Priešų kulkos JAV tankams gamins elektrą  (17)

JAV kariuomenės Tankų bei autotechnikos tyrimų, plėtros ir inžinerijos centras (TARDEC) kuria „protingų šarvų“ technologiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie šarvai, saugantys tankų ir šarvuočių ekipažus, patys stebėtų savo fizinę būklę, praneštų apie pažeidimus, identifikuotų į juos šaudančius ginklus ir netgi gamintų elektros energiją elektroninės įrangos reikmėms, praneša „Discovery News“.

TARDEC inžinierių kuriami naujo tipo šarvai informaciją apie pažeidimus ir apšaudymą pateiks realiuoju laiku. Pasak ekspertų, tokia galimybė smarkiai padidins ekipažų galimybes gauti kuo išsamesnę informaciją apie padėtį mūšio lauke.

„Protingi šarvai“ naudoja pjezoelektrinius daviklius, verčiančius mechaninę energiją į elektrą ir atvirkščiai. Vieni šarvuose įrengti davikliai verčia silpną elektros srovę silpnomis vibracijomis, o kiti šias vibracijas vėl „konvertuoja“ į elektros srovę. Jei kuri nors šarvų plokštė pažeidžiama raketos ar sviedinio, dalis elektros srovės nepateks į atitinkamą daviklį, ir tanko ar šarvuočio kompiuteris iškart parodys, kokia šarvų būklė pažeistoje vietoje.

Tačiau tai dar ne viskas. „Protingi šarvai“ registruos įvairaus kalibro kulkas, kuriomis bus apšaudomi tankai ir šarvuočiai. Remdamasis pjezoelektrinių daviklių informacija, kompiuteris nustatys šaunamųjų ginklų tipą ir praneš ekipažui, kuo ginkluoti ugnį atidengę priešai. Be to, kiekvienos į tokius šarvus pataikiusios kulkos ar granatos kinetinė energija bus paversta elektra, kuri maitins kitus daviklius ar kitą elektroninę įrangą.

Nors „protingi šarvai“ šiuo metu kuriami sausumos šarvuotajai technikai, ateityje jie gali būti naudojami ir JAV kariniuose lėktuvuose bei karo laivuose, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)