„ASUS“ pristatė aukščiausios klasės verslo kompiuterį „Zenbook 14X“: neprilygstamas OLED ekranas, metalinis korpusas, ultramobilumas, maksimaliai solidi išvaizda ir karinio lygio kokybė („ASUS Zenbook 14X UX5401E“ apžvalga)  (0)

Šį kartą per porą savaičių praktiškai išbandėme vieną naujausių ir vieną solidžiausiai atrodančių ASUS gaminamų nešiojamų kompiuterių: „ASUS Zenbook 14X UX5401E“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuo gi šis modelis ypatingas?

Su „Zenbook 14X UX5401E“ gamintojas neabejotinai orientavosi į tuos pirkėjus, kuriems reikalinga maksimaliai solidi išvaizda ir pagaminimo kokybė, ultramobilumas, ir gerai subalansuotas techninių savybių derinys. Šioje vietoje galime drąsiai paminėti OLED ekraną, spartų „NVMe PCIe 4.0“ SSD diską, metalinį korpusą, ir visą eilę kitų savybių, apie kurias pakalbėsime kiek plačiau.

Skubantiems trumpai pateikiame glalustą svarbiausių „Zenbook 14X UX5401E“ savybių sąrašą:

„Zenbook 14X UX5401E“

Skubantiems: privalumai ir trūkumai

Specifikacijos

Privalumai: 

  • Maksimaliai solidi išvaizda 
  • Aukščiausia pagaminimo kokybė
  • Ultramobilumas
  • OLED lietimui jautrus ekranas - ko gero moderniausia, ką šiuo metu galima gauti rinkoje;
  • 2.8K ekrano raiška (2880 x 1800), 14 colių įstrižainė, 0,2ms reakcijos laikas, HDR palaikymas, 550 nit maksimalus šviesumas, 100% padengiama DCI-P3 spalvų erdvė - idealu vaizdinės medžiagos peržiūrai;
  • Iki 1 TB talpos PCIe 4.0 x4 SSD standusis diskas, iki 16 GB RAM atminties;
  • Efektyviai energiją naudojantis 11-osios kartos „Intel Core i7-1165G7“ mikroprocesorius su integruota „Intel Iris Xe Graphics“ vaizdo posisteme;
  • Itin solidžiai atrodantis pilnai metalinis korpusas;
  • Pakankamai lengvas: sveria apie 1,4 kg;
  • Išskirtinai atsparus ir patikimo veikimo, testais patikrintas atitikimas JAV kariniam standartui MIL-STD-810H;
  • Triukšmo slopinimo technologija su ASUS AI (dirbtinio intelekto) algoritmu;
  • ASUS programinė įranga leidžia nesudėtingai konfigūruoti darbinius kompiuterio parametrus, tokius kaip aušinimo efektyvumas, našumo ir energijos sąnaudų balansas, ekrano spalvų profiliai, ir t.t.

Trūkumai:

  • Netiks žaidimų entuziastams;
  • Yra lengvesnių kompiuterių, su plastikiniais korpusais;
  • Didoka kaina - OLED technologija kol kas brangesnė nei kitos alternatyvos.

Komplektacija, pagaminimo kokybė

Šį kartą pakuotės turinys buvo minimalistinis - nieko nereikalingo, ir tik tai, kas būtina. Kitaip tariant, pats kompiuteris ir maitinimo adapteris.

Tiesa, smulkus niuansas buvo: maitinimo laido kištukas mūsų išmėgintame modelyje buvo ne Europos Sąjungos, o amerikietiško standarto, tad jums reikės arba tinkamos rozetės, arba papildomo rozetes adapterio.

O va pats kompiuteris tai be priekaištų. Kol kas kalbu tik apie išvaizdą, parametrus paanalizuosime kiek vėliau. Bet tiek „Zenbook 14X UX5401E“ konstrukcija, tiek pagaminimo kokybė ir panaudotos medžiagos yra tikrai aukšto lygio.

