„Bayraktar“ – išgarsėjęs, bet ne vienintelis rinkoje. Karys įvardijo, ką naudoja kitos šalys: pamatysime ir Lietuvoje (Video)  ()

Rusijos sukeltas karas Ukrainoje parodė nepilotuojamų skraidančių sistemų svarbą šiuolaikinėje mūšio erdvėje, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras, ginkluotės entuziastas ir specialiosioms pajėgoms skirto automobilio „Krampus“ kūrėjas Darius Antanaitis. Jis pasakoja, kad tokios sistemos gali veikti autonomiškai arba būti valdomos žmogaus nuo žemės ir gali teikti ne tik žvalgybinę informaciją, bet ir turėti ginklų sistemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dažniausiai girdimas bepilotės skraidančios sistemos pavadinimas Ukrainos gynyboje nuo Rusijos yra turkų gamintojo „Bayraktar“. Tačiau, nežiūrint į efektyvius vaizdo įrašus, teigti, jog būtent ši sistema yra visu kuo geriausia, būtų netikslu. Nes Ukrainos kariuomenė naudoja šią sistemą dėl tos priežasties, kad kitų gamintojų pažangesnių sistemų jiems prieš karą įsigyti tiesiog nepavyko“, – aiškina karys.

Jo teigimu, Vokietijos oro pajėgos iš Izraelio gamintojo nuomojasi penkias bepilotes sistemas „Heron TP“. „Jos nuolat yra dislokuojamos neįvardinamoje vietovėje Izraelyje. Šias neginkluotas sistemas Vokietijos kariai naudojo žvalgybai ir taikinių nustatymui Afganistane bei Malyje. Tačiau Vokietijos kariuomenė priėmė sprendimą pratęsti šių bepiločių sistemų nuomą bei planuoja skirti 150 mln eurų jų apginklavimui“, – pasakoja D.Antanaitis.

Anot jo, po šio projekto pabaigos Vokietijos kariuomenė turės kovines bepilotes sistemas, kurios ore gali išbūti iki 40 valandų ir pakilti į didesnį nei 13 km aukštį. „Heron TP“ gali būti valdomas ne tik nuo žemės, bet ir per palydovinį ryšį – o tai reiškia, kad sistemą galima naudoti bet kokiame pasaulio taške, kai operatorius yra už tūkstančių kilometrų nuo operacijos vietos“, – aiškina ginkluotės entuziastas.

Jis nurodo, kad kokia ginkluotė bus Vokietijos nuomojamuose „Heron TP“, nėra įvardinama, tačiau šie modeliai gali turėti prieštankines raketas „BMG-71 TOW“, antžeminiams taikiniams skirtas lengvas raketas „Whip Shot“ ir kitą ginkluotę.

 

„Autonominių ir distancinių būdu valdomais dronais ginkluota Vokietijos kariuomenė gebės efektyviau vykdyti taikinių naikinimą nepastatant savo karių į pavojų. Tikėtina, kad šią ginkluotę galėsime pamatyti ir Lietuvoje dalyvaujant pratybose su Vokietijos vadovaujamu NATO priešakiniu batalionu“, – apibendrina atsargos majoras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()