Architektūra iš kroviniams pervežti skirtų konteinerių  (11)

Sunku patikėti, jog iš grubios konstrukcijos krovininių konteinerių galima pastatyti nuostabius pastatus, tačiau tai faktas. Iš jų entuziastai sugeba pastatyti gyvenamuosius namus, ofisus, prekybos centrus ir netgi viešbučius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje populiarėjant "žaliosioms" technologijoms, vis daugiau žmonių ieško ekologiškų alternatyvų ofisui ar net naujam namui konstruoti. Viena jų - tušti krovininiai konteineriai. Nenaudojamų jų pasaulyje yra nesuskaičiuojama daugybė, dauguma jų tiesiog būna sustatyti dokuose ir be reikalo užima vietą. To priežastis - šalims tiesiog per brangu transportuoti tuščius konteinerius atgal į kilmės vietą - daugumoje atvejų tiesiog pigiau nusipirkti naujus konteinerius iš Azijos. To pasekoje pasireiškia didžiulis konteinerių perteklius. Kodėl gi iš jų nepasistatyti namo?


Krovininių konteinerių architektūros modelis pasižymi daugybe pranašumų. Kai kurie jų yra pigumas (900 dolerių už naudotą), paprastas transportavimas, modulinė konstrukcija, juos galima apdirbti prieš surenkant galutinę konstrukciją, be to, jie yra ypač tvirti.

Pirmasis oficialus 2 aukštų namas iš konteinerių JAV buvo suprojektuotas Pietų Kalifornijoje gyvenančio architekto Peter DeMaria 2006 metais. Vienintelė didelė kliūtis, su kuria jam teko susidurti, buvo tai, kad pastatas tenkintų visus JAV standarto "Uniform Building Code" (UBC) reikalavimus.

 

Kitose pasaulio vietose, pavyzdžiui, Odesoje (Ukraina), iš vienas ant kito sustatytų konteinerių yra pastatytas didžiausias Europoje prekybos centras. Pastatas dengia 68ha plotą. Azijos mieste Biškeke (Kirgistanas) esantis turgus Dordoy Bazaar pastatytas beveik vien tik iš tuščių krovininių konteinerių. Šie sustatyti po du vienas ant kito, ir prikimšti įvairių vietinių prekių. Kitaip tariant, krovininių konteinerių architektūra nėra naujas reiškinys, tačiau naujumas pasireiškia tada, kai kalba pradeda eiti apie gyvenamuosius pastatus ir ofisus.

 

Štai puikus tokios architektūros pavyzdys. Jį sukūrė kompanijos "Sculp(IT)" architektai Pieter Peelings ir Silvia Mertens. Jie gyvena ir dirba šiuose konteineriuose. Iš viso pastate yra keturi aukštai, kiekvieno aukštis prilygsta konteinerio aukščiui. Pastatas yra 2,4 metrų pločio, 5,5m gylio ir 12m aukščio. Apatiniame aukšte įkurta darbo patalpa, valgomasis - antrajame aukšte, laisvalaikio kambarys - trečiajame, o ketvirtasis aukštas paliktas kaip apžvalginė aikštelė.

 

Šį pastatą Clive Wilkinson suprojektavo iš vienas ant kito sustatytų konteinerių. Jame įsikūręs JAV labdaros organizacijos "Palotta TeamWorks" ofisas. Maždaug 4300 kvadratinių metrų ploto sandėlis užpildytas konteineriais, kurie transformuoti į modernias ofiso darbo vietas. Toks statybinis projektas kompanijai sutaupė daugybę lėšų, o visa erdvė tapo atviresnė ir erdvesnė.

 

Pirmasis pasaulyje viešbutis, pastatytas iš panaudotų krovininių konteinerių, išdygo Uksbridže (Londono vakarai). Kiekviename konteineryje iškart sumontuota reikiama buitinė įranga, baldai ir langai. Tai padaryta vienoje Kinijos gamykloje. Kompanija "Travelodge" teigia, jog tokiu būdu viešbutis pastatomas 25% greičiau ir 10% pigiau lyginant su tradiciniais konstravimo būdais. Be to, galutinis pastatas surenkamas ypač greitai, nes viskas ką reikia padaryti - tai uždėti konteinerius vienas ant kito, tarsi gigantiškame "Lego" konstruktoriuje. Ekonominės klasės kambarius šiame Londono viešbutyje vienai nakčiai galima išsinuomoti už £19. Artėjant 2012 metų Olimpinėms Žaidynėms mieste gali "išdygti" dar daugiau pusiau mobilių viešbučių.

 

Simon’s Town High School Hostel viešbutis taip pat sukonstruotas analogišku būdu. Iš viso panaudota 40 didelių konteinerių, jame gali apsigyventi 120 nuomininkų. Vietiniai gyventojai iš pradžių manė, jog projektas sugadins bendrą miestelio vaizdą, tačiau buvo pastatytas pakankamai moderniai atrodantis ir tuo pačiu tvirtas pastatas.

 

Čia pavaizduotas krovininių konteinerių namas iš vadinamojo "Zigloo Domestique" projekto Viktorijoje, Britų Kolumbija (Kanada). Tai - Keith Dewey sukurtas gyvenamasis pastatas. Statant savininkas pasirinko pramoninius žalsvos spalvos dažus, kurie naudojami tokiems konteineriams dažyti - taip jis siekė pabrėžti pastato sąsają su krovinių gabenimo verslu. Nors namo eksterjeras dėl įvairių išsikišusių briaunų atrodo kiek grubus, 186 kvadratinių metrų ploto interjeras yra gan patogus ir modernus. Projektas kainavo apie $2500 už kvadratinį metrą.

 

Šis nuostabus namas atrodo beveik kaip meno kūrinys, kuriame galima gyventi. Jis sukonstruotas iš 12 naudotų konteinerių (išorė matoma pačioje pirmojoje straipsnio nuotraukoje). Čia numatyti visi modernūs tradiciškai pastatyto namo patogumai, tačiau prie viso to pridėtas unikalaus stiliaus elementas. Įrengta moderni virtuvė, didžiulė kambario erdvė ir gigantiški daugybę šviesos į vidų įleidžiantys langai - visa tai tik keletas šio namo bruožų. Be to, statybos kaštai buvo palyginti nebrangūs, lyginant su tradiciniais statymo būdais.


Šis 186 kvadratinių metrų ploto namas yra pastatytas aplink mažesnį kotedžo stiliaus namelį dar 2001 metais. Kotedžas čia stovėjo dešimtmečius, o dabar atrodo tarsi gigantiška lėlėms skirto namelio versija, patalpinta didelėje šio inovatyvaus namo interjerą formuojančioje patalpoje. 3 miegamuosius, 2 vonias turintis namas pastatytas iš 5 didelių konteinerių - 3 apačioje, 2 uždėti ant pastarųjų viršaus. Čia taip pat numatytos visos modernios "normalaus" namo savybės, tuo pačiu siekiant gerokai padidinti pastato ilgaamžiškumą. Šio unikalaus namo kūrėjas - Adam Kalkin, ir jis tokius namus parduoda pradedant nuo $76000, arba už mažiau nei $1000 už kvadratinį metrą. Tai tikrai neblogas sandėris, įvertinant tai, jog tradiciniai statybos būdai tokią kainą apytiksliai padvigubina.

 

Šis 279 kvadratinių metrų ploto namas Los Andžele (JAV) pastatytas iš atskirą paskirtį turinčių konteinerių. Yra konteineris pramogų zonai, bibliotekai, valgomajam ir ofisui, miegamajam, voniai ir skalbyklai. Čia yra daugybė didelių langų, suteikiančių vidinei erdvei natūralų apšvietimą. Pro juos lauke matomas nuostabus sodo ir tvenkinio vaizdas. Be panaudotų krovininių konteinerių, statant namą taip pat pritaikytas įvairios plieno atliekos, kurios dar toliau į priekį pastūmėja namo ekologiškumo koncepciją - net neminint daugybės statybomis sutaupytų lėšų.


Straipsnis parengtas pagal:

10 Clever Architectural Creations Using Cargo Containers: Shipping Container Homes and Offices (Web Urbanist)

Shipping Container Architecture (Neatorama)


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)