Korpusas (ir viršus, ir apačia) yra poliruoto aliuminio, malonios liesti ir neslidžios paviršiaus tekstūros. Jokių plastiko detalių nerasite, išskyrus apatines atramines kojeles.

Estetiniu požiūriu pasirinktas drąsesnis ir daugiau griežtesnių linijų „Zenbook 14X UX5401E“ dizainas. Tačiau su senesnės kartos kompiuteriais ir kitomis alternatyvomis šio modelio tikrai nesupainiosite.

Atkreipkite dėmesį į tai, kaip kruopščiai išdėstytos briaunos, nuožulnumai, ir kokius jie tarpusavyje sudaro geometrinius derinius. Kompiuteris nėra pats ploniausias ar lengviausias, bet iš kurios pusės pažiūrėtumėt, visur išlieka tas pats lengvumo ir kompaktiškumo įspūdis.

Kalbant apie svorį, „Zenbook 14X UX5401E“ visgi negalima pavadinti sunkiu: su visu metaliniu korpusu kompiuteris iš viso sveria tik 1,4 kg. Tenka pripažinti, kad pagaminti lengvesnį modelį nenaudojant plastmasės yra sudėtinga.

Na o ką domina maksimaliai lengvas „ultrabuk'as“, jiems ASUS taip pat turės ką pasiūlyti (kalbu apie kiek anksčiau mūsų redakcijoje testuotą „ASUS ExpertBook B9 B9400CE“).

Taip pat būtina paminėti, kad „Zenbook 14X UX5401E“ naudoja 14,0 colio įstrižainės ekraną, kuris taip pat įneša savo indėlį į bendrą gaminio masę. Užtat mainais gaunate super pažangią technologiją ir sunkiai prilygstamą vaizdo kokybę: 2.8K raiška (2880 x 1800 taškų), organinių šviesos diodų (OLED) matrica, vos 0,2 ms reakcijos laikas, 90 Hz vaizdo atnaujinimo dažnis, net 550 nit maksimalus šviesumas, 100% padengiama DCI-P3 spalvų erdvė, HDR palaikymas, 70% sumažintas kenksmingos mėlynos šviesos kiekis.

Tiesa, dar pamiršau paminėti, kad ekranas yra jautrus lietimui. Žodžiu, naudojamų ekranų srityje ASUS gaminiai jiems prilystančių alternatyvų jei ir turi, tai labai nedaug.

Konstrukcijos ypatumai

Kaip ir su visais kompaktiškais nešiojamais kompiuteriais, „Zenbook 14X UX5401E“ gamintojui matomai teko rimtai spręsti aušinimo klausimą. Tą akivaizdžiai išduoda korpuse esančios aušinimo angos. Tiksliau, gausybė aušinimo angų.

Dėl šio konstrukcinio niuanso nusiskundimų neturiu. Teoriškai, per aušinimo angas į vidų gali patekti daugiau dulkių, tačiau silpniau kompiuterį aušinti būtų tikrai prastesnis scenarijus.

O ir šiaip, orui cirkuliuoti skirtų grotelių išdėstymas yra parinktas labai apgalvotai. Atkreipkite dėmesį į tai, kad iš esmės visos jos yra nukreiptos daugiausiai į apačią - net šoninės angos yra patalpintos nuožulniai suformuotuose kompiuterio šonuose, tad dalis oro teka horizontalia kryptimi, dalis keliauja į apačią.

Dydžio požiūriu „Zenbook 14X UX5401E“ galima priskirti tiems modeliams, kuriuos nesunkiai išlaikysite vienoje rankoje. Tą lemia ne tik geras svorio balansas, bet ir „saikingi“ korpuso matmenys: 31,12 x 22,11 x 1.59 cm.

