Slaptos ES antipiratinės diskusijos vartotojams kelia nerimą  (20)

Europos Sąjungos (ES) pareigūnai rengia naują globalią intelektualių teisių apsaugos sutartį, kuri gali pakeisti nacionalinius autorinių teisių apsaugos įstatymus. Tačiau dėl per didelio šio dokumento įslaptinimo ir nepopuliarumo jį bus sudėtinga patvirtinti normaliomis demokratinėmis procedūromis, rašo EUobserver.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ES ir tokios pramoninės šalys kaip JAV, Kanada, Australija ir Japonija praėjusiais metais susitarė dėl Kovos su klastotėmis prekybos susitarimo (KKPS) pakto.

Sutartis buvo pateikta kaip kovos priemonė su fiziniu padirbinėjimu: žinomų dizainerių rankinių padirbinėjimas ar piratinių DVD diskų platinimas. Tačiau vėliau buvo sutarta, kad ji turės daug platesnę taikymo sritį ir apims tokią jautrią intelektinės apsaugos teisių sritį, kaip internetas.

Naujausiuose dokumento pakeitimuose buvo įrašytos JAV siūlomos priemonės ribojančios nelegalių bylų parsisiutimą, kurios apima nuo įspėjimo iki interneto ryšio ribojimo ar baudžiamosios atsakomybės.

Nesenai panašų įstatymą priėmė Prancūzija, o Jungtinė Karalystė, Ispanija ir Olandija rengia analogiškus teisės aktus. Tačiau šie įstatymai vertinami labai prieštaringai. Kai kurie kritikai informacijos paieškas internete priligina pamatinėms žmogaus teisėms.

Nepasitenkinimą kelia ir tai, kad šio pakto rengimas vyksta nuošalyje nuo tarptautinių organizacijų, tokių kaip Pasaulinė Intelektinės Nuosavybės Organizacija, Jungtinių Tautų ar Pasaulinės Prekybos Organizacijos. Pats dokumentas ir jo rengimo procesas yra įslaptintas ir viešai neprieinamas.

Esama situacija gimdo daug įvairių gandų ir sąmokslo teorijų. Kritikai šią padėtį įvardija „politikos plovimu“ – tarptautinių susitarimų terminas, reiškiantis, kad jo priėmimas nacionaliniame parlamente gali būti apsunkintas dėl jo kontraversiškumo ir nepopuliarumo.

Kinija, Rusija ir Indija, šalys prieš kurias iš esmės ir bus nukreiptas šis paktas, nedalyvauja jo rengime ir greičiausiai bus pastatytos prieš įvykusį faktą – pakto ratifikavimą.

Kaip bebūtų, tačiau pakto rengimo slaptumas jau sukėlė nepasitenkinimo bangą, kai kurie blogeriai ir spaudos apžvalgininkai teigia, kad pareigūnai galės tikrinti keleivių mp3 grotuvus ir nešiojamus kompiuterius, ieškant juose nelegalios programinės įrangos ar muzikos failų.

Ir kol derybininkai tyli apie procedūras, nėra įmanoma nustatyti kuris gandas tikras, o kuris pramanytas.

„Aš turiu diskusijų dėl ES telekomunikacijos paketo patirtį ir žinau žmonių baimes, jog jiems bus ribojamos interneto naršymo galimybės,“ – sakė Švedijos telekomunikacijų ministrė Asa Torstensson po susitikimo su JAV pareigūnais. „Tai parodo šių derybų skaidrumo svarbą. Panašias diskusijas mes turėsime ir dėl KKPS.“

Tačiau, kai kurie ES diplomatai teigia, kad šio pakto slaptumas nėra kažkuo ypatingas, kai kalbama apie tarptautines derybas.

„Gerai tai ar blogai, tačiau šios derybos nieko nesiskiria nuo kitų analogiškų tarptautinių prekybos sutarčių rengimo derybų,“ – teigė ES diplomatas iš taip vadinamo „133 straipsnio Komiteto“.

„Aš abejoju ar daug kas už derybų kambario ribų žino apie ką susitarė ES derybininkai su Iranu ar Šiaures Korėja,“ – pridūrė jis.

Tačiau diplomatai pripažįsta, jog pusė iš 27 ES valstybių narių mano, kad didesnis šių derybų skaidrumas ir viešumas padidintų paramą rengiamam dokumentui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ESnaujienos.lt
ESnaujienos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)