Kaip toli kariai šaudydavo iš viduramžių lanko ir kiek efektyvus buvo ginklas – realybė stipriai skyrėsi nuo vaizduojamos filmuose (Foto, Video)  (19)

Lankai – paplitęs viduramžių ginklas. Išvadas apie juos žmonės dažniausiai daro remdamiesi išgalvotais nuotykių ir istoriniais filmais arba savo prielaidomis, bet ne faktais. Paprastai yra nuomonė, kad lankais buvo šaudoma labai toli. Vieniems šis atstumas siekia du šimtus metrų, kitiems aštuonis šimtus. O kaip viskas buvo realybėje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lankų rūšys

Iš pradžių reikėtų suprasti, kad lankų dizainai buvo skirtingi, t.y. paprastos struktūros ir sudėtingi. Pirmuoju atveju tai, grubiai tariant, yra specialiai apdorota lazda su ištempta virve.

Sudėtingas lankas savo dizainu skyrėsi nuo savo analogo tuo, kad jį sudarė kelios atskiros dalys, sujungtos viena su kita. Be to, vieni jų galėjo būti pagaminti iš medžio, kiti – iš gyvūnų ragų. Natūralu, kad šis ginklas, palyginti su paprastu dizainu, buvo galingesnis.

Kur atsirado pirmieji lankai ir kas juos panaudojo praktiškai

Pirmą kartą tokio tipo ginklai pasirodė Rytuose. Vakaruose jis pasirodė vėliau. Senieji rytų Europos kariai, nuolat susidurdami su stepių gyventojais, tuo naudojosi gana aktyviai.

Sudėtinis lankas arba kombinuotas lankas buvo gana kompaktiškas ir galingas ginklas, tačiau Vakaruose jis nebuvo populiarus, ir tam yra tam tikras paaiškinimas.

 

Rytų kariai privalėjo turėti puikius šaudymo įgūdžius ir mobilumą, kurio reikalavo neramūs kaimynai. Europa tuo metu turėjo galimybę sukurti sunkesnius ginklus. Lankas prieš jį ne visada buvo veiksmingas.

Vienaip ar kitaip, bet Vakaruose lankas nepriklausė itin svarbiai ginklų rūšiai. Tais atvejais, kai nebuvo įmanoma išsiversti be lankininkų, buvo naudojami paprasti dizainai. Jų pranašumas buvo tas, kad juos buvo lengva gaminti.

Garsiausias yra angliškas ilgasis lankas. Dėl to, kad jis buvo tikrai įspūdingo dydžio, maždaug dviejų metrų, savo savybėmis priminė kombinuotą lanką. Žinoma, iš jo buvo neįmanoma iššauti būnant balne.

 

Lietuvoje ankstyviausių lankų pėdsakų (titnaginių strėlių antgalių) rasta iš X-VIII tūkstantmečio pr. m. e.

Kaip toli skriejo strėlė paleista iš lanko

Priklausomai nuo konkretaus ginklo modelio, naudojamų strėlių tipo, tiek įprastinis kombinuotas lankas, tiek didelis angliškas lankas galėjo pasiųsti strėlę 200-300 metrų atstumu. Labiausiai tikėtinas atstumas buvo 200-220 metrų.

Bet čia mes kalbame apie sportinį šaudymą. Tikrame mūšyje toks nuotolis būtų beprasmis, nes kuo jis didesnis, tuo strėlė lekia lėčiau, o tai reiškia, kad pataikius į taikinį ji nesuteiks reikiamo efekto. Tačiau net pataikyti į taikinį kyla keblumų.

Verta paminėti, kad strėlės beveik niekada neskrenda tiesiai. Tik pirmus 30 metrų ji skrenda tiesiai į priekį. Jei reikia didelio nuotolio, tada strėlę teks paleisti paraboline trajektorija. Ir ši akimirka lankininkų nedžiugino. Todėl jie šaudė patikimai saugomi pėstininkų ir arklių kariuomenės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(64)
(30)
(34)

Komentarai (19)