Jei šį kompiuterį imdami į rankas, jį suspausite kažkiek tvirčiau, jis tikrai atlaikys. Korpuso metalas, kompiuterį laikant rankose, nerodo jokių išsilenkimo požymių. To, beje, buvo galima tikėtis: „Zenbook 14X UX5401E“ atitinka „US MIL-STD 810H“ karinį JAV standartą, taikomą įvairių elektronikos gaminių patvarumui apibūdinti.

Jungčių pasirinkimas

„ASUS Zenbook 14X UX5401E“, kaip ir priklauso tokio lygio gaminiui, yra visiškai pakankamas šiandienos reikmėms. Taip pat yra palaikomi tokie duomenų perdavimo standartai, kurie kompiuterių savininkams bus aktualūs mažiausiai kelis artimiausius metus.

Dešinėje kompiuterio pusėje rasite 1x „USB 3.2 Gen 2 Type-A“, 3,5 mm kombinuotą audio ir mikrofono lizdus, taip pat „Micro SD“ kortelių skaitytuvą. Ausinių jungtis palaiko naujausią ASUS AI triukšmo mažinimo technologiją.

Kairėje pusėje ko gero standartiškai kaip ir kitiems panašios klasės ASUS modeliams, „Zenbook 14X“ turi 2x „Thunderbolt 4“ jungtis, palaikančias vaizdo perdavimą ir „Power Delivery“ energijos tiekimo standartą, ir taip pat 1x „HDMI 2.0b“ jungtį.

Naudojimosi ypatumai

„Zenbook 14X UX5401E“ modelį aš įvardinčiau kaip labiausiai pavykusio dizaino gaminį iš visų šiuo metu galimų įsigyti naujausių ASUS nešiojamųjų kompiuterių.

Kompiuterio korpusas yra gražus, ir akivaizdžiai matosi, kad į estetiką buvo kreipta daug dėmesio. Bet nepamirštas ir funkcionalumas, kuris šioje vietoje kitų gamintojų dažnai būna nustumiamas į antrą ar net trečią vietą.

Omenyje turiu tai, kad „Zenbook 14X“ labai patogu laikyti rankose. Klaviatūros pakraščiuose korpuso briauna yra nežymiai kilstelėta į viršų, tad laikant už tos vietos kompiuteris neslysta iš pirštų, ir taip pat gerokai sumažėja galimybė atsitiktinai paspausti kurį nors mygtuką.

Analogiškai kaip ir lengvesniame „ASUS B9400CE“ modelyje, atversto ekrano apačia veikia kaip stovelis, pakeliantis kompiuterį nuožulniai ir pagerinantis oro cirkuliaciją apačioje, kur yra reikalingas efektyvus aušinimas.

Kompiuterio ekranas atsiverčia 180 laipsnių kampu.

Lietimui jautriame laukelyje yra įdiegta ASUS kompiuteriams būdinga funkcija, kai laukelį galima naudoti kaip papildomą skaitinę klaviatūrą arba skaičiuotuvą.

Dėl klaviatūros kokybės abejonių neturiu, tačiau pats esu labiau pripratęs prie nežymiai lengviau paspaudžiamų mygtukų. Gal man šioje vietoje tiesiog pasireiškia psichologinis "naujo kompiuterio" efektas, kai nauja klaviatūra natūraliai yra kiek standesnė nei po ilgo naudojimo, sunku pasakyti :)

Man asmeniškai taip pat patiktų kiek didesni rodyklių mygtukai - mano pirštams jie truputį per smulkūs.

Na o iš gerų savybių galima paminėti tai, kad klaviatūra yra atspari išlietam skysčiui (su saiku), ir taip pat turi foninį apšvietimą patogesniam darbui prastesnio apšvietimo sąlygomis.

„Zenbook 14X UX5401E“ vaizdo kamera neturi mechaninės „privatumo užsklandos“. Palaikoma „720p HD“ vaizdo raiška. Apskritai kalbant, vaizdo kokybė yra pakankamai gera, tačiau jei rimtai galvojate apie dalyvavimą vaizdo pokalbiuose, išorinė didesnės raiškos ir didesnio objektyvo vaizdo kamera būtų naudingas priedas.

Ekranas

Mano darytos nuotraukos tikrosios „Zenbook 14X UX5401E“ vaizdo koybės neatspindi - natūraliai žiūrint, vaizdas yra daug daug geresnis. Su 2.8K raiška (2880 x 1800 taškų), ir modernia organinių šviesos diodų (OLED) matrica šis nešiojamas kompiuteris kuo puikiausiai tiks tiems, kas prie kompiuterio praleidžia daug laiko.

Kiek domėjausi ASUS svetainėje, gamintojas jau siūlo šio kompiuterio variantą su 4K raiškos ekranu.

Gamintojo teigimu, šiame kompiuteryje kenksmingos mėlynos šviesos kiekis yra sumažintas 70%, o tai yra dar vienas labai naudingas motyvas tiems, kam rūpi sveikata. Aišku, geriau apskritai į ekraną žiūrėti kuo trumpiau, bet gyvename tokiais laikais, kai to išvengti labai sudėtinga :/

Kaip minėjau pačioje apžvalgos pradžioje, kompiuteris turi 16:10 formato 14,0 colio įstrižainės ekraną su labai plonu rėmeliu - ekrano ir korpuso viršaus ploto santykis siekia solidžius 92%.

Ekrano reakcijos laikas sudaro vos 0,2 milisekundės, o vaizdo atnaujinimo dažnis siekia 90 Hz. Jei planuojate dirbti lauke arba su tikslumo reikalaujančia kompiuterine grafika, 550 nit maksimalaus šviesumo ir „HDR True Black 500“ standarto palaikymas leis jums naudotis plačiu dinaminiu spalvų diapazonu. Ekranas 100% padengia DCI-P3 spalvų erdvę.

Faktas, kad tokius parametrus išgauna toli gražu ne kiekvienas nešiojamas kompiuteris ir net ne kiekvienas stacionarusis monitorius. Žodžiu, šis OLED gaminys lenks praktiškai bet kurį kitą modelį su IPS technologijos ekranu.

Našumas, energijos suvartojimas, temperatūra

„Zenbook 14X UX5401E“ komplektuojamas su 100 W galios maitinimo blokeliu, turinčiu universalią „Type C“ jungtį. Praktiniu požiūriu, tokios galios kompiuteriui pakaks su didžiuliu rezervu, kadangi kompiuterio energijos suvartojimas retai kada perlipa per 50W - ir tik intensyviausios apkrovos metu. Palyginimui, daugelis kitų „Zenbook“ klasės modelių yra komplektuojami su „kuklesniais“ 65 W galios maitinimo blokeliais.

Mūsų testuotas „Zenbook 14X UX5401E“ modelis turi 63 Wh talpos bateriją. Tai yra į didesnę talpos pusę palyginti su rinkos vidurkiu. Jei nepiktaudžiausite ekrano ryškumu, video peržiūros režimu galite pasiekti ir 8-9 valandų ribą. Maksimalios apkrovos metu ir ryškumą nustačius ties maksimalia riba, baterijos energijos pakaks maždaug 2,5 valandos.

Pilnas baterijos įkrovimas užtrunka apie 2 valandas.

Darbo metu kompiuteris neperkaista. Karščiausios vietos yra ties aušinimo angomis, tad ASUS vidinių komponentų išdėstymą parinko labai optimaliai. Klaviatūros centrinė dalis maksimalios apkrovos metu pasiekia kiek šiltesnę 41-43 laipsnių šiluminę zoną, tačiau klaviatūros šonuose ir ypač apatinėje dalyje ties atrama rankų riešams temperatūros lygis yra jau net 10-15 laipsnių žemesnis.

