Vandenilis veržiasi į benzino bakus  (4)

JAV Virdžinijos universiteto chemikai tobulina „revoliucinį“ metodą augalų cukrums paversti į vandenilį, kuris tiktų pigiems ir efektyviems degalams, neteršiantiems aplinkos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laboratorijoje mokslininkai suplakė kokteilį iš 13 skirtingų, gerai žinomų enzimų (biomolekulės, kurios pagreitina chemines reakcijas) ir sumaišė jį su vandeniu bei krakmolu. Specialiame reaktoriuje maždaug 30 laipsnių temperatūroje mišinys išskiria vandenilį ir anglies dvideginį be jokių kitų medžiagų, kurios terštų aplinką. Mokslininkų teigimu, tai pats efektyviausias vandenilio gamybos metodas pasaulyje.

Technologija padeda spręsti tris pačias didžiausias problemas, kurios kol kas neleidžia vandenilio gaminti pramoniniu būdu: niekas nežino, kaip vandenilį gaminti pakankamai pigiai, kaip jį saugoti ir kaip sukurti efektyvią jo paskirstymo sistemą.

Todėl dabar mokslininkai stengiasi metodą pagreitinti ir išspausti iš jo daugiau vandenilio. Vienas būdas – surasti enzimų, kurie veiktų aukštesnėje temperatūroje, greitinančioje chemines reakcijas. Taip pat tikimasi vandenilį gaminti iš celiuliozės, kurios cheminė formulė panaši į krakmolo, pakeičiant kelis enzimus mišinyje.

„Tai revoliucinis darbas“, - sako vyriausiasis tyrėjas dr. Y.-H. Percival Zhang, universiteto biochemijos inžinierius. „Jis atverai visai naują vandenilio tyrimų kryptį. Patobulinus technologiją, cukrumi varomi automobiliai galiausiai taptų realybe“.

Mokslininkas įsivaizduoja ateitį, kurioje žmonės šalia namų esančios parduotuvės daržovių skyriuje pirks kieto krakmolo arba celiuliozės pakuotes, pakraus jų į savo automobilio dujų baką ir važiuos – pigiau, švariau ir efektyviau naudodami kurą nei su bet kuriuo benzininiu varikliu. Beje, tokių automobilių išmetimo sistemos neskleis jokių dusinančių kvapų ir bus saugesnės, nes išgaunamas vandenilis iškart ir sunaudojamas.

Kiek laiko turėsime viso šito laukti? Dar aštuonerius, galbūt dešimt metų, kol technologija taps pakankamai efektyvi transporto reikmėms.

Iliustracijoje: Kompanijos BMW prieš porą metų sukurtas 12 cilindrų variklis gali deginti tiek benziną, tiek skystą vandenilį ir sukuria 230 arklio galių trauką. Šaltinis: Mobile Magazine

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: