Kad Kinija nesupyktų, Taivanui niekas povandeninių laivų neparduos: 8 naujus povandeninius laivus ruošiasi statyti patys (Foto)  (1)

Anksčiau šią savaitę Taivanas surengė pirmojo šalyje pagaminto povandeninio laivo ceremoniją. Tai pirmasis laivas iš planuojamų aštuonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vietiniai gynybos povandeniniai laivai (IDS) taps Taivano gynybos ramsčiu nuo galimos invazijos iš žemyninės Kinijos. Jie sustiprins šalies patrulių pajėgumus Taivano sąsiauryje ir leis nuskandinti priešo laivus, kurie išdrįs leistis į kelionę.

Nedidelė šalis, turinti vos 23 mln. gyventojų, turi statyti savo povandeninius laivus, o ne pirkti juos iš patyrusių kitų šalių gamintojų, nes Pekinas nutraukė savo prieigą prie tarptautinės povandeninių laivų rinkos.

Taipėjus ceremoniją surengė antradienį Kinijos laivų statybos korporacijoje Gaosionge, praneša „Naval News“. Tiesą sakant, statybos buvo pradėtos prieš metus, tačiau, kaip pažymi „Taipei Times“, povandeniniai laivai techniškai neturi kilio (laivo korpuso centre esančios konstrukcijos, ant kurios pastatyta likusi korpuso dalis). Vietoj to naujienų svetainė praneša:

 

Statant povandeninį laivą, ceremonija reiškia, kad statytojas sėkmingai sujungė povandeninio laivo bokštą su pagrindiniu jo korpusu ir išlaikė slėgio bandymus.

Šis pirmasis povandeninis laivas, kurio gamyklinis numeris yra 1168, Taivano kariniam jūrų laivynui turėtų būti pristatytas 2025 m. Vėliau bus pristatyti dar septyni povandeniniai laivai.

Šiuo metu Taivanas turi keturių povandeninių laivų flotilę. Du iš jų – „Hai Hu“ („Jūros tigras“) ir „Hai Lung“ („Jūros drakonas“) buvo užsakyti 1980 metais Nyderlandų laivų statyklose.

Laivai yra pagrįsti olandų Zwaardvis klasės atakos povandeniniais laivais ir yra 66,9 metrų ilgio ir 8,4 metrų pločio. Kiekvienas iš jų turi 67 žmonių įgulą ir yra aprūpintas Vokietijoje pagamintomis „SUT“ torpedomis, Amerikoje pagamintomis „Mark 48“ sunkiasvorėmis valdomomis torpedomis ir priešlaivinėmis raketomis „Harpoon“.

 

Atsižvelgiant į tai, kad „Hai Hu“ ir „Hai Lung“ buvo pristatyti devintojo dešimtmečio pabaigoje, jie yra gana seni tarp povandeninius laivus eksploatuojančių laivynų. Tačiau pagal Taivano standartus jie yra palyginti nauji.

Kiti du šalies turimi povandeniniai laivai „Hai Shih“ ir „Hai Pao“ buvo pastatyti 1943 ir 1944 metais JAV kariniam jūrų laivynui. Povandeniniai laivai buvo perduoti Taivano kariniam jūrų laivynui kovos su povandeniniais laivais mokymams. Jų torpedų vamzdžiai buvo užplombuoti betonu, tačiau laivynas jį pašalino gana greitai. Pranešama, kad bent vienas iš povandeninių laivų visgi neveikia.

Per daugelį metų Taivanas bandė – nesėkmingai – pirkti modernius povandeninius laivus; Kinija paragino kitas šalis nebendradarbiauti su Taivanu, kurį ji laiko „separatistine provincija“.

 

Didėjant Kinijos Liaudies Respublikos ekonominei ir politinei galiai, ji palaipsniui užblokavo Taivano prieigą prie daugelio šalių ir jų gynybos įrangos. Ji įspėjo šias šalis, kad bendradarbiavimas su Taivanu gali neigiamai atsiliepti prekybos sandoriams ir prekių užsakymams iš Kinijos. Todėl dauguma atsižvelgė į šį įspėjimą ir užmerkė akis.

Pavyzdžiui, 1981 m. Taivanas bandė nupirkti šešis povandeninius laivus iš olandų, tačiau Amsterdamas nusileido žemyninės Kinijos spaudimui, kai baigė ruošti pirmuosius du.

Tuo tarpu JAV tiekia Taivanui didžiąją dalį ginklų, įskaitant oro gynybos raketas „Patriot“, naikintuvus „F-16V“ ir tankus „M1A2T Abrams“. O kodėl netiekia povandeninių laivų?

Problema ta, kad JAV povandeninių laivų pramoninė bazė seniai nustojo kurti ir statyti dyzelinius/elektrinius povandeninius laivus, o atominiai povandeniniai laivai Taivanui yra per brangūs.

 

Dėl šios priežasties Taivanas žengia į priekį ir kuria savo vietinius gynybos povandeninius laivus (IDS). Taivanas niekada anksčiau nestatė povandeninių laivų ir, pasak karinio jūrų laivyno analitiko H. I. Sutton, IDS yra pagrįsti Nyderlanduose pastatytais povandeniniais laivais. Programa gauna neoficialią pagalbą iš Japonijos ir naudos „Lockheed Martin“ pateiktas kovines sistemas bei ginklus.

Naujuosiuose povandeniniuose laivuose bus X formos uodegos pelekų išdėstymas, kuris, kaip pranešama, yra naudingesnis plaukiant arčiau vandenyno dugno nei tradicinė kryžiaus formos uodega, ir yra sutinkama kaimyniniuose (ir buvusių kolonizatorių) Japonijos dabartiniuose Soryu klasės povandeniniuose laivuose.

Povandeniniai laivai taip pat turės modernesnį bokštą ir naudos ličio jonų baterijų paketus, kad užtikrintų energiją laivui panirus.

Pekinas dėl rimtos priežasties pašalino Taivaną iš tarptautinės povandeninių laivų rinkos: šiuolaikinių Taivano povandeninių laivų parkas gali padaryti rimtos žalos iš žemyno atplaukiančiam invaziniam laivynui. Povandeninius laivus sunku aptikti ir jie gali smogti be įspėjimo, o jei povandeninis laivas paleidžia torpedą į priešo laivą, jis gali nužudyti šimtus invazijos karių vienu šūviu. Dar blogiau, kad sudužęs ar nuskendęs laivas gali Taivano sąsiauryje užkirsti kelią pastiprinimo atvykimui.

 

Kinija žino, kad Taivanas stato savo povandeninius laivus ir tam ruošiasi. Kinija niekada anksčiau nemedžiojo povandeninių laivų karo metu ir tik praėjusį mėnesį baigė kovos su povandeniniais laivais pratybas su Rusija. Jei artimiausiu metu kils konfliktas tarp Kinijos ir Taivano, povandeniniame mūšyje greičiausiai bus kovojama žiauriai, o pavojus Kinijos karo laivams vos prieš dešimtmetį buvo neįsivaizduojamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(0)
(34)

Komentarai (1)