Mikroprocesoriaus branduolių temperatūros tik labai trumpoms akimirkoms šokteli virš 90 laipsnių. „Zenbook 14X UX5401E“ aušinimo posistemė reaguoja operatyviai, ir temperatūra staigiai numušama žemiau šios ribos.

Našumo požiūriu „ASUS Zenbook 14X UX5401E“, panašiai kaip ir anksčiau mūsų išbandytas „ASUS ExpertBook B9 B9400CE“, yra daugiau skirtas ofiso reikmėms. Viduje esantis „i7-1165G7“ centrinis procesorius su integruotąja grafikos posisteme „Intel Iris Xe“ tikrai efektyviai naudoja energiją, bet būtent grafikos posistemė yra tas „butelio kaklelis“, neleidžiantis CPU išnaudoti visų savo galimybių.

Tiesa, „Zenbook 14X UX5401E“ lenkia savo pigesnį ir lengvesnį giminaitį: „3DMark Time Spy“ teste buvo surinkti 1803 taškai, palyginti su 1303 B9400CE atveju. Tačiau kompiuterinių žaidimų srityje šio modelio galimybės bus kuklios.

„PCMark 10“ teste „ASUS Zenbook 14X UX5401E“ surinko 4969 taškus - šis testas yra daugiau skirtas „bendros paskirties“ kompiuterio funkcijoms ir galimybėms testuoti, mažiau dėmesio skiriant 3D grafikai. Tad ofiso programos, video konferencijos, ir kiti susiję dalykai čia veiks puikiai.

Na o ką visgi domina, kokios yra „ASUS Zenbook 14X UX5401E“ galimybės kompiuterinių žaidimų klausimais, žaisti įmanoma kai kuriuos naujesnius žaidimus su žemiausiais ir kartais - vidutinės vaizdo kokybės nustatymais. Pvz. „The Witcher 3: Wild Hunt“, veikiant „Full HD“ raiška ir žemiausios kokybės nustatymais, pasiekia iki 45 kadrų per sekundę. Panašus rezultatas gaunamas su tokiais žaidimais kaip „Shadow of Tomb Raider“ arba „Strange Brigade“.

Apibendrinimas

Pagaminimo kokybės požiūriu „ASUS Zenbook 14X UX5401E“ neabejotinai patenka į aukščiausią lygą. Aš šį modelį drąsiai įvardinčiau kaip idealų verslui tinkamą pasirinkimą, kur svarbu ne tik funkcionalumas ir modernios technologijos, bet ir kompiuterio dizainas ir jo patikimumas. Daug reiškia jau vien tai, kad gamintojas orientuojasi į karinio lygio standartus - kompiuterį neabejoju kad visi naudos taikiai, bet jo pagaminimo kokybė visgi yra atkeliavusi iš kiek kitos srities. 

Tiesa, žaidimų su „ASUS Zenbook 14X UX5401E“ ko gero nežaisite, nebent mėgstate žaisti ką nors "lengvesnio" ir nesiorientuojate į naujausią 3D grafiką. Tokiems reikalams yra skirti nešiojamų kompiuterių modeliai su diskretinėmis vaizdo plokštėmis, kurie jau negali pasigirti mažu svoriu, ir dažnai yra komplektuojami su paprastesniais ekranais.

Tuo tarpu „Zenbook 14X UX5401E“ gali visiškai teisėtai didžiuotis savo OLED ekranu: čia yra ir super gera raiška, ir maža vaizdo inercija, profesionalios spalvos, taip pat specialūs technologiniai sprendimai mažinantys akių nuovargį, didelis šviesumas ir platus dinimanis diapazonas, ir dar daug kitų praktiškai naudingų savybių.

Asmeniškai manau, kad būtent tokiomis savybėmis ir parametrais pasižymintys nešiojamieji kompiuteriai dominuos verslui skirtų įrenginių segmente mažiausiai kelerius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(7)
(-6)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: