirko lėktuvo bilietus į Sietlą, kur įsikūrusi „Microsoft“ būstinė, ir jis asmeniškai nuskraidino nuotrauką.

„Microsoft“ sugalvojo nuotraukai ir pavadinimą, kuriuo ji žinoma dabar – „Palaima“ („Bliss“). Ir pradėjo ją naudoti „Windows XP“ reklaminėje kampanijoje bei pačioje operacinėje sistemoje.

Pasaulyje buvo parduota daugiau negu milijardas „Windows XP“ kopijų – tad mažiausiai tiek žmonių turėjo pamatyti nuotrauką. Įmanoma, kad tai yra didžiausio žmonių skaičiaus matyta nuotrauka pasaulyje.

Dabar vieta atrodo kitaip

 

Pirmus keletą metų po „Windows XP“ sistemos pasirodymo informacija, kur daryta nuotrauka, dar nebuvo plačiai paplitusi. Todėl „Windows XP“ vartotojai galėjo tik spėlioti.

Prancūzija, Anglija, Šveicarija, Naujoji Zelandija, Airija, Vokietija, įvairios JAV valstijos – visi šie variantai buvo svarstyti kaip galima nuotraukos padarymo vieta.

Dalis „Windows XP“ vartotojų manė, kad tokios vietos išvis nėra: kad kalva buvo nufotografuota vienoje vietoje, dangus – kitoje, o tada dvi nuotraukos sujungtos į vieną.

Tačiau, kaip jau minėta, fotografas visą laiką teigė, kad nuotrauka nebuvo niekaip redaguota, ir „Microsoft“ bendrovė prieš panaudojimą ją apdirbo tik minimaliai apkirpdama kraštus.

Tačiau po kurio laiko žinia, kad nuotrauka daryta Kalifornijoje, visgi pasklido. 2006 m. menininkų duetas Simonas Goldinas ir Jakobas Senneby apsilankė nuotraukos darymo vietoje ir vieni pirmųjų pastebėjo, kad vieta jau atrodo kitaip.

Per tą dešimtmetį nuo nuotraukos padarymo čia vėl pradėtos auginti vynuogės. S.Goldinas ir J.Senneby įamžino kalvą iš panašaus kampo, jų nuotrauką matote žemiau.

 

Šią nuotrauką menininkai pavadino „Po „Microsoft““. Ji buvo eksponuojama ne vienoje parodoje.

Jei lankysitės Kalifornijoje, rasti vietą, kur atlikta nuotrauka, lengvai galite ir jūs. Ji vos keli kilometrai nuo Sonomos miestelio. Tačiau vaizdas, kurį išvysite dabar, yra daug panašesnis į 2006 m. nuotrauką.

Vynuogės, kurios yra vienas pagrindinių žemės ūkio produktų šiame regione, „užkariavo“ žaliąją kalvą. Tad ji nebėra tokia lygi ir nepaliesta.

Be to, apsilankę pamatysite ir žemės ūkio technikos bei kitoje kalvos pusėje iškilusį namą. Tokio natūralaus grožio, kaip 1996 m., čia nebėra.

Tiesa, panašių žalių kalvų vis dar galima rasti netoliese. Tačiau norint išvysti panašų į „Windows XP“ darbalaukio nuotraukos vaizdą, reikia, kad sutaptų daug dalykų – metų mėnuo, oro sąlygos.

Parengta pagal „PC World“ ir „Wikipedia“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(52)
(2)
(50)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: