Moterys kariuomenėje per dažnai nori praustis  (22)

Tai viena iš oficialių priežasčių, kodėl Bulgarijos kariuomenės vadai nori sumažinti moterų skaičių armijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Neketiname siekti, kad kariuomenėje iš viso nebūtų moterų. Tiesiog norime, kad jos tarnautų tik joms priderančiuose daliniuose“, – pareiškė Bulgarijos sausumos pajėgų vadas generolas Ivanas Dobrevas.

Bulgarijos kariuomenėje iš tiesų labai daug moterų – jos sudaro net 22 proc. visų sausumos karių, ir tai yra daugiau nei bet kurioje kitoje valstybėje. Bulgarijos kariuomenėje, kuri jau kelerius metus formuojama tik iš profesionalų, tarnauja 4200 moterų, o tai sudaro 12,7 proc. visų karių. Šiuos duomenis neseniai paskelbė šalies Gynybos ministerija. Tokios feminizuotos armijos neturi nė viena kita NATO šalis.

Galvoti apie moterų skaičiaus kariuomenėje sumažinimą generolą I.Dobrevą paskatino vienos bulgarės prašymas skirti ją tanko vairuotoja–mechanike – tai iki šiol buvo grynai vyriška specialybė. Generolas pareiškė, kad moterų negalima palikti tanke dvi savaites, nes jos neištveria ilgai nesipraususios, o vyrams tai nėra labai didelė problema. I.Dobrevo nuomone, moterys kariuomenėje neturėtų sudaryti daugiau kaip 10 proc. visų karių ir jos turėtų tarnauti tik joms tinkančiuose kariuomenės daliniuose. Generolas siūlo įtraukti atitinkamus punktus į šalies gynybos nuostatus, kurie ir apribotų moterų skaičių kariuomenėje.

Tačiau sociologiniai duomenys rodo, kad kariuomenėje nori tarnauti vis daugiau moterų. Tapusias profesionaliomis karėmis moteris tenkina ir joms mokamas atlyginimas, kuris Bulgarijoje sudaro 600 levų (1000 litų), ir socialinės garantijos. Vyrai tokiu užmokesčiu nesidžiaugia ir sako, kad jis per mažas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)