Naujausias Kinijos hipergarsinio ginklo bandymas buvo keistesnis, nei pranešta pirmą kartą: neaišku, ką Pekinas bandė pasiekti  ()

Liepos mėnesį atliktas Kinijos hipergarsinio ginklo bandymas turi vieną keistą gudrybę: per atmosferą besiveržiantis ginklas, skridęs greičiau nei 5 machų greičiu, kažkur virš Pietų Kinijos jūros paleido nežinomą sviedinį. „Financial Times“ teigimu, paleidus sviedinį, JAV pareigūnai laužo galvą, klausdami, kas tiksliai buvo išbandyta.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-12-02 Naujausias Kinijos hipergarsinio ginklo bandymas buvo keistesnis, nei pranešta pirmą kartą: neaišku, ką Pekinas bandė pasiekti  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandymas buvo atliktas liepos 27 d., o jo metu iš Kinijos buvo paleista „Long March 2C“ raketa, gabenusi hipergarsinę sklandymo transporto priemonę (HGV).

Skirtingai nei tarpžemyninės balistinės raketos (angl. Intercontinental Ballistic Missile, ICBM) ir į kosmosą nukreiptos raketos, HGV orbitoje praleidžia tik trumpą laiką, kol nusileidžia žemyn ir vėl nuslysta į atmosferą hipergarsiniu greičiu.

„Financial Times“ teigia, kad HGV paleido sviedinį virš Pietų Kinijos jūros, kol galiausiai avariniu būdu nusileido Kinijoje, nuo taikinio nuklydusi maždaug 38 km.

Skrydžio profilis atitinka Frakcinės orbitinės bombardavimo sistemos (FOBS), ginklo, kuris skrieja į orbitą seklia trajektorija, bet kosmose praleidžia tik dalį laiko, profilį. Idealiu atveju FOBS ginklas skristų virš Pietų ašigalio, o ne Šiaurės ašigalio, sėlinant už į šiaurę nukreiptos balistinių raketų gynybos sistemos, kad jas numuštų.

Kinijos užsienio reikalų ministerija paneigė, kad buvo bandyta HGV raketa, ir tvirtino, jog tai „kosminė transporto priemonė“.

 

Kas buvo tas sviedinys ir kodėl raketa jį paleido? Anot „Financial Times“, JAV pareigūnai mano, kad tai galėjo būti raketa „oras-oras“, skirta suklaidinti priešo gynybą, kai hipergarsinis ginklas artėja prie savo taikinio. Tačiau atrodo, kad tai per daug sudėtinga ir neekonomiška.

„Tai gali būti apgaulė, siekiant atitraukti gaudančiosios raketos dėmesį“, – žurnalui „Popular Mechanics“ sakė „Nonproliferation Review“ redaktorius ir Jameso Martino Neplatinimo tyrimų centro vyresnysis mokslo bendradarbis Joshua Pollackas. „Tai netgi gali būti sukurta atakuoti gaudančiąją raketą, nors man tai mažai tikėtina.“

 

Žinoma, Kinija yra labai susirūpinusi dėl JAV balistinių raketų gynybos (angl. Ballistic Missile Defense, BMD). Šalis baiminasi, kad sistemos, skirtos atremti vos kelias įskrendančias raketas, gali blokuoti santykinai mažo šalies branduolinio atgrasymo efektyvumą. Tiek Kinija, tiek Rusija sugalvoja naujus ginklus, skirtus aplenkti BMD, skriejant aplink juos, po jais arba visiškai jų vengiant.

Bandymas išvengti BMD galėjo būti vienas iš labiausiai tikėtinų tikslų per liepos mėnesį vykdytą hipergarsinio ginklo bandymą.

„Manau, kad vienintelis labiausiai tikėtinas scenarijus yra antiradiolokacinė raketa“, – sakė Pollackas. „Išjunkite radarą ir teoriškai išjungsite priešo gynybą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()