Mikroelektromechaninis vibracijos konverteris pasiekė rekordinę elektros generavimo galią  (8)

Europos mokslinių tyrimų organizacijos IMEC, Holst Centre ir TNO paskelbė sukūrusios kol kas patį efektyviausią mikroelektromechaninį vibracijos konverterį (angl. harvester), aplinkos vibracijų energiją paverčiantį elektros energija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie prietaisai, veikiantys 150 – 1000 Hz diapazone, labai tinka „maitintis“ įvairių pramoninių prietaisų triukšmais ir gali būti panaudojami kaip autonominių daviklių maitinimo šaltiniai.

Nors sukurto prietaiso galia siekia vos 85μW, tačiau jis buvo prijungtas prie standartinio bevielio temperatūros daviklio, tik kiek modifikuoto taip, kad naudotų mažiau energijos, ir pasirodė, kad šio energijos šaltinio, veikiamo realių maždaug 325 Hz dažnio vibracijų, galios pilnai pakanka, kad daviklis kas penkiolika sekundžių bevieliu ryšiu į bazinę stotį siųstų temperatūros duomenis.

Dar vienas naujojo konverterio privalumas – jo pjezoelektriniam sluoksniui formuoti buvo panaudotas aliuminio nitridas (AlN), kurio sluoksnių gamybos procesas yra paprastesnis ir pigesnis, nei kitų įprastai naudojamų pjezoelektrinių medžiagų.

Šis pasiekimas įrodo, kad tokie vibracijos konverteriai jau netrukus gali būti pritaikyti ir įvairiose pramonės srityse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(1)

Komentarai (8)