Sukurti nuo bombų saugantys tapetai (Video)  (10)

Bendrovės „Berry Plastics“ ir JAV kariuomenės Inžinerinio korpuso specialistai išrado tapetus, kurie yra stipresni už jais apklijuotą mūrinę ar betoninę sieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš naujosios medžiagos, pavadintos „X-Flex“, pagaminti tapetai gali apsaugoti pastatuose esančių žmonių gyvybę stichinių nelaimių, nelaimingų atsitikimų, teroro aktų ar karo veiksmų atvejais. Norint apsaugoti pastato sienas nuo stipraus fizinio poveikio, pakanka iš vidaus jas apklijuoti įprastinių tapetų storio „X-Flex“ lakštais.

Pasak „Berry Plastics“ atstovų, vidutinio kambario sienas tokiais apsauginiais tapetais galima padengti mažiau nei per valandą.

„X-Flex“ pagrindas – į kevlarą panaši nauja medžiaga, įvilkta į elastingą polimerinę dangą. Glaudžiai prie paviršiaus prisitvirtinanti tapetų plėvelė padeda sienai išlaikyti savo formą veikiant smūgio bangai. Norint dar labiau sustiprinti sienas, galima naudoti du ar daugiau „X-Flex“ tapetų sluoksnių.

„Berry Plastics“ teigimu, tokius apsauginius tapetus būtų galima naudoti oro uostuose, karo veiksmų ar stichinių nelaimių zonose, chemijos gamyklose ir kituose potencialiai pavojinguose objektuose. JAV kariškiams šios medžiagos savybės esą padarė tokį įspūdį, kad jau svarstoma galimybė naudoti šiuos tapetus bazių Irake ir Afganistane apsaugai.

Netrukus „X-Flex“ tapetai bus prieinami ir civiliams – „Berry Plastics“ kitais metais pradės komercinę jų gamybą.

Šiame vaizdo siužete demonstruojamas vieno „X-Flex“ tapetų sluoksnio poveikis svarmeniu laužomai mūrinei sienai.

Best Of What's New 2009: Bombproof Wallpaper Test from PopSci.com on Vimeo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)