„Mäusebunker“ arba „Pelių bunkeris“ Berlyne, kuriame glaudėsi 65 000 „gyventojų“ – nacių Vokietijos palikimas? Viskas kitaip nei atrodo (Foto, Video)  ()

Berlyno viduryje stovi brutalizmo stiliaus monstrinis pastatas, kurio fasadas sudarytas iš vientiso pilko betono, persmelkto ilgais vamzdžiais, išsikišusiais į visas puses kaip kokiame karo laive.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai „Mäusebunker“ arba „Pelių bunkeris“, buvusi gyvūnų tyrimų laboratorija, kurioje tam tikru metu buvo laikoma daugiau nei 45 000 pelių ir 20 000 žiurkių, kartu su įvairiais kitais graužikais.

Berlyno laisvojo universiteto centrinė gyvūnų laboratorija (oficialus pavadinimas), „Mäusebunker“ buvo baigtas 1981 m. kaip Higienos ir mikrobiologijos instituto dalis. Su pastaruoju jis sujungtas per požeminį tunelį.

Grėsmingai atrodantį pastatą suprojektavo Gerdo ir Magdalenos Hänskų vyro ir žmonos duetas. Bunkeris pradėtas statyti 1971 m. ir būtų baigtas bent trejais metais anksčiau, tačiau statybos vėlavo dėl išsipūtusio statybų biudžeto.

 

„Pelių bunkeris“ buvo pastatytas taip, kad atrodytų kaip tvirtovė, nors dėl pasvirusių sienų ir mėlynai nudažytų ventiliacijos šachtų, išsikišančių iš šonų kaip patrankų vamzdžiai, jis dažniau lyginamas su karo laivu.

Stogą vainikuoja keli dideli kaminai, o pusėje, nukreiptoje į Higienos ir mikrobiologijos institutą, rikiuojasi langų eilės, kurios sukuria komandinio tiltelio įspūdį. Vokietijos architektūros muziejus Frankfurte kažkada pavadino „Mäusebunker“ „baisiausiu Vokietijos pokario modernizmo pastatu“.

 

Pastato panaudojimas yra toks pat keistas kaip ir grėsminga pastato išvaizda: pelių bunkerį pastatė Laisvasis universitetas, kad būtų galima atlikti mokslinius eksperimentus su gyvais gyvūnais ir vietoje veisti tam reikalingus gyvūnus.

Saugumo sumetimais bandymų su gyvūnais laboratorijos yra giliai pastate ir vėdinamos pabūklą primenančiais oro paėmimo vamzdžiais.

Pastatas buvo uždarytas 2010 m. ir nuo tada buvo tuščias. Jis ilgą laiką buvo kritikuojamas ir pašiepiamas kaip akį rėžiantis objektas ir buvo numatytas nugriauti kartu su Higienos ir mikrobiologijos instituto pastatu, kuris stovi netoliese. Tačiau prieš kelerius metus kai kurie gyventojai, architektai ir kiti aktyvistai pradėjo kampaniją prieš jo sunaikinimą ir sėkmingai sustabdė griovimą. Dabar ieškoma naujų galimybių pritaikyti pastatą kitoms funkcijoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()