[Karšta tema] Kodėl Rusija ir Ukraina negali sutarti dėl taikos: problema visai ne Krymas ar Donbasas (Video)  (2)

Galimas susitarimas su Kyjivu dėl Ukrainos neutralumo, tačiau kol kas Putino reikalavimai yra per dideli.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-28 [Karšta tema] Kodėl Rusija ir Ukraina negali sutarti dėl taikos: problema visai ne Krymas ar Donbasas (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visi karai baigiasi politiniais susitarimais. Karui Ukrainoje užsitęsus, kai kurie analitikai teigia, kad šalis, sutikusi laikytis politinio neutralumo, būtų pagrindas taikos paktui su Rusija.

Tačiau bet koks susitarimas slypi detalėse. Neutralumas pagal Ukrainai pakenčiamą kryptį būtų Rusijos prezidento Vladimiro Putino pralaimėjimas, o neutralumo susitarimas pagal Putinui pakenčiamą kryptį būtų mirties nuosprendis nepriklausomai Ukrainai.

Neutralumas jau seniai buvo patrauklus būdas išspręsti ginčus dėl mažų, strategiškai patogių šalių. Besiformuojančios Belgijos valstybės neutralumas buvo garantuotas daugiašale Londono sutartimi 1839 m. (bet galiausiai 1914 m. Vokietija ją pažeidė).

Po Antrojo pasaulinio karo Suomija priėmė savo užsienio politikos apribojimus, kad išvengtų visiško inkorporavimo į sovietų bloką. 1955-aisiais Austrija tapo neutrali pagal Šaltojo karo sandorį. Ir Austrija, ir Suomija vėliau pakrypo (kartais tyliai) labiau į vakarus nei į rytus, bet nė viena pusė neprisijungė prie vieno iš aljanso blokų, padalijusių Europą į dvi dalis.

Teoriškai neutralumas gali būti prasmingas Ukrainai. Putinas (nesąžiningai) skundėsi, kad Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) įsiveržimas į rytus buvo viena iš pagrindinių jo skundų Kijevo vyriausybei. Iš tikrųjų Ukraina turėjo mažai galimybių būti priimta į aljansą, tą faktą dabar pripažino prezidentas Volodymyras Zelenskis. Taigi galbūt būtų sudarytas susitarimas, pagal kurį Putinas baigs karą mainais į formalų Ukrainos neutralumą, kartu su Kijevo pripažinimu Rusijos suverenitetu Kryme ir Donbase.

Perleisti žemę, kurią Rusija valdė prieš prasidedant dabartinėms kovoms, gali būti įmanoma: Zelenskis tikriausiai žino, kad Krymo ar Donbaso jis greitai neatgaus. Diplomatai gali sukurti kūrybinę kalbą, kuri pripažintų Rusijos kontrolę šiose srityse, neverčiant Ukrainos oficialiai pripažinti Maskvos suverenitetą.

 

Tikroji problema yra susijusi su prieštaringomis neutralumo vizijomis.

Kai Putinas kalba apie neutralumą, jis kalba ne tik apie Ukrainos aljanso statusą. Jis įsivaizduoja Ukrainą taip susilpnėjusią ir nuginkluotą, todėl negalinčią savarankiškai apsiginti valstybe. Rusijos derybininkai pasiūlė apriboti Ukrainos kariuomenę iki 50 000 karių, t.y. tik dalelę jos pajėgų šiandien.

Tokios nuolaidos greičiausiai privestų prie nepriklausomos Ukrainos sunaikinimo, o ne išsaugojimo. Nuginkluota, nuolat pažeidžiama šalis nuolat bijotų, kad Putinas, kuris šiame kare siekė užkariauti visą Ukrainą, tiesiog bandys dar kartą, kai bus tinkamas laikas. Iš tiesų aplinkybės, kuriomis Zelenskis galėtų sudaryti tokį susitarimą, būtų tokios baisios Ukrainai, kad Putinas jaustų mažai reikalo derėtis.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(11)
(2)
(9)

Komentarai (2)