[Karšta tema] Kas yra Kremliaus remiami samdiniai „Wagner“, jau dislokuoti Ukrainoje su užduotimi nužudyti Zelenskį (Video)  ()

„The Times“ skelbia, kad Kremliaus pavedimu Kijeve veikia daugiau nei 400 Rusijos samdinių. Jiems pavesta nužudyti prezidentą Zelenskį, ministrų kabineto narius ir paruošti dirvą miestui perimti Maskvos žinion.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šešėliška Kremliaus remiamų samdinių grupė „Wagner“ buvo apkaltinta kai kuriais baisiausiais žiaurumais visame pasaulyje.

Pranešama, kad 2017 m. Sirijos armijos dezertyro sužalojimas ir galvos nukirsdinimas buvo Rusijos privačios sukarintos grupuotės „Wagner Group“ samdinių darbas.

Pasak žmogaus teisių grupių, jie taip pat buvo siejami su plačiai paplitusiais civilių gyventojų prievartavimais ir apiplėšimais Centrinės Afrikos Respublikoje praėjusiais metais.

Pastarosiomis savaitėmis apie 300 rusų operatyvininkų iš „Wagner“ atvyko į separatistinius Donecko ir Luhansko anklavus Rytų Ukrainoje vilkėdami civiliais drabužiais, teigia Europos Sąjungos pareigūnai, kuriuos cituoja „New York Times“.

Nors neaišku, koks jų tikslas regione, „Wagner“ sukarintos pajėgos, kurias daugiausia sudaro buvę Rusijos kariai, vis dažniau dalyvauja kruviniausiuose konfliktuose pasaulyje.

Nors pagal Rusijos baudžiamąjį kodeksą samdiniai yra uždrausti, valstybės valdomoms įmonėms leidžiama naudoti privačias armijas savo saugumui. Ekspertai teigia, kad šalyje veikia keletas tokių saugumo padalinių, tarp kurių viena ryškiausių yra „Wagner Group“.

Remiantis pranešimais, slapti „Wagner“ būriai taip pat dalyvavo pilietiniuose karuose Mozambike, Libijoje ir Sudane bei kituose pasauliniuose karštuosiuose taškuose. Remiantis pranešimais, 2018 m. JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos Sirijoje sužeidė ir nukovė 300 su „Wagner“ susijusių operatyvininkų.

„Wagner“ grupę įkūrė Dmitrijus Utkinas, buvęs specialiųjų pajėgų pulkininkas ir dviejų Čečėnijos karų veteranas. Kompanija pavadinta Utkino šaukinio („Wagner“) vardu, kuris, kaip teigiama, yra pagarba mėgstamiausiam Adolfo Hitlerio operos kompozitoriui Richardui Wagneriui.

 

2016 m. pradžioje „Wagner“ dirbo 1 000 darbuotojų, vėliau iki 2017 m. gruodžio jų skaičius išaugo iki 6 000. Teigiama, kad organizacija registruota Argentinoje, taip pat turi biurus Sankt Peterburge ir Honkonge. Teigiama, kad samdiniams mokama nuo 80 000 (700 eurų) iki 250 000 (2200 eurų) Rusijos rublių per mėnesį.

Manoma, kad įmonė priklauso Jevgenijui Prigožinui, Rusijos oligarchui, turinčiam glaudžius ryšius su Kremliumi, kuris taip pat žinomas kaip „Putino virėjas“, nes jo valdomi restoranai ir maitinimo įmonės rengdavo prabangias vakarienes šalies politiniam elitui.

2016 m. JAV iždo biuras įvedė sankcijas Prigožinui už tai, kad jis „materialiai padėjo, rėmė ar teikė finansinę, materialinę ar technologinę paramąremiant aukštus Rusijos Federacijos pareigūnus“. Federalinė agentūra apkaltino „kompaniją, turinčią reikšmingų ryšių su Prigožinu“, sudarius sutartį statyti karinę bazę prie Ukrainos sienos, ketindama ją panaudoti Rusijos kariams dislokuoti į šalį.

 

Nors Rusijos lyderiai neigė jos egzistavimą, „Wagner“ grupė yra glaudžiai susijusi su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis ir naudoja karinius transportus, kad galėtų patekti į konflikto zonas ir iš jų. Kai 2019 m. „Wagner“ samdiniai buvo išsiųsti į Venesuelą, jie atvyko Rusijos oro pajėgų transporto lėktuvais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: