JAV ginkluotėje – sklendžiantys „skorpionai“ (Video)  (5)

Bendrovė „Lockheed-Martin“ Pentagono užsakymu sukūrė precizinio tikslumo naujos kartos sklendžiančią aviacinę bombą „Scorpion“, kurią galima leisti ir iš nepilotuojamų orlaivių, ir iš antžeminių transporto priemonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į karą Afganistane įklimpusi Jungtinių Valstijų kariuomenė šią progą išnaudoja naujoms ginklų sistemoms bandyti realiomis karo veiksmų sąlygomis. Afganistane bandomi arba jau naudojami savadarbius sprogmenis iš tolo aptinkantys detektoriai ir juos naikinantys lazeriai, naujos nepilotuojamų orlaivių modifikacijos, šaunamieji ginklai, elektroninės žvalgybos priemonės ir kita ginkluotė. Įdomu, kad Afganistane bandomos net tokios karinių technologijų naujovės, kurios iš pažiūros čia neduoda jokios naudos, pavyzdžiui, radarų nematomas nepilotuojamas lėktuvas RQ-170 „Sentinel“. Kadangi talibai neturi nei radarų, nei kitų elektroninių priešlėktuvinės gynybos priemonių, įtariama, kad šis lėktuvas slapta žvalgo Pakistano ir Indijos teritoriją.

Dabar pranešama apie Afganistaną pasiekusius itin tikslios aviacinės bombos „Scorpion“ bandymus. Ši maždaug 17 kg svorio lazeriu nukreipiama bomba dar labiau išplečia kitos sklendžiančios bombos „GBU-44 Viper Strike“ potencialias galimybes. Skirtingai nei „Viper Strike“, bombarduoti taikinius „Scorpion“ bombomis galima ir iš antžeminių transporto priemonių, nes ji pati gali iki jų nusklęsti oru.

„Lockheed-Martin“ pateiktame „Scorpion“ bandymų vaizdo siužete matyti, kaip kelios bombos išmetamos iš dideliu greičiu lekiančios transporto priemonės. Tačiau šiuose kadruose matyti tik bombos aerodinaminės kapsulės sklendimas – po kurio laiko apvalkalas numetamas, bomba išskleidžia savo sparnus ir pati atlekia iki taikinio. Pasak bendrovės atstovų, priklausomai nuo paleidimo sąlygų „Scorpion“ skrydžio nuotolis siekia mažiausiai 16 kilometrų. Kai bomba paleidžiama iš didelio aukščio ar iš dideliu greičiu judančios platformos, jos sklendimo nuotolis būna didesnis. „Scorpion“ nuosavo variklio neturi.

Ši bomba gali būti nukreipta į taikinį lazeriu, tačiau gali jį susirasti ir pati, naudodama infraraudonųjų spindulių ar mikrobangų daviklius. „Scorpion“ tikslumo paklaida – 1 metras, ji skirta gyvajai jėgai, transporto priemonėms, tarp jų ir lengviesiems šarvuočiams, artilerijos pozicijoms bei kitiems „preciziškiems“ taikiniams naikinti. Pasak gamintojų, ši sklendžianti bomba nedaro perteklinės žalos pastatams ar netoliese esantiems žmonėms. Prireikus joje galima naudoti įvairios paskirties kovines galvutes, įskaitant ir eksperimentines, kurios pataikymo metu paskleidžia sprogimo galią sustiprinančius katalizatorius. Tai reiškia, kad sunkiai įveikiamiems įtvirtinimams, prieš kuriuos iki šiol buvo naudojamos didelės galios aviacinės bombos, pakaks tiksliai nutaikyto 52 cm ilgio „skorpiono“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)