Pradėjo veikti pirmoji bangų energijos elektrinė (Video)  (4)

Škotijoje pradėjo veikti pirmoji pasaulyje eksperimentinė jėgainė, elektros gamybai naudojanti vandenyno bangų energiją. Planuojama, kad tokių elektrinių bendra galia iki 2020 m. pasieks 1 GW.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, šioje vietoje situaciją reiktų kiek patikslinti - kalbant pačia bendrausia prasme, tai nėra apskritai pirmoji bangų energijos elektrinė kaip tokia, tačiau pirma būtent tokio veikimo principo. Pavyzdžiui taip pat bangų elektrinė jau veikia Portugalijoje, tačiau jos principas yra visai kitoks. Dar kitokią koncepciją (tačiau jau labiau giminingą dabartiniam škotų kūriniui) pristatė Masačiusetso technologijos instituto mokslininkai, pasiūlę savotiško milžiniško kompresoriaus idėją. Tad technologinių sprendimų, kaip "pakinkyti" bangų energiją nestinga ir kiekvienas iš jų tampa savotišku tos technologijos pradininku. 

Grįžtant prie temos - Škotijoje, Europos jūrų energijos centre (EMEC) šalia Stromneso uosto, buvo paleistas pirmasis eksperimentinis „Oyster“ įrenginys. Jį pastatė jūros energijos technologijas plėtojanti bendrovė „Aquamarine Power“. Pasak jos atstovų, „Oyster“ – pirmasis demonstracinis elektros gamybos iš jūros bangų gamybos įrenginys, jau pradėjęs tiekti energiją Orknio salų ties šiaurinės Škotijos pakrante gyventojams.

Bendrovės atstovų teigimu, 20 „Oyster“ tipo įrenginių masyvas galėtų pagaminti tiek elektros energijos, kad jos pakaktų 9 000 standartinių gyvenamųjų namų su trimis miegamaisiais aprūpinti.

„Oyster“ skirtas bangų energijai „perimti“ pakrančių vandenyse, kur jūros gylis siekia 10 – 16 metrų. Tokiame plūduro pavidalo įrenginyje yra labai mažai judančių dalių. Bangoms atsimušant į šį barjerą mechaniniai „Oyster“ judesiai perduodami į stūmoklį, kuris pumpuoja jūros vandenį į krante esantį hidrogeneratorių. Vieno tokio „Oyster“ plūduro nominali galia yra nuo 300 iki 600 kW. Tokius pakrantėse pastatytus įrenginius galima jungti į vieną masyvą, kuriame jūros vanduo pumpuojamas į bendrą vamzdyną. Tokiu atveju vienas jėgainės hidrogeneratorius galėtų pasiekti iki 21 MW galią.

Pasak „Aquamarine Power“ atstovų, „Oyster“ yra labai atsparūs fiziniam poveikiui ir gali atlaikyti itin atšiaurias eksploatavimo sąlygas Škotijos pakrančių vandenyse.

Specialistų vertinimais, bangų energijos potencialias Škotijoje siekia apie 60 GW. Apskaičiuota, kad Škotijos pakrantėms atitenka apie 10 proc. visos Europos bangų energijos resursų.

Kaip veikia „Oyster“ bangų elektrinė, rodoma šiuose vaizdo siužetuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(2)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: