[Žinios trumpai] Rusija pasiduoda dėl rublio: svarsto leisti „draugiškoms“ šalims už naftą ir dujas atsiskaityti bitkoinais - tik ar kas gausis?  ()

Pasak aukšto rango įstatymų leidėjo, Rusija svarsto galimybę priimti bitkoinus kaip užmokestį už naftos ir dujų eksportą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-25 [Žinios trumpai] Rusija pasiduoda dėl rublio: svarsto leisti „draugiškoms“ šalims už naftą ir dujas atsiskaityti bitkoinais - tik ar kas gausis?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavelas Zavalnas sako, kad „draugiškoms“ šalims gali būti leista atsiskaityti kriptovaliuta arba savo vietine valiuta.

Anksčiau šią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė norintis, kad „nedraugiškos“ šalys jos dujas pirktų už rublius.

Manoma, kad šiuo žingsniu siekiama padidinti Rusijos valiutos vertę, kuri šiais metais prarado daugiau nei 20 proc.

Po invazijos į Ukrainą Jungtinės Karalystės, JAV ir Europos Sąjungos įvestos sankcijos nusmugdė Rusijos rublį ir padidino šalies gyventojų pragyvenimo išlaidas.

Tačiau Rusija vis dar yra didžiausia gamtinių dujų eksportuotoja pasaulyje ir antra pagal dydį naftos tiekėja.

Zavalnas, vadovaujantis Rusijos Valstybės Dūmos energetikos komitetui, ketvirtadienį sakė, kad šalis ieško alternatyvių būdų, kaip gauti atlygį už energijos eksportą.

Jis sakė, kad Kinija ir Turkija yra tarp „draugiškų“ šalių, kurios „nedalyvavo taikant spaudimą sankcijomis“.

„Kinijai jau seniai siūlėme pereiti prie atsiskaitymų nacionalinėmis valiutomis už rublius ir juanius“, – sakė Zavalnas. „Su Turkija bus lira ir rubliai“.

Zavalnas pridūrė: „Jūs taip pat galite atsiskaityti bitkoinais“.

„Daugiau rizikos“

Analitikai teigia, kad Rusijai gali būti naudinga priimti populiarią kriptovaliutą, nepaisant rizikos.

„Rusija labai greitai pajunta precedento neturinčių sankcijų poveikį“, – sakė Singapūro Energetikos studijų instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Davidas Broadstockas. „Yra būtinybė sustiprinti ekonomiką ir daugeliu atžvilgių bitkoinas yra vertinamas kaip sparčiai augantis turtas.

 

Tačiau jis pažymėjo, kad bitkoino vertė šiais metais svyravo net 30 %. Palyginimui, doleris euro atžvilgiu svyravo 5 %.

„Akivaizdus bitkoino priėmimas, palyginti su kitomis tradicinėmis valiutomis, sukelia žymiai didesnę riziką prekiaujant gamtinėmis dujomis“, – sakė Broadstockas.

„Be to, viena iš pagrindinių „draugiškų“ Rusijos prekybos partnerių yra Kinija, o kriptovaliutą naudoti Kinijoje uždrausta“, – pridūrė jis. „Tai aiškiai riboja galimybę mokėti naudojant bitkoinus“.

Kyla susirūpinimas, kad Rusijos oligarchai gali naudoti virtualias valiutas, kad išvengtų sankcijų.

 

Tai paskatino Ukrainos vyriausybę, taip pat JAV ir Europos politikus prašyti kriptovaliutų platformų blokuoti visus Rusijos vartotojus. Tačiau daugelis įmonių tai atmetė.

„Kai kurie paprasti rusai kriptovaliutą naudoja kaip išsigelbėjimą dabar, kai jų valiuta žlugo“, – sakė Brianas Armstrongas, kriptovaliutų įmonės „Coinbase“ vadovas.

Jis sakė: „Daugelis iš jų tikriausiai prieštarauja tam, ką daro jų šalis, o draudimas jiems taip pat pakenktų“.

Trečiadienį V. Putino komentarai apie „nedraugiškų“ šalių priverstinį mokėjimą rubliais padidino valiutos kursą iki aukščiausio lygio per pastarąsias tris savaites.

Tačiau dėl daugelio galiojančių dujų sutarčių susitariama eurais ir neaišku, ar Rusija gali jas pakeisti. ES yra priklausoma nuo 40 % Rusijos dujų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(4)
(0)

Komentarai ()