Tinklapis „Kapitalizmo istorijos muziejus“ arba pasaulis iš kairiojo kampo  (167)

Istorinės tematikos publikacijos, nagrinėjančios pastarojo šimtmečio politinius-ekonominius-visuomeninius įvykius, sulaukia labai daug dėmesio tiek mūsų portale, tiek ir kitose naujienų tinklapiuose. Žinoma, paprastai objektyvios tiesos jose nėra – daugiau ar mažiau, viskas tėra požiūris. Tačiau kartais ryžtingus entuziastus jis įkvepia dideliems darbams, kad tik parodyti „tiesos grūdą“ kitokios nuomonės besilaikantiems oponentams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip turbūt nutiko ir tinklapio „Kapitalizmo istorijos muziejus“ įkūrėjams – entuziastai pasiryžo duoti atkirtį dabar madingam komunizmo ir socializmo santvarkų niekinimui prisimenant visas praeito šimtmečio aktyviausių komunistų padarytas nuodėmes. Nors siekiai ir gražūs – parodyti, jog dabar labai jau mylimas kapitalizmas irgi nėra be nuodėmės, tačiau tinklapio aplinka ir kol kas jame esančios publikacijos orientuotos vien tik į kapitalizmo būtas ir nebūtas nuodėmes. Galbūt tai tik pirmieji emocingi žingsniai, o vėliau nusistovės brandesnės ir labiau analitinės bei kiek tai įmanoma tokioms temoms, objektyvios įžvalgos ir publikacijos.

Kai kurie mūsų skaitytojai turbūt nesuklys pasakydami, jog panašių idėjų tinklapiai sukuriami nuolat, tad kodėl šis sulaukė mūsų dėmesio? Atsakymas labai paprastas – pastarojo projekto autoriai tikriausiai yra mūsų portalo skaitytojai, tad žinodami, jog tokios temos pas mus sulaukia nemažą skaitytojų dėmesį, parengė ir atsiuntė svetainės aprašymą su prašymu paviešinti šį laišką. Kadangi laiške suformuluotas manifestas yra visai įdomus bei skatinantis platesnį požiūrį, o ir mes patys esame pozityvaus požiūrio, tikimės, jog ir šis projektas kapitalizmoistorija.org su laiku atsisakys vien tik kapitalizmo purvo skalbimo ir pavirs į įdomų kritinio mąstymo tinklapį.

Na ir pabaigai - mus pasiekusio laiško turinys:

Šių metų sausio 14 d. startavo naujas lietuviškas kairiųjų projektas – internetinis „Kapitalizmo istorijos muziejus“ (kapitalizmoistorija.org). Šio projekto idėja kilo internete vartant absurdišką propagandinį projektą „Pasaulinis komunizmo muziejus“. Nežinodami, kokį atkirtį įmanoma duoti tokiam bukinimui, turėjome 4 idėjas:

1) Sukurti tinklapį, kuriame būtų koncentruota intelektuali kapitalizmo kritika; 2) Sukurti šviečiamąjį tinklapį, kuriame būtų pateikta informacija apie visas kairiąsias idėjas – komunistų, anarchistų, socialistų ir t.t.; 3) Sukurti religijos kritikos puslapį; 4) Sukurti antikapitalistinę video/foto galeriją. Galų gale nutarėme, kad visa tai reikia apjungti ir sukurti vieną „Kapitalizmo istorijos muziejų“.

„Kapitalizmo istorijos muziejaus“ manifestas

Jau 20 metų esame nepriklausomi. Ir visus 20 metų blogėja daugumos mūsų šalies piliečių gyvenimo kokybė. Šio proceso kulminacija – pasaulinė ekonomikos krizė. Ištisus 20 metų dėl visų nelaimių valdžia kaltino pirmtakę – Tarybų Sąjungą, o dėl pastarosios krizės ji apkaltinto... visą pasaulį. Negi tai tiesa?

Pastaraisiais 20 metų daug nuveikta kriminalizuojant tikras kairiąsias teorijas. Pasistengta netgi uždrausti komunistinę simboliką (net mokinukui aišku, jog kūjis su pjautuvu buvo ne tik TSRS herbe ir vėliavoje – tai viso pasaulio kairiųjų simbolika, naudojama dar nuo XIX amžiaus). Įsteigtas „Genocido ir rezistencijos tyrimų centras“, internete sukurtas „Komunizmo nusikaltimų muziejus“, kurį pasišovė remti Lietuvos politikai. Ar iš tiesų visos bėdos tik dėl vienintelės šmėklos? Šmėklos, ilgai klaidžiojusios po Europą – komunizmo šmėklos? Negi po 20-ies metų galima kaltinti vien tik ją?

„Kapitalizmo istorijos muziejaus“ įkūrėjai ragina ištarti: „NE, NESUTINKAME!“. Tarybinė valdžia per 20 metų, nuo 1944 iki 1964-ųjų, įstengė pakeisti Lietuvą neatpažįstamai, tad kodėl mūsiškiams nepakako tiek pat laiko – nuo 1990 iki 2010-ųjų? Galbūt kaltas visai ne komunizmas? Tada kas?

Pažvelkime į pasaulį. Ar tikrai užsienyje gyvenimas klotas rožėmis ir auksu? Toli gražu ne. JAV žemiau skurdo ribos gyvena 17% gyventojų, neskaitant pilietybės neturinčių imigrantų, kurių skaičius nuolat svyruoja nuo 13% iki 40%. Ar ši ekonominė krizė, užklupusi mus dabar, yra atsitiktinumas? Toli gražu ne. Vakaruose į krizes seniai žiūrima kaip į įprastą reiškinį, tarsi į lietų, kuris ateina ir praeina. O kas tą lietų sukelia? Ekonominė formacija, kuri turi pavadinimą – tai KAPITALIZMAS.

Šiame tinklapyje stengsimės teikti objektyvią informaciją, susijusią su ekonomika, istorija ir politika. Stengsimės parodyti tikrąjį kapitalizmo – žiaurios ir represyvios santvarkos – veidą. Stengsimės supažindinti su istoriniais įvykiais, kaupti kritinės teorijos medžiagą, operatyviai rašyti apie nūdienos įvykius. Neužsiimsime demagogija ir „masių agitacija“ – aptarsime kapitalizmo alternatyvas, bet nė vienos jų nepropaguosime. Tinklapyje bus pateikiami nevienareikšmiai ir polemiški įvairių autorių požiūriai.

Žinoma, aktualiausi yra mūsų pačių namai – Lietuva, todėl jai bus skiriamas didžiausias dėmesys. Antras pagal svarbumą tyrimo objektas – tai tvirčiausias kapitalizmo bastionas Jungtinės Amerikos Valstijos, ilgiausiai besilaikanti imperialistinė kapitalizmo valstybė. Nepamiršime ir kitų ne mažiau svarbių šiuolaikinio kapitalizmo valstybių – Rusijos, Kinijos, ES.

Kviečiame visus savanorius remti mus straipsniais bei pasiūlymais. Apsilankykite informacijos nuoroda Rašykite adresu administracija@kapitalizmoistorija.org

„Kapitalizmo istorijos muziejaus“ autorių kolektyvas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (167)