Koncepciniai vandeniliu varomi automobiliai pasieks serijinę gamybą  (10)

Japonų automobilių gamintoja Honda išleido pirmąjį vandeniliu varomą automobilį, kuris pristatytas ne kaip koncepcinis modelis, bet kaip būsimas serijinis gaminys. Nors formaliai naujasis Honda Civic FCX pristatytas jau dabar, žadama, jog rinką šis modelis pasieks 2008 metų vasaros gale.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis Honda Civic FCX pirmiausia pristatytas Los Andželo mieste vykstančiame autosalone. Turbūt dėl to pirmieji šį automobilį galės užsisakyti Kalifornijos gyventojai. Kaip technologinės naujienos kaina (bent jau pagal Honda kompanijoje sklandančius gandus) nėra labai didelė – truputi mažiau kaip $25 000. Atsižvelgiant į tai, jog egzempliorių kiekis bus ribotas, tikėtina, jog automobilius greitai išpirks.

Tačiau Honda Civic FCX nebus vienintelis serijinis vandeniliu varomas modelis - 2008 metų gale žadama išleisti 100 Chevrolet Equinox SUV automobilių.

Abu modeliai veiks panašiu principu – vandenilinis kuras bus naudojamas elektros energijos gamybai. Taigi, šie vandeniliu varomi modeliai yra tarsi savotiški elektromobiliai. Šiuo atveju elektros energija gaminama specialiuose kuro elementuose, kuriuose susimaišo grynas vandenilis ir deguonis, o cheminės reakcijos metu išsiskirianti energija konvertuojama į elektros energiją. Kaip pašalinis produktas gaunamas paprasčiausias vanduo. Gamintojai tikina, jog tokiai reakcijai reikalingą vandenilį bus galima gauti iš daugelio skirtingų gamtinių dujų.

Naujųjų modelių gamintojai džiaugiasi dviem pagrindiniais tokių automobilių privalumais. Pirma, jų variklių išmetamos medžiagos praktiškai nekenks aplinkai, o antra, taip bus mažinama transporto priklausomybė nuo naftos ir tuo pačiu nuo jos tiekėjų.

Visgi artimiausius 5-6 metus globalaus perėjimo prie vandenilių varomų automobilių įvykdyti nepavyks. Tai lems kelios priežastys. Pirmiausia, ne visi automobilių gamintojai artimiausioje ateityje planuoja tokių modelių gamybą, o antra, visame pasaulyje yra ne daugiau kaip 100 vandenilinio kuro degalinių. Iš jų bent 90 pastatytos Japonijoje ir JAV.

Kiek naujųjų modelių į rinką 2008 metais žada išleisti Honda kol kas nėra aišku. Tačiau kai kurios pačių automobilių techninės detalės jau atskleistos. Konstruktorių teigimu, Honda Civic FCX 100 km sunaudos apie 8-10 litrų naujojo kuro, kurio vienas litras 2008 metais JAV kainuos apytiksliai $1. Didžiausias pasiekiamas greitis svyruos apie 160-170 km/h.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: