Skamba lyg „Black Mirror“ scenarijus: ekspertai teigia, kad Marko Zuckerbergo kuriama „Metavisata“ gali leisti žmonėms „užblokuoti“ dalykus, kurie jiems nepatinka (Video)  (14)

Kas yra tikra... o kas yra „Meta“? Marko Zuckerbergo kuriama „Metavisata“ gali leisti žmonėms „užblokuoti“ dalykus, kurie jiems nepatinka. Ar neprimena serialo „Black Mirror“ scenarijaus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai teigia, kad Marko Zuckerbergo kuriama „Metavisata“ gali leisti žmonėms „užblokuoti“ dalykus, kurie jiems nepatinka, net paslėpti visas nepageidaujamas temas iš vartotojų regėjimo lauko.

„Žmonės turėtų nerimauti“, – „Business Insider“ sakė papildytosios realybės (angl. augmented reality, AR) verslininkas Shawnas Frayne. „Jei manote, kad „Facebook“ jūsų telefone kenkė demokratijai, pagalvokite apie visą savo matymo lauką, kurį kontroliuoja tokia įmonė.“

Pavyzdžiui, straipsnyje rašoma, kad gatve einantys konservatyvūs asmenys gali užblokuoti abortų kliniką savo regėjimo lauke, o progresyvus žmogus toje pačioje gatvėje gali praeiti pro ginklų parduotuvę nežinodamas, kad ji ten yra.

Tai reiškia, jog viskas, ką matome kasdieniame gyvenime, gali būti pakeista, kad žmonės galėtų egzistuoti suasmenintoje realybėje, kaip visa apimančioje košmariškoje šių dienų socialinės žiniasklaidos kanalų versijoje.

Louisas Rosenbergas, papildytosios realybės plėtros ekspertas ir „Unanimous AI“ generalinis direktorius „Business Insider“ sakė, kad žmonės iš esmės gyvens savo realybės burbuluose – tai sekantis žingsnis po jau šiandieniniame žiniatinklyje pateikiamų informacijos burbulų.

Žinoma, „Metavisata“ galėtų pagerinti mūsų gyvenimą, tačiau socialinė žiniasklaida jau sukūrė pasaulį, kuriame, atrodo, niekas negali susitarti dėl to, kas yra tikra, o kas ne, ir tikėtina, kad „Metavisata“ šių problemų neišspręs. Tiesą sakant, tai tikriausiai dar labiau pablogins esamą situaciją.

 

Jau žinojome, kad „Facebook“ nori būti tarp mūsų ir realybės. Naujai pervadinta į „Meta“, įmonė neseniai demonstravo pirštines, leidžiančias „paliesti“ daiktus „Metavisatoje“.

Teoriškai, jei pirštinės veikia pakankamai gerai, o „Business Insider“ pranešimai yra tikslūs, galite būti įsitikinę, kad liečiate kitą asmenį „Metavisatoje“. Įsivaizduokite, kad užmezgate santykius su tuo asmeniu arba girdite, kaip jis perduoda politines žinutes, užmaskuotas atsitiktiniame pokalbyje. Pasekmės yra niūrios.

Tikrai būna dienų, kai norisi, jog tikrovė būtų kitokia, bet taip pat svarbu, kad ji būtų tiksli ir, kad visi galėtų sutarti dėl to, kas iš tikrųjų vyksta.

 

Labai panašų scenarijų jau matėme didelio populiarumo sulaukusiame „Black Mirror“ seriale. Antro sezono ketvirtoje serijoje parodyta, kaip nepatinkantį asmenį galima ištrinti iš savo regėjimo lauko, arba būti užblokuotam pačiam visų kitų žmonių regėjimo lauke:

O štai ketvirto sezono antroje serijoje blokuoti realiems dalykams gyvenime pasitelkiama išmani technologija. Kelių funkcijų paspaudimu planšetėje motina gali reguliuoti, ką jos dukrai matyti, o ką ne:

Bet žinant, kuo visa tai baigėsi, „Metavisatos“ vizija neskamba, kaip daug gera žadanti. Užblokavus tai, ko nenorime matyti ar tai, kas mums nepatinka, pasaulis nebūtinai taps gražesnis. Tai gali pridaryti daugiau žalos, nei manome. O kaip bus su „Metavisata“, pamatysime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(3)
(22)

Komentarai (14)