Virš Londono gali iškilti olimpinis „debesis“ (Video)  (8)

Į 2012 m. olimpines žaidynes atvykusius dalyvius ir svečius Londonas gali pasitikti įspūdingu virš miesto pakibusiu technologiniu „debesimi“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Garsių architektų ir inžinierių pasiūlytas „The Cloud“ projektas įveikė Londono mero Boriso Johnsono paskelbto projektų konkurso olimpiniam kaimeliui papuošti atranką ir pateko tarp geriausiai vertinamų architektūrinių sprendimų. Jeigu tokiam pasiūlymui būtų pritarta, virš miesto į 120 metrų aukštį iškiltų „debesis“ iš permatomų pripučiamų polimerinių rutulių, pritvirtintų prie skaidrių ir lengvų juos laikančio bokšto konstrukcijų. Toks „debesis“ Olimpiados metu taptų erdvinio vaizdo (3D) ekranu, kuriame realiuoju laiku būtų rodoma informacija iš žaidynių arenų ir viso pasaulio. Ji būtų matoma iš daugelio trečią kartą olimpiniu miestu tapsiančio Londono rajonų, skelbia „EUInfrastructure.com“.

Tarp „The Cloud“ kūrėjų komandos – bendrovės „Arup“ inžinieriai, vokiečių dizaineris Tomas Saraceno, pagarsėjęs savo pripučiamomis skluptūromis, ir rašytojas Umberto Eco. Projektą remia ir bendrovė „Google“, pažadėjusi technologinę pagalbą informacijos srautų pateikimui „debesyje“. Pasak jos atstovų, „sklandančiame“ ekrane virš Londono realiuoju laiku būtų galima pateikti ne tik olimpinių žaidynių rezultatus ar pranešimus iš viso pasaulio šalių, bet ir populiariausius informacijos internete ieškančių miesto gyventojų užklausų raktažodžius, kurie esą taptų savotišku barometru, atspindinčiu olimpinio miesto nuotaikas ir interesus.

Įdomiausia, kad „debesis“ bus ne tik informacijos pateikimo vieta – į jį bus galima pakilti ir iš paukščio skrydžio aukščio grožėtis olimpinio miestelio ir viso Londono panorama.

Į kai kurias susisiejančias „debesies“ sferas, pagamintas iš etileno tetrafluoroetileno – Pekino olimpinio stadiono statyboje naudoto plastiko – aukščio nebijantys lankytojai net galės įeiti. Kitose sferose planuojama pasodinti augalų, taip tiesiogiai paverčiant „debesį“ „žaliu“ projektu, kaip pageidauja Londono miesto valdžia.

Pasak vyriausiojo „The Cloud“ projekto architekto Alexo Haw, žmonės galės į „debesį“ pakilti pėsčiomis ar užvažiuoti dviračiu – tam skirta speciali rampa. Savaime suprantama, bus galima pasinaudoti ir liftais – jie taip pat bus „žali“, su regeneracine stabdymo sistema, gaminančia dalį liftams reikiamos elektros energijos.

Be to, ant kai kurių „debesies“ sferų bus įrengti elektrą gaminantys saulės fotoelementų skydeliai, o „The Cloud“ statytojai remsis pažangiausiomis energijos taupymo technologijomis. Pasak projektuotojų, „debesį“ laikančio bokšto konstrukcijos bus panašios į Japonijoje statomų žemės drebėjimams atsparių dangoraižių, kad galėtų atlaikyti stiprius vėjus.

Gana netikėtas ir „debesies“ statybos finansavimo sumanymas: projekto autoriai siūlo rinkti jam lėšas iš savanorių visame pasaulyje. Jo tikrasis aukštis esą priklausys tik nuo rėmėjų entuziazmo. „Mes siūlome, kad žmonės iš viso pasaulio galėtų dalyvauti jo statyboje“, - sakė Masačusetso Technologijos institute (JAV) dirbantis architektas Carlo Ratti. Pasak jo, struktūrinės projekto sistemos lankstumas suteikia galimybę jį pastatyti ir už 5 milijonus, ir už 50 milijonų svarų (apie 8,2 – 82 mln. JAV dol.). Viskas priklausys nuo projekto rėmėjų suaukotų lėšų.

Jei „The Cloud“ projektas virstų tikrove, olimpinis Londonas atrodytų maždaug taip.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)