[Žinios trumpai] Ukrainos ir Rusijos derybose padaryta didelė pažanga įgyvendinant 15 punktų taikos planą: kas siūloma Ukrainai?  (3)

Penkiolikos punktų susitarimo projektas apimtų Ukrainos NATO ambicijų atsisakymą mainais už saugumo garantijas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-17 [Žinios trumpai] Ukrainos ir Rusijos derybose padaryta didelė pažanga įgyvendinant 15 punktų taikos planą: kas siūloma Ukrainai?  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina ir Rusija padarė didelę pažangą įgyvendindamos preliminarų taikos planą, įskaitant paliaubas ir Rusijos pasitraukimą, jei Kijevas paskelbs neutralumą ir priims savo ginkluotųjų pajėgų apribojimus, teigia penki žmonės, informuoti apie derybas.

Ukrainos ir Rusijos derybininkai pirmadienį pirmą kartą visapusiškai aptarė siūlomą susitarimą. Tą dieną svarstytame 15 punktų projekte Kijevas atsisako savo ambicijų prisijungti prie NATO ir pažada nepriimti užsienio karinių bazių ar ginkluotės mainais į sąjungininkų apsaugą, tokių kaip JAV, JK ir Turkija.

Tačiau Vakarų garantijų Ukrainos saugumui pobūdis ir jų priimtinumas Maskvai gali tapti didele kliūtimi bet kokiam susitarimui, kaip ir Rusijos bei jos įgaliotinių 2014 m. užgrobtų šalies teritorijų statusas. 1994 m. susitarimu, kuriuo grindžiamas Ukrainos saugumas, nepavyko užkirsti kelio Kremliaus agresijai prieš savo kaimynę.

Putino spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas trečiadienį žurnalistams sakė, kad Ukrainos neutralumas Austrijos ar Švedijos pavyzdžiu yra galimybė komporomisui. Tačiau jam nepritarė Ukraina.

Į numanomą susitarimą taip pat įtrauktos nuostatos dėl teisių į rusų kalbos įtvirtinimo Ukrainoje, kur ji plačiai vartojama, nors ukrainiečių kalba yra vienintelė oficiali kalba.

 

Didžiausia kliūtis tebėra Rusijos reikalavimas, kad Ukraina pripažintų 2014 metais įvykdytą Krymo aneksiją ir dviejų separatistinių valstybių nepriklausomybę rytiniame Donbaso pasienio regione.

Nors tiek Maskva, tiek Kijevas teigė pasiekusios pažangą dėl susitarimo sąlygų, Ukrainos pareigūnai skeptiškai vertina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, ir nerimauja, kad Maskva gali tempdama laiką pergrupuoti savo pajėgas tęsti puolimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(5)
(11)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: